READING

Met pake en beppe naar Museum Belvédère

Met pake en beppe naar Museum Belvédère

Grootouders gaan maar al te graag met de kleinkinderen op stap. Zo ook oma Rita met haar kleinzoons Arne (5) en Mente (3). Haar insteek is niet alleen de jongens vertrouwd te maken met musea, maar ook met kunst om hen heen. Vandaag testen ze het Friese Museum Belvédère uit voor Kunstfanaatjes. 

Een goed half uurtje rijden en we zijn bij Museum Belvédère , het museum voor moderne en hedendaagse kunst in Heerenveen. Onze kleinzonen zijn er al eerder geweest en hop, ze rennen bij ons weg naar de ingang.  Geeft niet, vanaf de parkeerplaats hebben we zicht op hen. Ze zijn als eerste binnen. Gewonnen! 

Pake en Beppe
Deze voorjaarsvakantie is het weer tijd voor Help Pake & Beppe De Vakantie Door! Maar liefst 42 musea en archieven (een record) in Friesland openen hun deuren voor kinderen, pakes en beppes. Natuurlijk mogen ook vaders, moeders, ooms, tantes, buurmannen en buurvrouwen mee. Aha dus de jongens moeten ons, pake en beppe door de vakantie heen helpen? Eerst maar eens uitgelegd wat dat betekent, pake en beppe. Grappig, reageren kleinzonen Arne en Mente. 

Bij binnenkomst valt op dat onze kunstfanaten zich helemaal thuisvoelen in het museum. Ze zien de lange ‘gedekte’ tafel voor de creatieve activiteit. Er op af. Ze hebben er zin in, maar…… nog even geduld, jullie zijn vroeg. Nog even wachten op andere gasten. Tja, dan wachten we maar. Achter hun is in de verte het landgoed Oranjewoud te zien. Maar dat is niet aan hen besteed. En helaas is het wat nevelig dus het uitzicht dat prachtig is, is niet te zien op de foto.

100 jaar schilderkunst in Friesland 
Het loopt aardig vol en museumdocent Neline Ravesloot verwelkomt de gasten, in de leeftijd vanaf een jaar of twee tot tienjarigen. Op naar de tentoonstelling FRYSK – 100 jaar schilderkunst in Friesland. Een breed overzicht van de schilderkunst in Friesland van 1909 – het jaar waarin Jan Mankes zich vestigt in De Knipe vlakbij het huidige Museum Belvédère – tot nu.  Zie je hier iets dat met eten te maken heeft?, vraagt museumdocent Neline. De kinderen zoeken ijverig mee. Arne steekt zijn hand op. Hij wil ook iets zeggen. Dat is een vaas en hij wijst op een ander werk, een stilleven. Iets dat hij herkent uit het kinderkunstboek Puzemuze of op weg naar Rothko. Kanjer, dat ziet hij toch maar. 

Compositie met koeien en rode daken (1920-1929) van Tjerk Bottema 

Voor de allerkleinsten is dit ook een leuke kijkopdracht. Voor de grotere kinderen is de opdracht wat uitgebreider, zij zoeken behalve naar eten, ook naar gerelateerde onderwerpen zoals een kip of koeien. Na de rondleiding mogen de kinderen aan tafel en hun borden op een creatieve manier “volscheppen”.

Een leuke manier om wat ze gezien hebben in de kunstwerken op een creatieve manier te verwerken. Er wordt getekend, gekleurd, geknipt en geplakt. Arne wil de appels die hij gezien heeft op zijn bord hebben. Mente heeft iets lekkers in een tijdschrift gevonden.

En als toetje krijgt iedereen daarna een heerlijke pannenkoek voorgeschoteld. Deze activiteit laat ons zien dat het leuk kan zijn ook met heel jonge kinderen schilderwerken te bewonderen. De zoekopdracht naar eten nodigt uit om naar diverse werken te zoeken. We nemen ons voor om bij een volgend museumbezoek ook een zoekopdracht te verzinnen. Thuisgekomen vertellen de jongens dat ze een  werk met appels het mooiste vonden. En een groot doek met iemand die water spuugde, daar kunnen ze nu nog om lachen zo leuk was dat. Helaas hebben we hier geen foto van gemaakt.

