READING

Kunstfanaatjes Meetup #1: Kunsthal Rotterdam

Kunstfanaatjes Meetup #1: Kunsthal Rotterdam

De Kunstfanaatjes Meetup is een manier om samen met andere ouders een kunstmuseum te bezoeken. De eerste Meetup vond afgelopen weekend plaats: met vijf moeders en acht koters onder de vier jaar werd de tentoonstelling Hyperrealisme in de Rotterdamse Kunsthal bezocht. 

Zalen vol met fotorealistische schilderkunst. Al eerder schreven zowel Vivian als Nienke voor Kunstfanaatjes een review over deze tentoonstelling. Wat zou de club van vandaag ervan vinden? En wat zijn hun tips voor andere ouders die de Kunsthal willen bezoeken? Wij delen een fotoserie van dit gezellige museumbezoek. Een ochtend vol verwondering en verrassende opmerkingen van peuters. Waar bovendien veel werd gelachen. Kunst hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn. En wat bleek: een museum kan prima fungeren als ontmoetingsplek!

Locatie: Kunsthal Rotterdam | tentoonstelling Hyperrealisme – 50 jaar schilderkunst 
Tijdstip:
10.00 – 11.00 uur 
Wie waren er mee: 
Lisa met Kobe (1) & Luuk (3,5), Dorieke met Sofie (2,5) & Isa (6), Marleen met Tijn (3,5), Brigitte met Max (2) en Lotte met Noor (4) & Saar (2). 
Veelgehoord:
Je zou toch zweren dat het foto’s zijn!, Deze stijl zorgt er echt voor dat je beter kijkt en Knap gedaan zeg! vanuit de moeders. De kinderen benoemen vooral wat ze zien: auto’s!, aapjes! een kermis! en woww billen!
Hoelang op zaal: 35 minuten

Er is geen startsein nodig. Alle kinderen klimmen en klauteren op de stenen. Ook de grote sculpturen rondom de Kunsthal zijn populair: de bronzen konijnen van beeldhouwer Tom Claassen en het werk ‘AUB au mijn benen’ van Henk Visch. Dan ontdekken de koters de steile hellingbaan. Daar moet natuurlijk flink op gerend worden. Dank Rem Koolhaas!

Warm welkom
De gastvrouw bij de ingang van de tentoonstelling hurkt vriendelijk op een knie en praat met de kleintjes. En omdat een goede voorbereiding cruciaal is, bespreken we voordat we naar binnengaan nogmaals de museumregels. Wat mag er niet in een museum? In koor roepen de oudste peuters: ‘de schilderijen aanraken!’. Well thats something!  We voegen hieraan toe dat er niet gerend mag worden (dát mag buiten weer) en dat ze afstand moeten houden van de schilderijen. Natuurlijk wordt er ook besproken wat er allemaal wél mag.  En wat ze binnen hopen te zien. Lievelingskleuren passeren de revue en Sofie (2,5) hoopt dat Elsa van Frozen op een schilderij staat. Luuk (3,5) denkt dat er ergens wel een beer te vinden is, Tijn (3,5) verwacht een heleboel auto’s en Max (2) hoopt vooral niet dat er een schilderij met een paashaas te zien is.

Don Jacot, Carousels 

Hyperrealisme
HIEP – ER – REE- AA – LIS – ME. Wat een moeilijk woord. Alleen hiep hiep hoeraaaa blijft hangen bij de kleintjes. Als we de museumzaal binnenlopen, zijn ze direct enthousiast. Geen Frozen, maar wel: vrolijke aapjes op een fiets, een kermis, een reusachtig gebakken ei, felgekleurde auto’s en een paard. Een feest van herkenning! Ze lopen gelijk naar hun eigen lievelingsschilderij. De moeders hobbelen erachter aan. Wat een plezier! Er wordt blij naar kunstwerken gewezen, gelachen en gepraat over de schilderijen. Door het enthousiasme moeten de moeders wél een paar keer herhalen dat rennen geen optie is. De kinderen blijven gelukkig netjes achter de lijnen staan, sommigen zelfs met de handjes op de rug.

Tijn (3,5) is erg onder de indruk van het eerste werk dat hij ziet: een mevrouw met rode lippen!

