READING

Kunstogen – beleef beeldende kunst samen met...

Kunstogen – beleef beeldende kunst samen met kinderen!

Met komend jaar ons eigen boek in aantocht en vanuit mijn interesse in kunsteducatie ben ik altijd aan het speuren naar mooie boeken. Kortgeleden las ik ‘Kunstogen’, geschreven door Gerd Dierckx, artistiek leider van Rasa. Een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in kinderen en beeldende kunst of juist voor mensen die hier weleens wat meer over zouden willen weten.

Al vanaf de eerste pagina’s ben ik verkocht: ik hum en knik, klap in mijn handen en juich van herkenning en dat blijft zo tot en met de laatste bladzijde. Mijn enthousiasme komt niet alleen door het feit dat Kunstfanaatjes vermeld wordt in het boek (al is dat natuurlijk wel heel leuk!). Kunstogen is zo toegankelijk en inspirerend geschreven, dat je direct je kind op wil pakken om samen op avontuur te gaan in een museum of galerie. Met uitdagende vragen, sprekende voorbeelden en prachtige foto’s vertelt de publicatie meer over de werkwijze van Rasa, een Vlaamse organisatie die kinderen laat kennismaken met hedendaagse kunst. Denken veel grote en kleine mensen nog dat kunst niets voor hen is? Rasa toont precies het tegenovergestelde aan en laat het publiek dit met reizende tentoonstellingen en installaties langs musea, cultuurcentra en bibliotheken ervaren. 

Fotografie: Willy Wtterwulghe 

“Als er geen kunst in de wereld zou zijn, dan zou het zo heel gewoon zijn en daar zouden niet zoveel dingen speciaal zijn”. Dit is een van de vele ontroerende, grappige en slimme quotes van kids tussen de 6 en 14 jaar oud in het boek. Rasa neemt hen duidelijk serieus: “Kinderen kijken naar kunst met voelsprieten, met open blik en hart. We respecteren hen als volwaardig individu. Hun open manier van kijken, voelen en denken inspireert ons steeds weer”, aldus Dierckx. En: “Dat wij kunst voor grote mensen aan kinderen en jongeren presenteert, is de normaalste zaak van de wereld: Je moet niets verkleuteren. Kinderen weten écht wel wat van het leven”.   

Fotografie: Karin Borghouts

De poëtische teksten geven je als lezer veel ruimte om zelf na te denken. Ik vraag me af of deze manier van schrijven typisch Vlaams is. Het lijkt namelijk wel alsof wij Nederlanders dit niet altijd durven, en vaak heel direct willen zijn – alles uitleggen,  kaderen en dichttimmeren. Kunstogen geeft je toestemming om te dromen, net zoals kunst dat doet. Wanneer je het boek sluit, vind je het jammer dat het uit is. En wil je meer. Rasa predikt niet, maar wakkert met dit boek een vuurtje aan Waarbij je nieuwsgierig achterblijft, vol verwondering en met open ogen, kunstogen.

Foto cover boek & headerfoto: Carine Demeter

Heb jij het boek ‘Kunstogen’ gelezen? Laat ons weten wat je ervan vond! 

 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST