READING

Met een kunstfanaatje naar het Guggenheim Bilbao

Met een kunstfanaatje naar het Guggenheim Bilbao

Ben je van plan om met je kinderen op vakantie naar Bilbao te gaan? Vergeet dan niet het wereldberoemde Guggenheim Museum te bezoeken. Het gebouw is al een kunstwerk op zich, met de titanium platen, golven en abstracte vormen. En.. niet onbelangrijk voor kleine kunstfanaatjes: naast het museum is een speeltuin.

Tijdens onze vlucht weg van de kou in Nederland, naar het Zuiden van Europa rijden we langs de Noord Spaanse kunst. We passeren verschillende idyllische Spaanse badplaatsen. “We komen ook langs Bilbao”, zegt mijn vrouw, “Dan kunnen we wel even langs het Guggenheim”. Waarna ik scherp opmerk dat dit beroemde museum toch zeker in New York ligt. Ik leer bij dat er óók een Guggenheim Museum in Bilbao ligt en ook nog één in Venetië. “Een franchise dus eigenlijk”, zeg ik uiterst grappig. Wij kiezen ervoor om op onze weg terug te overnachten in Bilbao en dan een bezoekje te brengen aan het museum. Twee weken later rijden we op de bonnefooi richting de havenstad. Met als doel: het Guggenheim en dan zal er vast in de buurt wel wat zijn waar we kunnen overnachten.

Puppy
Het Guggenheim Museum is ontworpen door Frank Gehry en heeft een tentoonstellingsoppervlakte van 11.000 vierkante meter. Wanneer we met Jayson de volgende dag een eerste verkenningstocht maken door het park rondom het museum heeft ons kunstfanaatje weinig oog voor het mooie gebouw. Hij heeft Jeff Koons z’n puppy ontdekt! Recht voor het museum staat een meters hoog kunstwerk bekleed met bloemen in de vorm van een West Highland Terriër. In het park bevindt zich ook een leuke speeltuin voor kinderen waar Jayson lekker speelt en na een dutje in het hotel gaan we in de middag terug naar het museum.

The Masterpieces
Eenmaal binnen in het gigantische gebouw beginnen we op de bovenste verdieping en werken we zo naar beneden toe. De verdiepingen zijn met elkaar verbonden door middel van een loopbrug en trappen, maar er zijn ook glazen liften aanwezig zodat je kunt genieten van het prachtige uitzicht. In het museum zijn hoofdzakelijk kunstwerken uit de twintigste en eenentwintigste eeuw te zien. De tentoonstelling  The Masterpieces from the Guggenheim Museum Bilbao Collection toont alle highlights uit de collectie. 

In de eerste zaal trekt Rothko meteen de aandacht, maar het enorme canvas en de andere werken in de zaal worden snel vergeten wanneer Jayson zich omdraait. Het kunstwerk van Yves Klein (1928-1962) wint het van de andere werken, want het bevat de kleur die hij sinds kort herkent en kan uitspreken, dus het klinkt “blauw, blauw, blauw” door de zaal. 

Space (and Art)
In de volgende (gigantische) zalen kijkt Jayson zijn ogen uit naar alle mooie en grote werken. Het is nergens te krap met de kinderwagen, in de meeste zalen zou je nog met een auto kunnen rondrijden. Wat je vrij letterlijk kunt nemen bij de tentoonstelling Art en Space waar elk onderdeeltje van een Volkswagen Beetle uit 1989 aan draadjes aan het plafon hangt. Dit werk van Damián Ortega uit 2002 vindt ons kunstfanaatje erg interessant! De tentoonstelling is nog tot en met 15 april 2018 te zien. 