Geen Elsa, maar wel een aapje op een fiets! – Charles Bell, Before the journey

Ongeleide projectielen 
De suppoosten schrokken zich het apezuur toen wij met acht koters kwamen binnenwandelen. Maar ze zijn ontzettend vriendelijk. Ze glimlachen goedkeurend als we onze ‘mama work-out’ tentoonstellen, ofwel: met slechts twee paar armen een groep ongeleide projectielen in bedwang proberen te houden. En wonder boven wonder gaat het allemaal goed. De kinderen gedragen zich zelfs beter dan thuis. Ze zijn enthousiast. Er wordt geen schilderij aangeraakt, de peuters wijzen elkaar op de lijnen op de grond want ‘daar mag je niet overheen hoor’. Tevreden lopen we richting de uitgang.

Tips van de Meetup-moeders van vandaag:

Tip 1: Maak er een zoekspelletje van. Waar is het gebakken ei? En om je kinderen dan niet weer door te laten rennen naar het volgende werk, kun je vragen stellen zoals: eet jij thuis ook weleens ei? Is het gebakken ei op jouw eigen boterham ook zo groot? Kijk eens goed, zit er zout op dit ei? (bij: Fried Egg van Tjalf Sparnaay)

Tip 2: Neem speelgoed mee waar kleintjes wél aan mogen zitten. Handig om mee te vergelijken en zo een heus kunstgesprek met peuters te voeren. Wat voor geluid maakt een paard? Maakt het paard op het schilderij ook geluid? Wat is het verschil tussen het speelgoedpaardje en het paard op het kunstwerk Zouden ze vriendjes kunnen worden? Wat zien we nog meer op het schilderij? Leuk om zo een beetje te filosoferen! (bij Mackey Marie van Standing Figures with Bag Lunch en Mackey Marie)

Tip 3: Neem een draagzak of buggy mee, handig voor als je merkt dat je dreumes wat overprikkeld of moe raakt. Werkt dat niet? Loop dan lekker de tuin in of ga wat drinken in het museumcafé. Er komen veel indrukken op kleintjes af tijdens een museumbezoek. Dat moet allemaal even verwerkt worden.

Tip 4: Kijk door de ogen van je kinderen. Het kan zijn dat ze de trap of de brandblusser van het museum boeiender vinden dan alle schilderijen bij elkaar. En dat is prima. De rest komt later wel!

Voor meer tips lees: 10 tips om een museumbezoek met kids te overleven (en zelf ook plezier te hebben).


Eindconclusie
We bespreken wat we hebben gezien. De kleurrijke auto’s, het paard, de mevrouw met de rode lippenstift en de billen hebben veel indruk gemaakt:
Luuk (3,5): “ik vond heel veel schilderijen lekker. Want er stond eten op!”.
Kobe (1): wijzend “die, die die!” bij het schilderij met ‘de billen’.
Max (2): “een meneer met staarten bij het paard. En het paard deed niet hihihihihihiiiii!”.
Isa (6): “ik vond het heel leuk in het museum! Wel een beetje saai dat we de werken niet mochten aanraken en dat er niet veel te doen was.”

Achteraf zagen we pas de speurtocht 6+ bij de balie liggen. Leuk voor Isa voor een volgende keer! De kleintjes lijken voldoende vermaakt door alle kleurrijke indrukken. En de moeders? Die hebben het ook naar hun zin gehad!

Vanwege een conferentie is het druk in het museumrestaurant. We slaan hier het afsluitende kopje koffie even over. De kinderen slurpen buiten tevreden hun Ella’s Kitchen fruitpuree op. De ideale snack om mee te nemen trouwens, want het zit in een (hersluitbaar) knijpzakje. En behalve heel lekker, is het ook nog eens biologisch verantwoord. Dan wordt er nog even gespeeld en gaan we richting de stad voor een kopje koffie. 

Fotografie: Anke Meijer
Met dank aan Ella’s Kitchen Nederland voor de knijpfruitjes.

Wil je op de hoogte blijven van de komende Kunstfanaatjes Meetups? Of benieuwd naar andere reviews? Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief!


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST