Op Koningsdag naar het museum

Hoera op donderdag 27 april is onze Koning jarig en dat vieren we in heel Nederland.¬†Dat betekent je mooiste oranje outfit aan, snel een oranje tompouce in je mik en eropuit met je kinderen. Ga je lekker rondstruinen op de vrijmarkt of is dat gesjouw met kleintjes door al die mensenmassa’s niets voor jou? Goed nieuws: sommige¬†musea zijn ook gewoon open en het is er meestal helemaal niet druk.

Na een paar uur struinen over de vrijmarkt ben je de kleedjes met oude rommel helemaal zat. Je bent toe aan een moment rust. En omdat Koningsdag een nationale feestdag is, dus: een vrije dag met het gezin, kun je ook wel wat quality time samen gebruiken. Ontvlucht de mensenmenigte en duik gezellig samen een museum in! Wij geven je graag wat tips.

AMSTERDAM

Op Koningsdag worden er in de hoofdstad in diverse parken (waaronder het Vondelpark, Sarphatipark en Park Frankendael) echte kinder-vrijmarkten georganiseerd. Bekijk hier het volledige overzicht met activiteiten in Amsterdam.

1. RIJKSMUSEUM
Het Rijksmuseum is alle dagen van het jaar geopend. Natuurlijk trekken er dagelijks hordes toeristen naar het bekendste museum van Nederland, maar op Koningsdag kun je van de redelijke rust profiteren. Houd er wel rekening mee dat het erg druk kan zijn op het Museumplein. Bezoek Rembrandts beroemdste en grootste schilderij: De Nachtwacht. Kom je speciaal voor het melkmeisje van Vermeer? Dit werk is pas na 22 mei weer te zien, omdat het meisje nu een van de publiekstrekkers is een grote tentoonstelling in het Louvre in Parijs.

2.STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM
Bekijk de abstracte werken van De Stijl of de dynamische straatfoto’s van Ed van der Elsken in het¬†Stedelijk Museum Amsterdam.¬†De collectie van het museum is erg groot – wij maakten een Top-5 van meest kidsproof kunstwerken om je te inspireren.¬†Danielle bezocht een tijdje geleden een Familiedag in het Stedelijk, lees hier haar ervaringen.

3.VAN GOGH MUSEUM 
Wil je de gestolen schilderijen van Vincent van Gogh nu wel eens in het echt zien? Van 22 maart tot en met 14 mei 2017 is een speciale presentatie rond de teruggekeerde werken te zien, daarna worden ze gerestaureerd. Tip: vermijd de drukte en bezoek het museum tussen 9 en 11, of na 15 uur. De drukste tijd is tussen 11 en 15 uur.

DEN HAAG

Op de Frederik Hendriklaan (in de volksmond ‘De Fred’ genoemd) in Den Haag is er vanaf 7.00 uur ‚Äės ochtends een vrijmarkt en kunnen kinderen zelf kroontjes maken. Ook is er een speciale kinder DJ en een kinderkermis. Ook de Scheveningse Pier is helemaal in de oranje sferen met een overdekte vrijmarkt en activiteiten voor¬†het hele gezin. En natuurlijk is de traditionele Koningskermis er weer. Lees hier verder voor een volledig overzicht van alle activiteiten in de Hofstad.¬†

1.GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG
Wil je al dat Koningsdag rumoer in de stad ontwijken? Bezoek dan de nieuwe tentoonstelling Rumoer in de Stad, dat gaat over de Nederlandse Impressionisten. Maar ook zeker de kunstwerken van Lee Bontecou zijn een aanrader om met kleintjes te bekijken. Er is zoveel te zien in dit Haagse museum! Kun je niet kiezen? Kunstfanaatjes maakte een Top-10 van meest kidsproof kunstwerken uit de collectie.

2.MAURITSHUIS
Over het Meisje met de Parel hoeven we je vast niets meer te vertellen. Het beroemde meisje van Vermeer heeft inmiddels dezelfde status als de iconische Mona Lisa. En je kunt haar in het
Mauritshuis in Den Haag bewonderen. De klassieke zalen hangen vol met must-see meesterwerken van Vermeer, Rembrandt en Rubens.

3.MUSEUM VOORLINDEN
Iets buiten Den Haag, in Wassenaar ligt de kunsttempel Voorlinden. Door de belevingskunstwerken en de prachtige tuinen een heel geschikte plek om met kleintjes heen te gaan. Wij maakten een Top-10 van kidsproof kunstwerken. En zowel Tanya als Brigitte deden verslag van hun ervaringen met jonge kinderen in dit museum.

