READING

Kinderprogramma Stedelijk Museum Breda

Kinderprogramma Stedelijk Museum Breda

In de meivakantie is er in het Stedelijk Museum Breda een kinderprogramma bij de tentoonstelling over Teun Hocks. Dat klinkt leuk voor kleine kunstfanaten! Marjolein testte het voor ons uit met haar vierjarige dochter Hannah en baby Ruben.

Tentoonstelling Teun Hocks
In het Stedelijk Museum Breda is nog tot en met 10 juni de expositie Van vroeg tot laat – De voorstellingen van Teun Hocks te zien. Hocks (1947) maakt foto’s van zichzelf in surrealistische situaties en beschildert deze foto’s vervolgens. Altijd wringt er iets in de schijnbaar alledaagse situaties. Je voelt dat het mis gaat lopen, situaties zijn te absurd (of juist te mooi) om waar te zijn.

Kinderprogramma
Het kinderprogramma haakt hier op in: elke dinsdag t/m vrijdag in de meivakantie is er om 13.00 uur een interactieve rondleiding voor kinderen door de tentoonstelling en daarna mogen ze net als Teun Hocks zelf op de foto. De foto wordt vervolgens geprint en dan mogen de kids die beschilderen.

Mijn dochtertje is net vier geworden en dit leek me een heel leuk middagprogramma. Je kunt je van tevoren inschrijven (maar dat hoeft niet persé). Voor mijn zeven maanden oude zoontje wordt het zijn eerste bezoek aan een museum. Hannah gaat regelmatig met ons mee en vindt dat altijd heel interessant. We krijgen haar vaak niet meer mee het museum uit als wij naar huis willen!

Rondleiding
Zo ook deze keer, maar laat ik bij het begin beginnen. Als we binnenkomen, zijn we nog net op tijd. De mevrouw bij de kassa maakt op het gemak een praatje met Hannah. De toegang is voor kinderen gratis, dus alleen ik koop een kaartje. We sluiten aan bij de groep en de rondleiding start.

Tour de Teun Hocks 
De rondleiding is helemaal toegespitst op kinderen; de begeleidster neemt de tijd om alles uit te leggen. Alles is opgebouwd rondom een soort spel: de kinderen moeten vier vrolijk gekleurde krukken zoeken door de hele tentoonstelling. Bij elke kruk mogen ze kiezen uit een activiteit; kijken, denken of doen. Heel interactief en de vragen maken de expositie voor kinderen heel toegankelijk. Wat ‘ie overigens toch wel is, want de kunstwerken van Teun Hocks zien er vriendelijk uit en in elk werk zit iets opvallends.

De tour is ook precies lang genoeg; drie kwartier ongeveer. Ruben vindt het fantastisch, hij is gefascineerd door alle kleuren en films. Daarna is het tijd voor het fotomoment, waarop je je als Teun Hocks in zijn decor in de foyer op de foto kunt zetten, en daarna speciaal in deze vakantie, het schilderen. Een tweede museummedewerker helpt mee. Hannah wil niet alleen op de foto,  dus we gaan met z’n drieën. De foto wordt twee keer afgedrukt, waardoor ik ook een hele mooie blijvende herinnering heb aan Rubens eerste museumbezoek.

Met de foto gaan we vervolgens naar een aparte ruimte, die helemaal ingericht is voor de kinderen. Er zijn lange tafels met stiften, kwasten, verf en tape. Een mevrouw helpt Hannah met verf pakken, een schort pakken en begeleidt haar tijdens het knutselen. Mijn kleine kunstfanaat krijgt er geen genoeg van.

Als ze klaar is, leggen we de beschilderde foto weg om te drogen en lopen we nog een keer de expositie door. Hannah zoekt de krukken weer op en bekijkt de verschillende kunstwerken. Ook deze keer weer kost het me moeite om Hannah mee naar huis te krijgen Op de weg naar buiten trek ik nog een ‘pakje kunst’ voor € 4,- uit de automaat. Als herinnering aan een heerlijke middag voor ons alledrie. 

Meer informatie
Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang tot het museum. Volwassenen moeten in het bezit zijn van een geldig toegangsbewijs voor het museum.  Er hoeft niet van te voren te worden gereserveerd, maar dit kan wel, via www.cultuurintrobreda.nl. Je kunt je op de dag zelf aanmelden bij de receptie van het museum.

De workshop is alleen in de vakantie, maar het ontdekprogramma voor families loopt, net als de tentoonstelling, tot en met 10 juni 2019.

https://www.stedelijkmuseumbreda.nl/activiteit/tour-de-teun-hocks

Let op het vakantieprogramma loopt van dinsdag 30 april t/m vrijdag 3 mei, doorlopend van 13.00 tot 16.00 uur. De tentoonstelling van Teun Hocks is nog tot en met 10 juni te zien.


Marjolein (41) woont samen met haar man en kinderen - Hannah (4) en Ruben (1) - in Breda. Ze vindt het belangrijk dat haar kinderen van jongs af aan kennis kunnen maken met creativiteit, cultuur en kunst. Zo is zij namelijk zelf ook opgevoed. Dus bezoeken ze regelmatig een museum en knutselen en lezen wat af met elkaar. Door haar bijdrage aan Kunstfanaatjes hoopt ze andere ouders te laten zien dat de drempel voor een museumbezoek met jonge kinderen of baby’s heel laag is. En dat zowel ouders als kinderen ook echt van zo’n bezoekje kunnen genieten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.