READING

Met twee kleintjes naar het Nieuwe Instituut

Met twee kleintjes naar het Nieuwe Instituut

Glanzende lakken en slimme laagjes. Het Nieuwe Instituut is een museum dat iets gaafs doet: het laat je nèt op een andere manier naar schijnbaar alledaagse dingen kijken. Kinderen kunnen hier zelf nieuwe materialen ontdekken en experimenteren met nieuwe technieken. En laat dat nu precies iets voor enthousiaste kleine kunstfanaatjes zijn! 
Ik bezoek het museum samen met vriendin Kathy, Morris (bijna 1) en Lola van anderhalf. We ploffen eerst neer in het museumcafé van het Nieuwe Instituut, want we hebben net al de Kunsthal bekeken en zijn toe aan wat rust en calorieën. Dat alleen al is een feestje met hummus, een vette kinderstoel en een raceauto voor Lola. Eenmaal opgekalefaterd zien we de tentoonstellingen Designing the surface en Sleep mode, the art of the screensaver.

Meedoen kan, ook voor de kleinsten
Designing the surface gaat, zoals de titel al zegt, over oppervlakken van producten. Tegenwoordig zijn de toepassingen hiervan bijna oneindig. Typisch zoiets waar je niet dagelijks bij stilstaat, maar wel continu tegenkomt. Teflon, muurverf en allerhande coatings komen aan bod. Voor ontwerpers is het een belangrijk onderdeel van hun vormgeving, of ze nu meubels, auto’s of huizen maken. De tentoonstelling laat je ervaren hoe het is om met deze materialen te ontwerpen.

Wat zit er achter al die glanzende laagjes? Je mag dit als bezoeker zelf ontdekken en zelfs de allerkleinsten kunnen meedoen. Lola gaat, begeleid door een lieve publieksmedewerker die er ook niet geheel onbevlekt vanaf komt, helemaal los in een installatie van Thomas Trum. Deze kunstenaar probeert steeds weer een nieuwe techniek uit te vinden met verf en mag van zichzelf nooit twee keer op dezelfde manier schilderen. Hij daagt bezoekers uit om ook nieuwe manieren te bedenken om verf op de muur aan te brengen. Ondertussen laten Kathy en Morris hun nagels lakken waarbij ze en passant nog iets leren over de geschiedenis van Teflon. Wist jij dat nagellak afstamt van autolak?

Thomas Trum maakte deze muurschildering met een spons op een boormachine.

Lola verft in de installatie van Thomas Strum. Best trots op het resultaat!

Hoera, kunst waar je in mag klimmen!

Sleep mode
Een verdieping hoger kunnen we baden in het jeugdsentiment van mensen die in de jaren ‘90 en ‘00  zijn opgegroeid met de screensaver. Internetkunstenaar Rafaël Rozendaal maakt een tentoonstelling over dit verdwenen fenomeen. We waren de screensaver al bijna vergeten, aangezien hij tegenwoordig niet meer nodig is. Roozendaal vergroot de screensaver uit en geeft de makers ervan een zekere cultstatus. We worden ondergedompeld in de levensgroot geprojecteerde beelden. “Dat doolhof had ik vroeger!”, “Ja en die saaie hadden we op school!”. Morris slaat alle bewegende projecties gefascineerd gade vanuit zijn draagzak. Ook Lola is gelukkig, want zeker vijf beamers projecteren haar favoriete onderwerp van dit moment, vissen. De screensavers zijn ook dankbaar materiaal om zelf te gekke foto’s mee te maken.

Dik anderhalf uur en bijna een gigabyte aan foto’s rijker verlaten we voldaan het museum. Bevlekt en al, maar wat was het een leuke middag! Uitputtend is het wel, we zijn de parkeergarage nog niet uit, of het museumduo Lo en Mo ligt al te snurken op de achterbank.

Over het museum

-Het Nieuwe Instituut is op 1 januari 2013 ontstaan uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Premsela Instituut voor design en mode en het Virtueel Platform.

-De tentoonstellingen van het Nieuwe Instituut gaan over architectuur, design en digitale cultuur. Het museum kijkt naar de ontworpen wereld, en hoe die door nieuwe technologie, nieuwe denkbeelden en verschuivende sociale prioriteiten voortdurend verandert.

– Relaxt, laagdrempelig en interactief museum. Er is altijd iets te doen waaraan je kunt meedoen. Er zijn educatieve programma’s vanaf 6 jaar, maar ook voor jongere kinderen valt er genoeg te beleven.

– kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen.

– Wandelwagentoegankelijk en verschoonproof!

Heb jij Het Nieuwe Instituut wel eens met jouw kids bezocht? Deel hieronder jouw ervaringen met ons!


Jeanine (28) is kunstdocent en moeder van Lola (2), die gaat vanaf een week of 4 mee naar musea. Eerst vooral slapend in een draagzak maar tegenwoordig wijst ze zelf wel aan wat ze interessant vindt. Nu zijn dat dus vooral werken met veel felle kleuren, dieren, bewegende kunst en alles waar eten op te herkennen is. Lola’s vader gaat ook vaak wel mee, maar blijft als het te abstract wordt ook weleens buiten op de museumtrappen zitten. Hem maak je blijer met een gezonde dosis gouden eeuw.

COMMENTS ARE OFF THIS POST