READING

Kunstfanaatjes Peuter Museum Tour in het Dordrecht...

Kunstfanaatjes Peuter Museum Tour in het Dordrechts Museum

Eerder lanceerden we de Baby Museum Tour in het Gemeentemuseum Den Haag. Op
5 en 7 september stond er een Peuter Museum Tour op stapel voor de kleine kunstfanaatjes van kinderopvangorganisatie COKD in het Dordrechts Museum.
 

Naar het museum met jonge kinderen
Een kunstmuseum bezoeken met jonge kinderen is voor sommige mensen nog even wennen. In het buitenland zijn er al heel wat culturele instellingen die educatieve programma’s aanbieden voor de allerkleinsten. In de Nederlandse kunstmusea is nog geen aanbod voor kinderen onder de drie jaar oud. Wij vinden dat het nu tijd is om aan de allerkleinsten te denken. Ook jonge peuters kunnen namelijk van kunst genieten. Het is een volwaardige doelgroep die serieus genomen moet worden en een warm welkom verdient in het museum! 

Jonge kinderen en kunst
Het is belangrijk dat jonge kinderen in aanraking komen met kunst. Op het kinderdagverblijf is veel creatief aanbod: van muziek, tekenen tot knutselen en dansen. Maar het is nog niet vanzelfsprekend om met kleintjes naast de kinderboerderij en de speeltuin als uitje te kiezen voor een kunstmuseum. En dat is jammer, want dit sluit aan bij thema’s als kleur en vorm en maken kinderen kennis met de begrippen museum, kunst en een schilderij. Het praten over kunst bevordert bovendien de cognitieve en verbale vaardigheden. En bovenal: het is hartstikke leuk!

Samenwerking met COKD en Dordrechts Museum
De Centrale Organisatie Kinderopvang Drechtsteden (COKD) is onderdeel van de SWK-groep en bestaat al sinds 1876. Het is voor het eerst dat Stichting Kunstfanaatjes de handen ineenslaat met een kinderopvangorganisatie. Ook het Dordrechts Museum is blij met de samenwerking. Museumdirecteur Peter Schoon: “Het Dordrechts museum wil een ontmoetingsplek te zijn waar iederéén, dus ook de allerjongste bezoekers, kunst op zijn eigen manier kan beleven.”  

Hans & Parkie, de olifantjes van de koning
Kunstfanaatjes ontwikkelde een leuke en innovatieve rondleiding voor peuters van 2 jaar in het Dordrechts Museum. De kleintjes werden met liedjes en voorwerpen meegenomen in de wonderlijke wereld van dierenschilder Aert Schouman in de tentoonstelling Een Koninklijk Paradijs. Zo werden de olifantjes opgevrolijkt door een heus peuterconcert en gingen de kleintjes op zoek naar een nieuw vriendje voor olifantje Hans. De pedagogisch medewerkers leerden spelenderwijs hoe ze samen met jonge kinderen naar kunst kunnen kijken. Het was een groot succes! 

Let op: de tentoonstelling van Aert Schouman is nog maar te zien tot en met zondag 17 september. 

Bekijk hier ons filmpje:


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST