READING

7 x peuterfavorieten bij de eindexamenexpositie Ar...

7 x peuterfavorieten bij de eindexamenexpositie ArtEZ

Met je kids naar echt verse kunst? Dat kan als je zo tegen het einde van het studiejaar één van de vele eindexamenexposities op de kunstacademies bezoekt. Vooral vanwege de enorme diversiteit van alle werken zeker de moeite waard. Snap je iets niet? Dan kun je het nu eens hoogstpersoonlijk vragen wat de maker nu eigenlijk wil zeggen met zijn werk. De afstudeerders zijn namelijk meestal binnen enkele meters van hun werk te vinden. En anders kan één van hun jaargenoten je wel van alles vertellen.

Deze zomer vliegt weer een lichting afgestudeerde kunstenaars uit. De eindexamenexposities zijn dé plek om aanstormend talent te ontdekken. Wij gaan vandaag naar Hogeschool voor de Kunsten Arnhem, ArtEZ  en bekijken werk van studenten van allerlei verschillende afstudeerrichtingen: van Fine Art tot Product Design en alles wat ertussenin zit. Omdat we een krappe 2 uur de tijd hebben en dus niet alles kunnen bekijken, zet ik de beproefde methode ‘volg de peuter’ in. Welke jonge kunstenaars zouden opvallen bij ons kleintje? Zouden haar keuzes erg verschillen met die van grote mensen?

De 7 x finals selectie van Lola (1,5) ziet er als volgt uit:


#1.Carmel Klop
Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Performance en glitter! 


#2. Inge Doornbos 
Mega-fascinerend vond Lola dit botsende toetje. De installatie is geen moment hetzelfde.

#3. Esmee van den Akker 
We zijn laatst naar de kapper geweest. ‘Staartje weg?’ Ons mevrouwtje denk nu dat haar staartjes in dit kunstwerk gestopt zijn. Esmee maakt videoperformances en sculpturen. ‘Eigenlijk is mijn werk een verzameling zelfportretten’, zegt ze zelf. Naast de gestapelde pruiken zie je een sculptuur van opblaasbare feestletters die je tegenwoordig in hipstermeubelwinkeltjes en de Xenos koopt. Deze verwijzing naar feest contrasteert met het zwarte keramiek waar het werk van gemaakt is. De letters vormen samen het woord Einzelganger. 

#4. Jesse Brinkerhof
Jesse laat in een vreemde, wachtkamerachtige setting kinderen en volwassenen kleurplaten inkleuren die over zijn eigen leven gaan. Voor onze dreumes geen straf! 

De afdeling Product Design.


#5.
Robin Preusterink
De houten huisje van Robin maken jong en oud nieuwsgierig!

#6. Jelijn Verhoeven
Jelijn bouwde een stad van wegwerpverpakkingen. Herkenbare kleurige dopjes, flessen en andere verpakkingen haalt ze uit elkaar en zet ze in elkaar als nieuwe vormen. De plastic stad lijkt tot leven te komen omdat de gebouwen draaien en bewegen. Maar wat zegt deze plastic stad over onze consumptiecultuur?

#7. Valentina Gal
Het werk van Valentina bestaat uit koel belichte sculpturen op de grond en een animatie video waarin een vrouwfiguur met een bontvacht de hoofdrol speelt. Vervreemdend, een tikje kitsch, maar wel fascinerend. In de donkere ruimte waar de video draait staat een podium bekleed met bont. Ook de objecten op de grond horen bij de installatie. 

De meeste eindexamenexposities lopen terwijl ik dit schrijf op hun einde, maar niet getreurd! Veel (middel)grote steden huisvesten een kunstacademie, en volgend jaar staat er weer een nieuwe lichting studenten te trappelen om hun werk met de wereld te delen.

