READING

Kruipen tussen de kunst in Museum Het Valkhof

Kruipen tussen de kunst in Museum Het Valkhof

In Nederlands ‘oudste stad’ Nijmegen is men net weer bekomen van de 101e Wandelvierdaagse. Wij wagen ons hier op Roze Woensdag, waarbij ons kunstfanaatje zijn ogen uitkijkt naar alle flamboyant uitgedoste figuren. Met de buggy doorkruisen we het centrum van Nijmegen en bereiken we verrassend gemakkelijk het museum.

In Museum Het Valkhof  worden we vriendelijk ontvangen en nuttigen we eerst een kopje thee. Omdat het weer het toelaat, kunnen we gebruik maken van het buitenterras.

Voor kinderen liggen er boekjes en kleurpotloden. Onze zoon Jayson (1) vermaakt zich vooral met de steentjes op het terras en zijn net verkregen vrijheid (uit de buggy). Er is gebak verkrijgbaar in het museumcafé, maar geen broodjes. Gelukkig is mama op alles voorbereid en is het geen probleem om onze meegenomen broodjes te nuttigen.


Kruipen tussen kunst
In de eerste zaal die we bekijken, zijn een aantal recente aanwinsten tentoongesteld. Jayson lijkt het reuze interessant te vinden en wijst overal naar. Maar hij wil vooral uit de buggy en waarom ook niet: hij kan hier lekker rondkruipen en geluidjes maken. Af en toe pak ik hem op en laat ik hem een kunstwerk beter zien. Wanneer hij het genoeg vind, kruipt hij de volgende zaal in.

Wij volgen natuurlijk en vinden oude kunst in de vorm van verschillende aangezichten van Nijmegen. Het bankje in het midden van de zaal is vooral in trek bij onze dreumes, want: perfect om te trommelen. Wanneer we samen verder wandelen door de zalen, worden vooral portretten aandachtig bestudeerd. 

Aantrekkingskracht
In de Gelderlanderzalen, waarin de favorieten kunstwerken van de lezers van ‘de Gelderlander’ te bewonderen zijn, kiest Jayson na enig aarzelen een sculptuur in het midden van de zaal uit. Hij wil nogmaals zijn trommelkunsten ten gehore brengen op het voetstuk. Wanneer ik een foto maak, gaat zijn handje langzaam naar het kunstwerk. Snel pak ik hem op om wat andere moderne kunst favorieten te zoeken. Ik zet Jayson later weer op de grond. Meteen zet hij op een kruipen richting het eerder genoemde sculptuur.

Maar als ik hem de zaal uitdraag verplaatst zijn aandacht alweer naar de kop van een haan. En als we het drie meter hoge kunstwerk van Shinkichi Tajiri, Machine no.4 passeren, kan ons kleine kunstfanaatje even nergens anders meer naar kijken. Het grote werk trekt de aandacht en we blijven tezamen staan om het te bewonderen.

David versus Goliath
Bij de tentoonstelling Kunstwerk zoekt vriend staan een groot beeldhouwwerk en een klein beeldhouwwerk tegenover elkaar met wat propjes erbij. Jayson vindt het wel sjiek en ik bedenk mezelf dat het een soort van de kleine tegen de grootte is.

Voor deze tentoonstelling hebben leden van de Vriendenvereniging van het museum een combinatie gemaakt tussen een bestaand werk uit de collectie en een object uit eigen bezit. Hierdoor zijn bijzondere vriendenparen ontstaan! Wij zien hier een combinatie en naar blijkt was onze theorie zo gek nog niet! De tentoonstelling geeft op een speelse wijze weer op wat voor manier verschillende mensen naar een kunstwerk kijken en het is verrassend interessant.

Als laatste doen we nog de zalen aan met archeologische vondsten, maar gezien de tijd dat we al gespendeerd hebben in het museum en de wandeling door het centrum en de rit naar huis voor de boeg, besluiten we niet alles uitgebreid te bekijken. Dat bewaren we voor een volgende keer. We gaan huiswaarts! 


Kinderconservator gezocht
Voor oudere kunstfanaatjes is er in Museum Het Valkhof nog meer te doen. Zoals kinderconservator gezocht, waar kids van 4 t/m 12 jaar een tentoonstelling mogen maken met echte museumstukken. Uit een wand vol stukken kiezen ze hun favoriete items, plaatsten deze op een sokkel of hangen het aan de muur. Het gaat om “echte Romeinse olielampjes, potten en hedendaagse schilderijen die kinderen mogen gebruiken voor hun expositie. Dat is uniek en maakt het ook extra bijzonder en leuk voor de kinderen.” vertelt museummedewerker Maartje Koekkoek ons. 

Verder is er een speurtocht door het museum en kun je je eigen kunstwerk maken die wordt toegevoegd aan de kinderkunstcollectie. Op zondagmiddag is er Valkhof Junior en ontdekken kinderen van 7 t/m 12 jaar alles over de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Ons kleintje heeft daar allemaal niet aan meegedaan, hij heeft zich vooral vergaapt aan de kunst en opvallend minder aan de archeologische vondsten, waarbij ik van te voren dacht dat hij dat interessanter zou vinden. 

Tot slot
Museum Het Valkhof ligt aan een mooi park op het randje van het centrum. Het is uitstekend te bezoeken met een kunstfanaatje, zo is er een lift en een verschoonplek. Vlakbij ligt een parkeergarage die goed te bereiken is. Ondanks dat het treinstation vlakbij is, parkeren wij de auto net buiten het centrum en wandelen langs de vierdaagse route richting het museum.

Alles is ruim opgezet en niemand werd zenuwachtig toen we Jayson vrij lieten rondkruipen. Het hielp wel mee dat het lekker rustig was in het museum vanwege de vierdaagse. Waardoor het museum nog meer een aanrader is om de drukte van het grote evenement even te ontlopen. Met als extra een fantastisch uitzicht op het park met de wandelaars die de route lopen.

Informatie
Museum Het Valkhof
Kelfkensbos 59
6511 TB Nijmegen
024 360 88 05

Bereikbaarheid
Vanaf centraalstation Nijmegen ben je met diverse bussen binnen 10 min. bij het museum (bushalte museumhetvalkhof). Je kunt ook wandelen door het centrum van Nijmegen, dan ben je er in ongeveer 15 minuten. 

Tickets

18 jaar en ouder € 11,00
6 t/m 17 jaar € 5,50
Gezinsticket (2 volw + max. 3 kind)    € 25,00

Voor kinderer jonger dan 6 jaar en mensen met een Museumkaart is de toegang tot het museum gratis.

Heb jij Museum Het Valkhof wel eens met kinderen bezocht? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder! 


Raymond (34) woont samen met Diana en zoon Jayson (1) in Roermond. Hij beleeft veel avonturen als kapitein in de dredging en offshore industrie. In zijn vrije tijd bezoekt hij graag musea met Jayson die op dit moment vooral veel bezig is met ondeugend zijn en daar dan uitermate schattig bij kijkt.

COMMENTS ARE OFF THIS POST