Kerst in het Mauritshuis

Van een kinderrondleiding door Maurits Muis tot aan een pop-upconcert van contrabassist James Oesi in de Gouden Zaal. Het Mauritshuis in Den Haag staat deze kerstvakantie bol van de activiteiten. Jong en oud kunnen het jaar feestelijk uitluiden in het museum. En het leuke is: entree tot en met 18 jaar is gratis.

Feest voor de familie
Kinderen (vanaf 4 jaar) kunnen het Mauritshuis ontdekken samen met Maurits Muis. Hij neemt jeugdige bezoekers mee langs zijn favoriete winterschilderijen: van de ijspret van Hendrik Avercamp tot de herdertjes van Jacob Jordaens. Ook zijn er in het Mauritshuis verschillende workshops voor kinderen zoals winterlandschappen schilderijen en zelf verf maken net als de 17de-eeuwse kunstenaars dat deden. Voor het hele gezin zijn er speciale familierondleidingen langs de mooiste, gekste en beroemdste schilderijen van het museum. Bezoekers die liever zelf op pad gaan kunnen gebruik maken van het Familie-doe-pakket, de Gouden Tour of de Speurpuzzel.

Natuurlijk is het ook voor jonge peuters leuk om in het Mauritshuis op pad te gaan. Lees van tevoren het prentenboek “Maurits Muis” ter voorbereiding. Deze bijzondere bewoner van het Mauritshuis is dol op schilderijen. Elke avond na sluitingstijd wandelt Maurits, uitgedost als Vermeer met plooitjeskraag en in een zwart pak, door het museum.

Activiteiten voor volwassenen
Voor volwassenen zijn in de kerstperiode verschillende activiteiten in het museum. In de prachtige omgeving van de Gouden Zaal speelt contrabassist James Oesi op 27 december van 11.30 en 13.30 uur muziek van Bach, Berio en Rabbath. Oesi is één van de weinigen die de contrabas als solo-instrument benadert. Op zaterdag 30 december is er een gratis instaprondleiding door de tentoonstelling Zuiderburen. Daarnaast kunnen bezoekers iedere werkdag aansluiten bij Verhaal op zaal, een kort kunstpraatje bij één van de schilderijen. Dit start om 16.15 uur en is gratis bij te wonen. Kijk voor het volledige programma, tijden en prijzen op www.mauritshuis.nl/kerst. Hier kan ook, indien nodig, worden gereserveerd voor de activiteiten.

Aangepaste openingstijden

In deze periode gelden op een aantal dagen aangepaste openingstijden. Op Kerstavond (24 december) en Oudjaarsavond (31 december) is het museum geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Op Eerste Kerstdag (25 december en Nieuwjaarsdag (1 januari) is het museum gesloten. Op Tweede Kerstdag is het museum geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Aangepaste tijden staan ook vermeld op de website www.mauritshuis.nl/kerst.


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST