Kinderen zijn Fotobaas bij het Foam

Vandaag gaan we op pad naar het Foam Fotografiemuseum, gevestigd in een oud grachtenpand aan de Keizerstraat in Amsterdam. Het museum geeft op hun website aan ook geschikt te zijn voor kinderen. We zijn altijd op zoek  leuke kinderactiviteiten in Amsterdam en zijn dan ook nieuwsgierig. Als enthousiast hobby reisfotograaf besluit ik een bezoekje te brengen met mijn kleuterdochter.

In het Foam zijn altijd wisselende tentoonstellingen in verschillende thema’s. Zo is er aandacht voor kunst-, nieuws- en fashionfotografie. Er hingen exposities van bekende fotografen zoals Anton Corbijn en Helmut Newton, maar er is ook veel aandacht voor opkomend talent en fotografen die in Nederland nog niet zoveel bekendheid genieten.

Fotobaas 
Bij binnenkomst vraagt de receptioniste ons of we gebruik willen maken van het kinderpakket Fotobaas. Natuurlijk willen we dat! Voor € 3,- krijgen we een boekje met opdrachten die we later mogen houden en een plastic fototoestel wat na afloop weer ingeleverd moeten worden.

We lopen de eerste expositieruimte in waar niet alleen fotografiewerken langs de muren hangen, maar ook diverse kunstwerken de ruimte vullen. Tijd voor de eerste opdracht. Die is wel erg simpel. In het plastic fototoestel zitten allemaal schijfjes in verschillende kleuren. Wat gebeurt er als je door een groen schijfje naar een wit voorbeeld kijkt, probeer dat nu een met een blauwe schijf. “Het is groen”, “het is blauw”. Mijn dochter is enthousiast bezig met de verschillende kleurtjes. Hoewel ik het zelf nogal simpel vind, is ze er dus echt wel blij mee.

Eén van de opdrachten is bijvoorbeeld dat je door je benen naar een kunstwerk moet kijken. Wat moeilijkere opdrachten hebben te maken met begrippen zoals compositie. Als je niet naar de hele foto kijkt, maar door een klein gaatje naar een deel van de foto, wat zie je dan? Het is echt een stukje speelgoed waar ons meisje lekker mee bezig is. Ze vind het ook stoer dat ze nu net als mama foto’s mag maken. Dit geeft mij zelf wel de tijd om wat langer te blijven staan bij bepaalde werken.

Met het boekje Fotobaas kun je zelf kiezen waar in het museum je de opdrachten doet. Maar er zijn ook op diverse plekken bij bepaalde kunstwerken stickers met het Fotobaas logo geplakt. Deze zijn extra interessant voor kinderen.

Tomorrow of Yesterday
Het leukste vonden we allebei de tentoonstelling “Tomorrow of Yesterday”, een combinatie van foto’s, muziek en bewegende beelden gemaakt op Haïti, helemaal op de zolder. Fotografe Stefanie Moshammer (1988) bezocht het Haïtiaanse eiland Île à Vache. Wat in eerste instantie leek op een Caraïbische droom van een reclamefoto, met wuivende palmen en witte stranden, bleek ook een plek van onvervulde beloften. Naast de prachtige omgeving met de diepe blauwe zee, felgroene natuur en kleurrijke straten, zijn de steden en stranden ook gekleurd door afval en huisvuil, bezaaid met rommel, van plastic flessen en tassen tot verpakkingen van polystyreen. In haar fotoserie onderzoekt Moshammer deze paradijselijke tegenstellingen tussen Westerse idealen en beloften en de dagelijkse problemen van de mensen die er leven.

Kidsproof?
Foam heeft zo’n 20 verschillende tentoonstellingen per jaar, dus het is altijd slim om van te voren op de website te kijken of de exposities je aanspreken. Niet alles is even geschikt voor kinderen. Zo was er tijdens ons bezoek de expositie “Ekaterina” met veel foto’s met enkele expliciete foto’s met het thema “exploitatie en het vrouwelijke lichaam”.

Het museum heeft veel trappen en enkele kleinere gangetjes. Er is een lift, maar niet alle ruimtes zijn hiermee te bereiken. Het is dan ook niet handig om je kinderwagen mee naar binnen te nemen in de tentoonstellingsruimtes. Op de toiletten is geen verschoningsruimte. Beneden in het pand zit het Foam Cafe waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Er staat een croissant met jam op het menu maar dat is ook meteen het enige wat onze dochter lekker vond. Er zijn in Amsterdam genoeg andere kindvriendelijke plekken om een hapje te eten.

Praktische informatie
De entree voor het Foam museum bedraagt € 11,- . Kinderen tot en met 11 jaar hebben gratis toegang. Het Foam museum is ook gratis te bezoeken met een Museumkaart, maar voor het kinderpakket Fotobaas betaal je € 3,-.

Adres
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam

Openingstijden
Dagelijks 10-18
Donderdag en vrijdagavond tot 22 uur.

Tijdens de schoolvakanties vinden er in het Foam Fotografiemuseum regelmatig kinderworkshops plaats. In de kerstvakantie kunnen kinderen van 8 t/m 12 jaar deelnemen aan een fotografieworkshop.

Heb jij Foam weleens met jouw kunstfanaatjes bezocht? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder! 


COMMENTS ARE OFF THIS POST