READING

Kunstfanaatjes over de grens – Kunstzinnig L...

Kunstfanaatjes over de grens – Kunstzinnig Lanzarote

Deze zomer waren we weer op het Canarische eiland Lanzarote, voor mij een tweede thuis omdat ik er al vanaf mijn tweede levensjaar kom.  Dit keer besloten we samen met onze kinderen; Loua (7) en Ilan (4) culturele tripjes te maken langs Castillo San José, Jardín de cactus en de krabbetjesgrot Jameos del aqua. Op elke toeristische plek op het eiland kom je dankzij kunstenaar César Mandrique  in aanraking met kunst.

Moderne kunst in een kasteel
Het leuke aan het Museo Internacional de Arte Contemporáneo (MIAC) is dat het zich bevindt in een kasteel, namelijk het Castillo San José. Dit kasteel, of anders gezegd: verdedigingsfort, werd in de laat achttiende eeuw gebouwd in de hoofdstad Arrecife ter bescherming tegen aanvallen van piraten.  

César Manrique
César Manrique (1919 – 1992) was een veelzijdig man; hij was kunstschilder, beeldhouwer, architect en bouwadviseur. Maar bovenal had hij een grote voorliefde voor zijn thuishaven Lanzarote en wilde hij dat de unieke cultuur en natuur op het eiland niet zouden worden aangetast door toerisme. In 1976 zorgde Manrique ervoor dat Castillo San José werd getransformeerd tot een museum met werken van bekende kunstenaars.  Hij was de grondlegger van de 1e International Visual Arts competitie, met deelnemende kunstenaars als Tàpies, Picasso en Miró. Dit was de basis van een van de beste moderne kunstcollecties op de Canarische eilanden. 

Bij aankomst bewonderen we de sculpturen in de tuin die zich voor het kasteel bevinden. We betreden de ophaalbrug die ons naar het kasteel leidt. Wanneer we het grote rad ontdekken waarmee de brug in vroegere tijd werd opgehaald, waant Ilan zich als een heuse verdediger van het fort. De donkere trappen door het hele kasteel zorgen voor een extra mysterieuze sfeer. Reuze spannend allemaal vinden de kinderen!

Het museum is vrij klein, dus makkelijk te doen met kleine kinderen. Helemaal omdat er genoeg afleiding is, zo kunnen ze zich op het dak ook vermaken door zich te verstoppen in de uitkijktorens. Gelijk bij binnenkomst trekken de hangende sculptuur en het bewegende kunstwerk de aandacht. De hangende sculptuur van aluminium is opgebouwd uit open geometrische vormen die door elkaar lijken te vloeien. Deze druppelvormige mobiel is het werk van Eusebio Sempere; Sin titulo uit 1972.

Het andere kunstwerk dat de aandacht trekt is een roterende kubus die is opgebouwd uit platte lagen aluminium. Het werk Géminis III uit 1975 is gemaakt door Amadeo Gabino. De lagen lijken te zijn ontstaan door uitsnedes. Alle delen geven je eigen spiegelbeeld weer, waardoor je een verknipt effect krijgt omdat je in elke laag een ander stukje van jezelf te zien krijgt. Loua en Ilan vinden dit erg grappig.

Loua ziet in deze ruimte nog een kunstwerk die haar blij maakt, namelijk de vrolijke wormen, zoals zij deze zelf noemt. Volume virtuel 48 van kunstenaar Julio LeParc uit 1974. We vervolgen onze weg naar beneden, waar we een houtsculptuur tegenkomen.  Het is het werk van Francisco Barón met als titel La semilla uit 1976. La semilla betekent het zaad. Ilan ziet er een octopus in. Loua 2 mensen en een baby.

In de kelder vindt een andere expositie plaats waar de kinderen in zitzakken languit kunnen bijkomen van de wandeling naar het museum. Het zijn vooral filmpjes die de kinderen niet zo boeien.

We besluiten via het restaurant naar buiten te gaan om de paarden in het water te bekijken. Vanaf het balkon buiten het restaurant heb je uitzicht op dit kunstwerk van kunstenaar Jason deCaires Taylor. Met als titel The rising tide wil deze kunstenaar de mensen bewust laten worden over de bedreiging van de aarde met in het bijzonder de zeeën en oceanen.

Als je goed kijkt zie je dat de hoofden van de paarden olie drilboren moeten voorstellen. De kunstwerken zijn zo gemaakt dat ze goed zijn voor het ecosysteem. De paarden stonden eerst in de Thames in Londen. Met de visie van Manrique in mijn achterhoofd kan ik mijzelf geen betere plek bedenken dan hier op Lanzarote.Loua vindt de paarden mooi, maar toen ze hoorde van de drilboor hoofden vond ze het toch een beetje griezelig. We eindigen uiteindelijk op het dak waar de kinderen lekker kunnen rennen en allerlei geheime hoekjes ontdekken.

Sinds vorig jaar is hier ook een uniek onderwatermuseum gevestigd, Museo Atlántico de Lanzarote, met meer dan 300 werken van deCaires Taylor. Het bezoeken van het museum kost 12 euro voor duikers en 8 euro voor snorkelaars. 

Jameos del Aqua
Als je naar Lanzarote gaat mag een tripje naar het noorden in mijn ogen niet ontbreken. In het noorden zijn door vulkaanstromen onderaardse grotten ontstaan. Deze Cueva de los Verdes vormen samen met Jameos del Agua twee van de belangrijkste attracties van het eiland. Jameos del Agua is een natuurlijk ondergronds meer met blinde albino krabbetjes.
Wederom door Manrique vormgegeven in de herkenbare stijl die over het hele eiland zichtbaar is.