Jonge kinderen meenemen?
Museum Belvédère is een fijn, relatief klein museum dat uit twee gedeeltes bestaat. Het museum komt daardoor heel overzichtelijk over. Wel hebben we de ervaring dat met jonge kinderen vanaf een jaar of 2,5 het bezoek wat voorbereid moet worden. Vorig jaar zijn we met beide jongens geweest en daarvoor hebben ze veelvuldig het boek Puzemuze of op weg naar Rothko gehoord. In het boek komen werken als een stilleven en portret aan bod. Arne herkende dit soort werken en vergeleek ze met Puzemuze. Voor Mente zijn grote werken indrukwekkend zoals de werken van Gerrit Benner, die deel uitmaken van de vaste collectie. Er zijn regelmatig exposities met mooie kleurrijke werken. En in het museum worden exposities vaak heel aantrekkelijk gepresenteerd.

Wel even checken of de expositie geschikt is
Voordat we het museum bezoeken, kijken we eerst welke kunstwerken er hangen. Vorig jaar is de aandacht gericht geweest op Morandi. Bij binnenkomst liep je als het ware Bologna binnen (videopresentatie). Het nodigt kinderen uit te kijken wat er nog meer is. Dus het proberen waard.

Speurtocht en kleurplaat
Voor wat oudere kinderen is er een leuke speurtocht. En er liggen kleurplaten klaar waarbij je met kleurplaat en al voor een kunstwerk kunt staan en zo de plaat kunt inkleuren.De kleurplaten zijn op stevig papier gedrukt en te verkrijgen bij de balie van de museumwinkel, samen met een setje kleurpotloden. Er kan gekozen worden uit: Chris Beekman (‘De hondenkar’), Tinus van Doorn (‘De stier’), Anne Feddema (‘De Emmaüsgangers’), Jochem Hamstra (‘Groeten uit Friesland’) en Herman Kruyder (‘Het melkmeisje’). Wij bedachten dat het ook voor een driejarige leuk is om dit te doen. Voor een kunstwerk staan en een kleurplaat inkleuren. Er komt voor ons weer een herhaling.

Mooie wandelomgeving
Bij mooi weer biedt de omgeving de mogelijkheid om een kleine of een grote wandeling te maken door het moderne Museumpark of een langere wandeling door de bossen van Oranjewoud, waarbij ook de Belvédère (uitkijktoren) kan worden beklommen. Om die reden proberen wij een bezoek aan het museum te plannen als er wandelweer wordt voorspeld. Zo niet dan eten we maar iets lekkers in het Museumcafé. Hier is geen speciaal kindermenu, 1 kinderstoel aanwezig en is er in het invalidetoilet de optie om een luier te verschonen. 

En de museumwinkel?
Helaas geen assortiment voor kinderen. We misten vooral de kinderkunstboeken, er stond slechts één boek.”

De tentoonstelling ‘FRYSK – 100 jaar schilderkunst in Friesland’ is nog t/m 14 april 2019 te zien in het museum.

Heeft u Belvédère weleens met uw kleinkinderen bezocht? Deel met ons uw ervaringen! 


Rita is de trotse oma van 2 kleinzonen (3 en 5). Ze werkt als vrijwilligster bij de kunstuitleen in Emmeloord en blogt op www.60plusenmeer.nl. Samen met haar man organiseert ze exposities van amateurkunstenaars in twee verzorgingshuizen en een kleine expositie in een buurthuis in Luttelgeest. Haar insteek is niet alleen haar kleinzoons vertrouwd maken met musea maar ook met kunst om hen heen.

COMMENTS ARE OFF THIS POST