Met Maurits Muis naar het Mauritshuis

Het Mauritshuis organiseert rondleidingen met Maurits Muis voor kinderen vanaf 4 jaar. Onze dochter is daar nog te jong voor, dus gaan we gewoon zelf met Maurits Muis naar het museum. Gewapend met het fraaie prentenboek in haar hand stapt onze peuter het hek door. En daar begint het avontuur!

Niks geen speurtocht
Alles is spannend en leuk, van de glazen lift met knopjes op peuterhoogte, de kluisjes waar een muntje in moet (“net als de winkelwagen!”) tot de steile trappen, de moderne plafondschildering in het trappenhuis en de statige portretten van dames in prinsessenjurken.

Mijn plan was om de schilderijen uit het boek te gaan zoeken, als een soort speurtocht. Maar na de aardbeien van Adriaen Coorte is dochterlief het al zat. Ze wil maar één ding: de STIER.

Sluipend op haar tenen
Op haar tenen sluipt ze door de zalen, op zoek naar het grote beest van Paulus Potter. De suppoosten spelen het spelletje mee “sssssstttt anders hoort hij je!”. Voorzichtig kijkt ze om de hoek, en jawel, daar hangt hij. We sluipen erop af. Ik mag niet blijven kijken, want dan komt hij misschien wel achter me aan.


Levensvragen
We lopen nog een rondje. Een weer verrast ze me. Niet het Meisje met de parel (Vermeer), of het kleurrijke Paradijs vol dieren (Brueghel) intrigeren haar. Nee, ze staat vol ontzag stil bij De anatomische les van dr Nicolaes Tulp (Rembrandt). En zo staan we op een vrijdagochtend te praten over spieren en botten, dokters en operaties, ouderdom en ziekte,  leven en dood. Een ietwat ongemakkelijke moeder en een ratelende peuter, die de grootste levensvragen niet schuwt.

Even verderop herhaalt dit tafereel zich voor De bevrijding van Petrus van Hendrick ter Brugghen.  Waarom zat hij dan gevangen? Waarom is de engel zo groot? Waarom vliegt de engel niet? Ze laat zich niet makkelijk tevreden stellen.

Poep!
Opeens trippelt ze weer verder op haar tenen( “Mama jij moet ook op je tenen!”), om nogmaals naar de stier te gaan. Dit keer durft ze dichterbij. Ze spert een vragenvuur op me af en ziet dan opeens wat de stier gedaan heeft. Helemaal op de voorgrond ligt een enorme koeienvlaai. Poep zo pontificaal op een schilderij; dat is nog eens een peuterproof-museum!

Maurits
Op weg naar onze jassen komen we Maurits Muis tegen. Hij is druk met het rondleiden van een groep kinderen, maar neemt gelukkig de tijd om haar opgewekt te begroeten. Ik verwacht dat dit het hoogtepunt van de dag is, maar onze peuter blijkt niet onder de indruk te zijn: “dat was niet de echte Maurits Muis. Het was een pop. De echte slaapt overdag en wordt vannacht pas wakker om boeven te vangen.”

Heb jij het Mauritshuis weleens met jouw kleine kunstfanaat bezocht? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder!


Emilie (33) is moeder van Iefke (3) en Leo (5 maanden). Ze is kunsthistorica, gespecialiseerd in de Gouden Eeuw en werkt bij kunsthandel Hoogsteder in Den Haag. Haar man, Jan (33), werkt bij Museum Boijmans. Ze bezoeken met grote regelmaat tentoonstellingen en kunstveilingen met de kinderen. Iefke was pas 3 weken oud toen ze de Lakenhal bezocht. Destijds nog slapend in de draagzak, maar inmiddels vrolijk rondwandelend. Met haar peuterobservaties weet ze Jan en Emilie iedere keer te verrassen én anders te laten kijken.

COMMENTS ARE OFF THIS POST