READING

Kinderen zijn echt welkom in het Stedelijk Museum ...

Kinderen zijn echt welkom in het Stedelijk Museum Schiedam

Op een regenachtige dag gaan we naar het Stedelijk Museum Schiedam. We reizen met de metro en aangezien Mees (4) en Eline (3) dat niet elke dag doen, is alleen dat al een feest. Ik ben benieuwd of het museum ook een feestje wordt!


Eye Attack
In het museum worden we vriendelijk geholpen aan een sticker die aangeeft dat we hebben betaald. De gastvrouw vertelt wat we waar kunnen vinden en na een kort kijkje in de museumwinkel (met ook heel leuke kinderartikelen) bekijken we als eerste de tentoonstelling Eye Attack. De kunstwerken houden je hier flink voor de gek. Als je langs een werk loopt dan lijkt het net te bewegen, te dansen of van vorm te veranderen: je ogen worden flink misleid met lijnen, patronen en kleurvlakken. De kinderen krijgen een boekje met een speurtocht, daardoor vinden ze het extra leuk om naar de schilderijen te kijken. De speurtocht is op zich wel wat moeilijk voor ze. Maar als ik ze vertel dat ze in het boekje de kunstwerken ook kunnen inkleuren, wordt het toch nog feest! 

Zelf doen!
De kinderen kunnen in elke zaal op knoppen drukken waardoor de kunstwerken bewegen, licht geven of veranderen. Dit zorgt voor enthousiasme en betrokkenheid. Een ruimte die geheel geschilderd is in een fel patroon krijgt ook de goedkeuring van het tweetal. 

Oh oh…
Uiteraard weten de suppoosten dat we er zijn, maar niemand lijkt in paniek. Zelfs als Eline een hekje omgooit (dat losstaat, geen vandalisme erewoord!) – en ik dit vertel aan een dame die eruitziet alsof ze bij het museum hoort, geeft ze aan dat er niks aan de hand is. De vriendelijke dame vertelt zelfs nog wat aan de kinderen over het kunstwerk waar het hekje voor staat én geeft aan waar de leukste kinderkunstwerken staan. 

Laat je lunch thuis
Als we de tentoonstelling helemaal hebben gezien, lopen we terug naar de ontvangsthal. Daar is sprake van een sympathiek concept: pay what you want. Wat inhoudt dat je zelf koffie kan pakken, een lunch kan nuttigen met streekproducten en dan betaalt wat je kunt missen zodat het voor iedereen toegankelijk is. Aan de kinderen is ook gedacht, er is roosvicee die je zelf kunt aanlengen. Mijn zoontje vindt het een feest dat hij zijn eigen drankje mag maken. Ben je klaar met de koffie of lunch? Je rekent bij de kassa jouw gekozen bedrag af. Geen idee wat je moet geven? Dan ligt er een lijstje met richtprijzen voor je klaar. En heb je wat extra (klein)geld over? Het komt ten goede aan het museum. De dame die we eerder tegenkwamen komt nog een kletspraatje maken met de kinderen en kijkt zelfs nog even met ze naar enkele werken in de ontvangstruimte. Ik kan niet anders dan constateren dat de kinderen echt welkom zijn in het Stedelijk Museum Schiedam!


Appelzaal
Eigenlijk hebben de kinderen misschien na de lunch wel genoeg museum gezien, maar toch bekijken we nog wat andere zalen. De Appelzaal, met werken van onder andere Karel Appel, spreekt de kinderen aan doordat het kleurrijke kunstwerken zijn. Als zij het wel gezien hebben, parkeer ik ze nog even bij de film over Karel Appel en daarna kijk ik zelf nog even verder.

Een muur vól kunst!
Eén verdieping lager hangen de wanden bomvol schilderijen. Dat betekent dat er genoeg te zien is voor ons alle drie. De kinderen vliegen van links naar rechts en willen alles tegelijk vertellen en laten zien. Ook nu spreken de felle kleuren aan en is het leuk om te zien dat de smaken van de kinderen nu al verschillen (en dat gaat verder dan roze/blauw). De laatste zaal met de tentoonstelling van Pierre Janssen is te veel voor de kinderen. Ze hebben genoeg dus we ronden af. Maar we zijn dan ook zeker al 2 uur binnen!

Kunstklas
De kunstklas wil ik nog even apart benoemen. In de jaren 60 vonden deze lessen al plaats in het atelier van het Stedelijk Museum Schiedam, waarbij kinderen en volwassenen kennis maken met verschillende creatieve technieken. Tegenwoordig kun je ook meedoen met de zogenoemde Kunstklas op zaterdag, deze is er voor volwassenen en voor kids vanaf 6 jaar. Je kunt hier plaatsnemen aan een tekentafel, een koptelefoon opzetten en je tekenles begint. Via de koptelefoon krijg je inspiratie. Mijn kinderen zijn nog te jong om daar echt voor te gaan zitten, maar over een paar jaar komen we zeker terug om daar een middag door te brengen! Ook zijn er mogelijkheden om je feestje te vieren in het museum. Hoe leuk?!

Samengevat
Helaas blijkt de tentoonstelling Eye Attack nog maar enkele dagen te bezoeken (t/m 18 juni). Wij vonden het een leuke tentoonstelling die ook zeker goed aansluit bij de belevenis van kinderen. Je kijkt namelijk niet door een kunsthistorische bril naar deze werken, maar door de optische illusies wordt het een soort spel. Ook de Appelzolder is een aanrader met kinderen. En vergeet de lunch niet! Wát een verademend concept! Wij komen snel terug.

Heb jij het Stedelijk Museum Schiedam al eens met jouw kinderen bezocht? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder!


Nienke werkt in het Erasmus MC op de afdeling Keel- Neus en Oorheelkunde en heeft een passie voor fotografie en reizen (dichtbij of ver weg). Ze woont samen met de vader van haar kinderen Mees (4) en Eline (3) in Rotterdam en probeert zoveel mogelijk leuke dingen te ondernemen. Motto: collect memories, not things. Volgen? www.instagram.com/traveling_with_our_kids

COMMENTS ARE OFF THIS POST