The Matter of Time
Het allerleukste kunstwerk voor ons mannetje hebben we een beetje voor het laatste bewaard. Bij de acht sculpturen van Richard Serra (1938) van verweerd staal kan en mag hij vrij rondlopen tussen de kunstwerken en dat is wel even fijn. Meteen rent hij een andere kant op dan dat wij naartoe willen. Na een tweede poging draag ik hem dan toch maar rond. Hij lijkt het allemaal wel leuk te vinden. Vooral wanneer mama vanuit een andere uitgang uit het kunstwerk komt. Ik zet hem op de grond en hij heeft het goed naar zijn zin tussen de sculpturen. Tot dat hij valt over zijn eigen voeten, tranen met tuiten. Benieuwd naar de sculpturen van Richard Serra, in Nederland kun je zijn werk zien & beleven in Museum Voorlinden

David Hockney
We blijven nog wat hangen in het Guggenheim om Jayson even te laten bijkomen, maar al snel lijkt hij weer de oude en besluiten toch nog even de expositie van David Hockney (1937) te bekijken. Alle portretten worden aandachtig bekeken, terwijl hij als een koalabeertje om mij heen hangt. Uitgerekend bij het enige stilleven tussen alle portretten komt hij even overeind omdat hij het fruit herkent, om zich daarna weer stevig om mij heen te klemmen. We besluiten dat we nu toch echt maar richting het hotel gaan zodat hij lekker kan slapen.

Kunstfanaatjes-proof
Ik weet eigenlijk niet helemaal waar ik moet beginnen over hoeveel de jeugd betrokken wordt door het museum. Allereerst zijn er veel verschillende activiteiten voor families. En is in Nederland Kunstfanaatjes de enige met een Baby Museum Tour, in dit museum is er elke zondag een!  Deze hebben we  helaas net gemist want we waren er op een dinsdag, maar ik weet wel op wat voor een dag we de volgende keer in Bilbao proberen te zijn. 

Ook gebeurt er veel op scholen. Learning Through Art  is een jarenlang project sinds het bestaan van het museum, waarbij lokale artiesten basisscholen bezoeken om kennis uit te wisselen een schooljaar lang. Met op het einde van het schooljaar een tentoonstelling in het Guggenheim.

Eigenlijk valt het mij in zijn algemeenheid op dat de Spanjaarden en hier in “Bilbo” de Basken, want we zitten natuurlijk wel in het Spaanse Baskenland, uitermate vriendelijk zijn tegen Jayson en er veel rekening gehouden wordt met hem. Wij sliepen in Bilbao en werden wakker met een uitzicht op het Guggenheim museum vanuit ons hotel. Al bij aankomst had Jayson de harten van het personeel gestolen en er werd meteen een opgemaakt bedje en een baby badje naar onze kamer gebracht. Het à la carte ontbijt was ook fantastisch, allemaal lokale producten en biologisch. Ook hier was het personeel weer heel vriendelijk en werden er meteen kleurplaten en kleurpotloden tevoorschijn gehaald. Daarom kan ik niks anders concluderen dat het Guggenheim Museum in Bilbao en Spanje zeker een aanrader zijn om met een kunstfanaatje naartoe te gaan, alleen al om de temperatuur.

Informatie
Het museum ligt in het stadscentrum
Adres: Avenida Abandoibarra, 2 – 48009 Bilbao, Spanje

Openingstijden
Dinsdag t/m zondag van 10:00–20:00

Tickets
Volwassenen 10,00 / Senioren 6,00 euro. Kinderen gratis.

Eten
Het museum heeft een bistro en zelfs een restaurant met Michelin ster. Maar je kunt ook uitstekend in de gezellige oude binnenstad eten, hier liggen talrijke pintxos bars. Waar kinderen hun eigen hapjes kunnen uitkiezen. Wil je even weg uit de stad? Op wandelafstand van het Guggenheim Museum vindt je de funicular (kabelbaan) richting de Artxanda berg. Vanaf deze bergtop heb je een prachtig uitzicht over de stad en je kunt hier heerlijk picknicken. 

Heb jij het Bilbao Guggenheim weleens bezocht? Deel met ons jouw ervaringen!


Raymond (34) woont samen met Diana en zoon Jayson (1) in Roermond. Hij beleeft veel avonturen als kapitein in de dredging en offshore industrie. In zijn vrije tijd bezoekt hij graag musea met Jayson die op dit moment vooral veel bezig is met ondeugend zijn en daar dan uitermate schattig bij kijkt.

COMMENTS ARE OFF THIS POST