De grot is verrijkt met zitgedeeltes, een restaurant, een kunstmatige lagune, een auditorium en een vulkaanmuseum waar ook wat moderne kunst te bezichtigen is. Manrique ontwierp het centrum in 1966, waarmee het zijn eerste project op het eiland was. Het idee was een plek te creëren waar bezoekers natuurschoon kunnen aanschouwen dat bijna geheel is ontstaan zonder tussenkomst van de mens.


Bij de grot bevindt zich ook een vulkaanmuseum. In dit museum kom je meer te weten over de vulkanen op het eiland, maar daarnaast word je hier en daar verrast door kunstwerken van Manrique. Zo zijn bij ons de spiegels favoriet (de spiegelgang en de dubbelgeklapte spiegel bevinden zich in het vulkaanmuseum. De spiegelbol kom je tegen in het auditorium) .

Cactussen
Je zou denken, wat heeft een cactustuin nou met kunst te maken? Cactussen kenmerken het landschap van Lanzarote en César Manrique wilde hier iets mee doen. Hij ontwierp de cactustuin, wat zijn laatste werk was. Je vindt er maar liefst 1400 verschillende soorten en in totaal ruim 10.000 stuks. Je kunt de tuin niet missen, want langs de weg voor de tuin staat een immens grote sculptuur van een groene cactus van wel 8 meter hoog! Uiteraard gemaakt door Manrique.

In de tuin zijn meer kunstwerken te bewonderen van Manrique. Zo hangt er een metalen kunstwerk met glazen bollen in het trappenhuis naar het restaurant. 

Een bezoekje aan de toiletten zorgt voor heel wat hilariteit bij onze kinderen. Manrique heeft met behulp van lavasteentjes een naakte man en  vrouw gevormd. 

Info
Castillo San José
is goed te doen met kleine kinderen. Het museum is vrij klein en dat het zich bevindt in een kasteel biedt natuurlijk uitkomst. Als je kind even genoeg heeft van alle kunst, kan hij of zij zich prima vermaken in alle geheime hoekjes, de trappen of bovenop het dak van het kasteel. De wandeling naar het kasteel toe vanuit de stad is te doen en leuk met kinderen (met kleine kinderen zou ik wel een buggy aanraden) omdat je op de weg ernaar toe leuke bezienswaardigheden tegenkomt. Zo kwamen we langs een kleine vuurtoren en een meneer die zelfgemaakte bootjes verkocht. Maar je kunt er ook prima met de auto naartoe. Op het parkeerterrein voor het museum kan je gratis parkeren. In het restaurant zijn kinderstoelen aanwezig. En zo ook een verschoontafel op het toilet. De toegangsprijzen zijn zeer laag.

Het museum is dagelijks geopend van 10.00 – 20.00
Het restaurant Qué-Muac, is geopend van dinsdag tot zaterdag van 12.00 – 16.00

Toegangskaarten koop je in een apart containerhuisje net voor het museum.
Prijs Volwassene: € 4,00
Prijs kinderen van 7 tot 12 jaar: € 2,00
Prijs kinderen tot 7 jaar: Gratis

Jameos del Agua ligt langs de weg van Tahiche naar het noordelijke plaatsje Órzola. Als je met de auto komt kun je parkeren op het gratis parkeerterrein dat zich direct bij de ingang bevindt. Jameos del Agua opent haar deuren om 10 uur ’s ochtends. Dit is meteen het beste moment om de drukte voor te zijn. Eenmaal binnen mag je je eigen weg gaan. Er zijn geen rondleidingen. Rolstoelen, kinderwagens en buggy’s kunnen hier niet gebruikt worden omdat er veel trappen zijn.

De grotten en het museum zijn dagelijks geopend van 10:00 – 18:30
(tijdens de zomervakantie is het verstandig om rond openingstijd te gaan ivm het vermijden van lange rijen)

Prijs Volwassene: €9,50
Prijs kinderen van 7 tot 12 jaar: €4,75
Prijs kinderen tot 7 jaar: Gratis

Jardín de cactus ligt in Guatize. Net als de krabbetjesgrot in het noorden.De cactustuin is leuk om je kinderen mee naar toe te nemen. Ze zullen erg onder de indruk zijn van de grote cactussen en zullen zich prima vermaken door alle kleine paadjes te volgen die ook omhoog leiden. Ilan en Loua vonden het ook leuk om te proberen om alle gekke cactusnamen te lezen op de bordjes.

De tuin is dagelijks geopend van 10:00 – 17:45 (In de zomer al om 9:00 geopend)
Prijs Volwassene: €5,80
Prijs kinderen van 7 tot 12 jaar: €2,90
Prijs kinderen tot 7 jaar: Gratis

Op de algemene website van Lanzarote kan je terecht voor alle informatie betreft musea en andere bezienswaardigheden op het eiland.

Heb jij dit magische eiland weleens bezocht? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder!


Eleonore (36) is geboren en getogen in Amsterdam. Sinds een paar jaar woont ze samen met haar man en 2 kinderen in Amstelveen. Opgeleid als modeontwerpster, heeft ze 10 jaar lang haar eigen modelabel gehad onder haar eigen naam; Eleonore de Ruuk. Ze is moeder van Loua (6) en Ilan (3). Zelf opgevoed met een overdosis kunst, wil ze die nu ook graag aan haar eigen kinderen doorgeven.

COMMENTS ARE OFF THIS POST