EINDEXAMENEXPOSITIES 2017

*AMSTERDAM

Rietveld Academie 
Vanaf woensdag 5 juli vinden de afstudeerpresentaties plaats met op zaterdag 8 juli de uitreiking van de Gerrit Rietveld Awards. Do-vr 11-21, za 11-20, zo 11-16 uur. Frederik Roeskestraat 96, Amsterdam.

*ARNHEM 

ARTeZ 
Woensdag 28 juni t/m zondag 2 juli, wo-vr 10.30-20.30 uur, za-zo 11-17 uur. Locaties Onderlangs 9 en Oude Kraan 26 in Arnhem.

*BREDA

De Akademie voor Kunst en Vormgeving St.Joost
Zaterdag 1 juli t/m woensdag 5 juli, 11-18 uur, tot 21 uur op dinsdag. Beukenlaan 1, Breda. 

*DEN BOSCH

De Akademie voor Kunst en Vormgeving St.Joost
Zaterdag 1 juli t/m woensdag 5 juli, 11-18 uur, tot 21 uur ma. Onderwijsboulevard 256, ’s-Hertogenbosch. 

*DEN HAAG

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten 
De KABK heeft tot en met donderdag 6 juli zijn enorme gebouw weer omgetoverd tot een labyrint van mini-exposities. Naast de tentoonstellingen bestaat het programma uit films, performance en zelfs een kunstveiling. Vr 16-21 uur, za-do 11-20. Prinsessegracht 4. 

*ENSCHEDE

AKI Artez Enschede
Zaterdag 24 juni t/m woensdag 28 juni. Zaterdag 24 juni t/m woensdag 28 juni, za-zo 10-17, ma-wo 11-17 uur. Hulsmaatstraat 35.

*GRONINGEN

Academie Minerva  
Op zondag 9 juli opent de eindexamententoonstelling op twee locaties in Groningen, te zien t/m 13 juli.

*MAASTRICHT

Academie Beeldende Kunsten  
Van vrijdag 7 juli t/m dinsdag 11 juli. 

*ROTTERDAM

Willem de Kooning Academie
Van donderdag 29 juni t/m zondag 2 juli presenteerden 300 afgestudeerde kunstenaars hun werk tijdens de Graduation Show 2017! Do 17-23, vr 11-23, za-zo 11-18 uur. Blaak 10.

Piet Zwart Institute
Van donderdag 6 t/m zaterdag 8 juli toont TENT. het onderzoek en eindexamenwerk van zeven masterstudenten van the Piet Zwart Institute onder de titel ‘Act Otherwise’. Zeven uiteenlopende benaderingen van hedendaagse kwesties die spelen op het gebied van educatie.Parallel aan de presentatie in TENT is er op zaterdagmiddag 8 juli een programma met workshops en activiteiten in V2. 

*UTRECHT

Hogeschool voor de Kunsten  
De HKU is dit jaar de eerste van de Nederlandse kunstacademies die het examenwerk van de afgestudeerden laat zien. Beeldende kunst & design: do 22 juni t/m zo 25 juni (do-za 11-21, zo 11-18 uur) in Pastoefabriek, Rotsoord 3. Games & interactie, muziek & technologie: do 22 en vr 23 juni (do 16-21, vr 12-17 uur) Ina Boudier-Bakkerlaan 50.

Heb jij weleens een eindexamenexpositie bezocht met jouw kids? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder!

 


Jeanine (28) is kunstdocent en moeder van Lola (2), die gaat vanaf een week of 4 mee naar musea. Eerst vooral slapend in een draagzak maar tegenwoordig wijst ze zelf wel aan wat ze interessant vindt. Nu zijn dat dus vooral werken met veel felle kleuren, dieren, bewegende kunst en alles waar eten op te herkennen is. Lola’s vader gaat ook vaak wel mee, maar blijft als het te abstract wordt ook weleens buiten op de museumtrappen zitten. Hem maak je blijer met een gezonde dosis gouden eeuw.

COMMENTS ARE OFF THIS POST