GRONINGEN

Op de Ubbo Emmiussingel, Praediniussingel, Ganzevoortsingel en Coehoornsingel gaat om 9.00 uur de traditionele Vrijmarkt van start waar je met een beetje mazzel voor een prikkie de leukste spulletjes op de kop kunt tikken. Het Groninger Museum is gesloten op Koningsdag.

HAARLEM

In het Kenaupark is het voor families fijn vertoeven van 8.00 tot 19.00 uur met een vrijmarkt, live muziek, een springkussen en foodtrucks. Op het plein voor de Jopenkerk is een vanaf 12.00 uur een programma voor kinderen en live muziek. Voor een volledig overzicht bekijk de website van Koningsdag Haarlem.

1.TEYLERS MUSEUM
Bij het zien van de werken van Watteau in Teylers Museum waan je je bijna zelf een koning of koningin. Overal schilderijen over het leven van de Franse happy few in het begin van de 18de eeuw: jonge vrouwen en mannen in jurken en kostuums van bontgekleurd fluweel en zijde. Bloemen in het opgestoken haar, een veer op de hoed of een mysterieus masker voor de ogen. Er geldt een toeslag van 2,00 euro op de toegangsprijs.

LEEUWARDEN

Leeuwarden is dé plek om Koningsdag te vieren! De Friese Nassaus hebben Leeuwarden een vleugje koninklijke allure gegeven. Struin langs de grootste vrijmarkt in het stadscentrum met vele kraampjes en kleden vol koopwaar en luister naar bekende deuntjes op blokfluit en viool. Wie weet tik je wel een waardevol stuk antiek op de kop voor een prikkie! Vanaf 14.00 uur kun je met kinderen terecht in Stadspark de Prinsentuin. Dit park is omgetoverd tot kindervrijmarkt. Snuffel tussen de koopjes en geniet van het gratis koningsdag-concert in de koepel. Het Fries Museum is gesloten op Koningsdag.

ROTTERDAM

 

Slenteren over de vrijmarkt kan op verschillende plekken in de stad. De grootste vrijmarkt is in het centrum te vinden, waar rondom de Coolsingel, Hoogstraat en Blaak kraampjes met uitgestalde spullen te vinden zijn. De kindervrijmarkten vinden plaats op de Nieuwe Binnenweg en de Witte de Withstraat.

Museum Oud Overschie organiseert dit jaar Oud Hollandse spellen in de museumtuin. Kinderen kunnen sjoelen, boerengolf spelen, blikwerpen, spijkerpoepen, koekhappen en touwtrekken. Ook is er de Grote Hoepelrace. De kunstmusea zijn op Koningsdag in Rotterdam gesloten.

TILBURG

 

Het koningspaar viert dit jaar Koningsdag in Tilburg. Dus eigenlijk is het hier wel the place to be!¬†Ze brengen een bezoek¬†aan het centraal station, de Spoorzone, de Heuvel en het Piusplein.¬†Tilburg gaat de koninklijke familie (0)13¬†verschillende werelden van de stad laten zien.¬†Wij missen in het lijstje wel de ‘kunst’ van de stad.¬†In het¬†Leijpark kunnen kinderen op de¬†Oranje Franje markt hun spulletjes kunnen verkopen. Naast de vrijmarkt zijn er demonstraties, vindt de Oranjerally met oldtimers plaats en is er live muziek. Kijk hier voor meer informatie.

1. MUSEUM DE PONT 
Museum De Pont is op Koningsdag geopend. In deze oude¬†wolspinnerij kun je de prachtige werken van Marlene Dumas, Anish Kapoor, Thomas Sch√ľtte, Ai Wei Wei en Bill Viola bewonderen. In de onlangs geopende nieuwe vleugel van het museum is Ascent, de tweedelige installatie van¬†Fiona Tan te zien. Dit is een montage van meer dan 4000 foto‚Äôs van de berg Fuji.

UTRECHT

In Utrecht wordt weer een groot deel van het centrum, van Vredenburg tot Wijde Begijnhof, opengesteld voor de vrijmarkt. Zo wordt Park Lepelenburg helemaal omgetoverd tot een vrijmarkt voor kinderen. Om 9.3o uur vindt de feestelijke opening van Koningsdag plaats met de aubade op het stadhuis. Het Centraal Museum, Rietveld Schröderhuis en het nijntje museum zijn gesloten op Koningsdag.

Wat zijn jouw plannen met Koningsdag?

 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST