READING

10 tips voor de Kunstendag voor Kinderen in Vlaand...

10 tips voor de Kunstendag voor Kinderen in Vlaanderen

Samen met je familie een hele dag kunst beleven in Vlaanderen. Dat kan op zondag 19 november, tijdens de Kunstendag voor Kinderen. Opvallend dit jaar is dat er behoorlijk wat aanbod voor de allerkleinsten is & dat juichen wij natuurlijk alleen maar toe! Wij zetten de 10 leukste activiteiten voor jouw kleine kunstfanaatjes op een rijtje! 


#1. De kleine Pollock (0-4 jaar)
Onze favoriet en daarom met stip op 1: Jackson Pollock, lekker smijten met verf en klassieke muziek, need we say more? De workshop ‘De kleine Pollock’ is een spannende beeldende schildersessie op klassieke muziek voor de allerkleinsten. Tijdens deze zintuiglijke ontdekkingsreis gaan mini’s en ouders Jackson Pollock-gewijs het grote doek te lijf. De klemtoon ligt daarbij op het fysiek ondergaan van (eetbare) verf op muziek. De expositie aan het eind is de kroon op deze unieke beleving!
Locatie: OPEK – Openbaar Entrepot voor de Kunsten, Vaartkom 4, 3000 Leuven


#2. Interactieve installatie Knol d’ Amour 
Knol d’Amour is een wonderlijke interactieve installatie waarin de aardappel de hoofdrol speelt. Een fantasierijk avontuur in beeld, geluid, geur en smaak. Je schilt en volgt jouw aardappel langs kijkdozen, ingenieuze machines en een laboratorium, met als hoogtepunt het weerzien met je eigen aardappel. Knol d’Amour opent een verborgen wereld waardoor je nooit meer op dezelfde manier naar een aardappel kijkt. Deze theatrale ode aan de aardappel is geschikt voor alle leeftijden. 
Locatie: OC De Witte Merel, Liersesteenweg 25, 2547 Lint

#3. Kleurenfestival (VOLZET) / BS De Kleine Kunstgalerij (2 +)
In deze workshop speel je met kleuren door te schilderen, te kleuren, te knippen en te kleven.
Locatie: BS De Kleine Kunstgalerij, Burg. F. de Bethunelaan 4A, 8500 Kortrijk

#4. Stamping Project (Familiedag) / Joris van Oosterwijk 
Kunstenaar Joris van Oosterwijk maakt levensgrote afdrukken van de mensen die hij ontmoet. Dit doet hij in de beslotenheid van zijn studio of op locatie. Tijdens de Kunstendag voor Kinderen komt hij op uitnodiging van C-mine cultuurcentrum naar Genk. Laat je verwonderen door je eigen afdruk of kom kijken. Het lijkt bijna wel theater!
Locatie: C-Mine, C-Mine 10, 3600 Genk

#5. Rondleiding en workshops in het Museum voor Schone Kunsten (4+)
Kom met het hele gezin de collectie kunstwerken van het MSK ontdekken. De riddertjes van Laine Sajet gidsen jullie door het familieparcours. Onderweg worden jullie verrast met leuke activiteiten: er zijn doorlopende workshops voor kinderen vanaf 4 jaar. Even rusten, een hapje eten of iets drinken kan in de pop-up bar van Amélie + Moi. Een gezellige gezinsdag gegarandeerd!
Locatie: Museum voor Schone Kunsten (MSK), Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent


#6. Installatie “Onder de tafel” (2+)
Een fijne zintuiglijke kunstervaring met een installatie van meubels die een ander leven kregen. Soms staan ze op hun kop of er ontbreken onderdelen aan. De laadjes zijn gevuld met lapjes, zonnebrillen, lepeltjes of rolletjes gekleurd plakband. Hier kan je peuter of kleuter zelf ontdekken, vormgeven, knutselen, spelen, ordenen, veranderen. Het is een uitnodiging om je fantasie te volgen en te spelen. Onder en boven de tafel. 
Concept en uitwerking: Francy Van den Heuvel en Diederike Smits.
Locatie: Cultuurhuis Tessenderlo / het LOO, Vismarkt z/n, 3980 Tessenderlo

#7. Wandelgesprek voor jong en oud (3+)
Even relaxen! Op het programma staat een wandelgesprek in het M HKA voor jong en oud. Volg een actieve rondleiding waarin generaties elkaar doen verstommen met hun inzichten. Er is tijd voor wandelen én spreken. 
Locatie: M HKA, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen 


#8. Pannenkoeken eten in het museumcafé
Van al dat kijken, doen en denken in het museum krijg je honger! Voed je innerlijke kunstenaar met een stevige pannenkoek in het M HKAFE en vervolg daarna je tocht met veel nieuwe energie.
Locatie: M HKA, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen 

#9. Muzikale Kamishibai (1+)
Kamishibai is een vorm van Japans verteltheater. Letterlijk betekent het papieren theater. Het is een beetje vergelijkbaar met een televisie; de A3-bladen met tekeningen zijn de beelden van een animatiefilm, elk blad geeft een scène weer uit een verhaal. Deze unieke werkvorm geeft veel inspiratie om met kinderen muziek te maken bij verschillende visuele prikkels zoals prentenboekjes en schilderijen.

#10. Kaaitheater 
Kom een kijkje nemen in de Kaaistudio’s, eet een heerlijke Brusselse wafel en laat je onderdompelen in de wereld van dans, muziek en performance! Anywhere Doors (0-100 jaar) is een interactieve installatie die door de publieke ruimte beweegt. Vijf deuren op wielen, doorkruisen het stedelijke landschap – en roepen vragen op over territoria en grenzen. Voel je vrij de deuren te openen, te sluiten, er doorheen te stappen…  Kunstenhuis Globe Aroma biedt nieuwkomers en vluchtelingen de ruimte zich artistiek te ontplooien. Vandaag zijn enkele van deze kunstenaars uitgenodigd om met de kinderen aan de slag te gaan! Verwacht creatieve insteken over grenzen heen! (4-12 jaar)
Locatie: Extra Muros, 1000 Brussel


OOk M – Museum Leuven, Mu.ZEE, Oostende, S.M.A.K, Gent, BOZAR, Brussel, WIELS en FOMU, Antwerpen doen mee met de Kunstendag voor Kinderen, hun activiteiten zijn gericht op kinderen vanaf vijf of zes jaar oud. 

Kunstendag voor Kinderen is een initiatief van de Vlaamse minister van Cultuur dat wordt georganiseerd door het Departement Cultuur, Jeugd en Media.


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST