READING

Kunstfanaatjes over de grens: Kunstmuseum ARoS in ...

Kunstfanaatjes over de grens: Kunstmuseum ARoS in Denemarken

Aarhus, een prachtig havenstadje in Denemarken aan de noordoostkust van Jutland. Vanaf Utrecht doe je er 7 uur over om hier te komen. Naast een heleboel mooie winkels en terrasjes vind je midden in het centrum van Aarhus een prachtig kunstmuseum, genaamd ARoS. Tijd om te gaan onderzoeken of dit museum kunstfanaatjesproof is!

Regenboogpanorama
Aan de buitenkant ziet het museum er al ontzettend aantrekkelijk uit. De enorme kleurrijke cirkel op het dak van het gebouw trekt alle aandacht: het museum is een kunstwerk op zich! Met de lift zijn we zo boven en hier starten we ons bezoek. Het prachtige regenboogpanorama is gemaakt door de Deense kunstenaar Olafur Eliasson. Hij heeft geprobeerd om met dit kunstwerk het uitzicht op de stad te versterken. Dat is gelukt. De hele cirkel rond kijk je door verschillende kleuren uit over de stad. Een beetje onzeker soms door de hoogte en dan weer verbluft over alles wat je om je heen ziet. Faas en Cato gaan in eerste instantie rennen. Het hele rondje om, langs alle kleuren. Hier wordt niet moeilijk over gedaan en dat is fijn! Na de eerste rondjes rennen, gaan we langs alle kleuren en blijven vaak staan. We praten over onze lievelingskleuren en lopen in tegengestelde richting zodat we elkaar weer tegenkomen. Ze genieten ervan. Een beter begin kunnen we niet hebben!

Olafur Eliasson, Your rainbow panorama

Het museum verkennen
Na het panorama gaan we het museum zelf in. Het museum is zo’n 20.000 vierkante meter groot. Naast het museum is er ook een grote bibliotheek en een creatief atelier. Ze beschikken over 8000 werken in vaste collectie en daarnaast hebben ze veel wisselende tentoonstellingen. Kunst van 1770 tot nu. Van Deense tot internationale kunstenaars. De kelder van het museum is gereserveerd voor licht- en installatiekunst. We merken dat de volgende verdiepingen minder peuterproof zijn dan het dak, maar dat mag de pret niet drukken. We worden goed in de gaten gehouden door een suppoost. Dit gebeurt niet op een nare manier, maar heel vriendelijk. De man glimlacht wat af. Het museum is ruim opgezet en dit is prettig. Faas en Cato hebben ruimte om te bewegen langs alle schilderijen en beelden. Als ik merk dat de verveling toeslaat, vraag ik aan ze wat ze het mooiste schilderij in de zaal vinden. Ze nemen de tijd en maken een keuze. Dit moet worden vastgelegd voor in het fotoboek, dus gaan ze op de foto met hun favoriete schilderij. Zo gaan we verdieping voor verdieping naar beneden.

Hoogtepunt
Een van de hoogtepunten in de vaste collectie is Boy van Ron Mueck. Wie al eens naar Museum Voorlinden in Wassenaar is geweest, kent deze kunstenaar al van zijn Couple Under An Umbrella. Boy is nog een stuk groter. Hij is 4,5 meter lang en dit valt vooral bij Faas in goede aarde. Cato kijkt even de kat uit de boom, want voor een meisje van 1 is dit wel heel groot. We nemen dezelfde positie in als Boy, lachen om zijn billen (zou hij ook windjes laten) en blijven er een tijdje zitten.

“Boy, Ron Mueck”

Kunstfanaatjesproof
Kinderen zijn erg welkom in ARoS. Ze lijken het er ook leuk te vinden. “Kinderen mogen hier rennen en herrie maken. In veel andere musea mag dat niet en wordt je gevraagd om stil te zijn. De kunst is hier een belevenis en niet alleen een schilderij aan de muur”, vertelt Bjarne Bækgaard, de communicatiemedewerker van het museum in een interview met Nordic Vibes. “Kinderen voelen zich hier welkom, ze mogen hier kind zijn. Dat ze dat voelen, merken we aan het feit dat ze hun ouders meeslepen naar het museum, in plaats van andersom”.

Deze museumtrip is wat ons betreft zeer geslaagd. Het was een regenachtige dag buiten en hier hebben we echt een heerlijke vakantiedag gehad. Voor een ieder die naar Denemarken gaat deze zomer zeer de moeite waard!

Informatie
ARoS
AROS ALLÉ 2
DK-8000 AARHUS C
Denemarken

Entree
Volwassenen:  DKK 130
Tot 28 jaar:   DKK 100
Kinderen tot 18 jaar: gratis
Je kunt een draagzak lenen bij de informatiebalie op vertoon van een geldig ID

Heb jij weleens het ARoS Kunstmuseum in Aaarhus met kinderen bezocht? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder!


Eliza (35) is leerkracht basisonderwijs en moeder van Faas (4) en Cato (2). Faas en Cato zijn ondernemende kids en dus trekken ze er vaak op uit. Ook naar musea. Het valt haar op dat ouders pas naar een museum gaan als de kinderen wat ouder zijn. In haar klas (groep 6) zijn sommige kinderen zelf nog nooit naar een museum geweest. Dat kan anders! Daarom blogt ze graag voor kunstfanaatjes om te laten dat het met kleine kinderen ontzettend leuk is!

COMMENTS ARE OFF THIS POST