READING

Met de koters naar Banksy & Dalí in het Moco

Met de koters naar Banksy & Dalí in het Moco

Het is een regenachtige vrijdagmiddag, ik stel mijn zoon Josh (4) voor om naar het museum te gaan. Daar heeft hij veel zin in! Vooral als zijn kleine broertje Matthew (1) dan slaapt in de wagen, zodat hij even alle aandacht van mama krijgt. Goed idee! Dus rond Matthews slaaptijd hijs ik hem in de kinderwagen en stappen wij in de tram onderweg naar het Moco Museum.

Ik had eerst even op de website moeten kijken…
Aangekomen bij het Moco Museum zie ik dat je eerst een trap op moet voordat je naar binnen kunt – gelukkig is er een meneer zo aardig om even te helpen met het tillen van de kinderwagen. Eenmaal binnen zie ik weer een trap. Achteraf lees ik op de website dat er geen liften in het gebouw zijn, dat had ik toch eerst even moeten checken. De kinderwagen kan ik gelukkig achterlaten. Josh en Matthew duiken meteen de eerste ruimte in. Daar staat een haard die niet meer in gebruik is en ze beginnen direct te spelen. Gelukkig dus geen drama’s met een dreumes die eigenlijk moet slapen.

Banksy’s stijl spreekt mijn kleuter aan
Josh is al snel klaar met het spel en loopt naar de volgende ruimte waar hij enorme schilderijen van agenten ziet en smiley’s als gezichten, “Zie je dat mama? Grappig he?” En zo was z’n aandacht direct bij de kunst. Daarnaast hangt een schilderij van een schildpad met een bouwhelm als schild. Hier blijft hij even naar kijken en er volgt direct een gesprek over het schilderij, schildpadden en bouwvakkers. Wat zien we veel kunstwerken. En heel bijzonder: het is de eerste grote expositie van Banksy in een Nederlands museum!

Mijn dreumes heeft heel andere interesses
Na deze ruimte gaan wij naar boven, waar ik onder de indruk ben van het enorme schilderij tussen de ramen. Josh ziet een klein schilderij van een auto met een donut er op. Het oog van de dreumes valt op iets heel anders, namelijk: de lichtknopjes. Deze hangen precies op zijn hoogte en hier kan hij leuk mee spelen: fel, zwak, aan, uit. Je begrijpt het al, paradijs voor een eenjarige, maar voor mama weer een taakje erbij. Boven zien wij nog veel meer interessante kunstwerken waar we leuke gesprekken over hebben, zoals een met apen, een panter en een bad eend.

Smeltende klok en een rode sofa
We lopen helemaal door naar beneden waar de tentoonstelling van Salvador Dalí is. De schilderijen doen de jongens niet veel, maar het is wel een beetje ‘kruipspoor sluipdoor’- omgeving en dat is toch wel erg leuk! In een van de ruimtes staat een boom met de smeltende klok, een verwijzing naar het bekende schilderij De volharding der herinnering. Hier blijven alle twee de jongens een hele tijd bij kijken. Ze zijn onder de indruk. Zelf vind ik de kamer met de bank in de vorm van een mond erg leuk: de rode Mae West Lips Sofa. Het duurt even voordat Josh het helemaal ziet, maar hij is daarna heel enthousiast over zijn ontdekking: “het is een gezicht mama!”, roept hij trots.

Maar het hoogtepunt voor beiden moet nog komen
Wanneer we de ruimte verlaten, ziet Josh ineens deuren die ze ook in de vlindertuin in Artis hebben. Dat ziet er spannend uit natuurlijk, dus daar rennen de twee direct op af. En ze worden beloond. Matthew roept luid “Auto!”, en inderdaad achter de deuren staat een enorme auto beschilderd door Banksy. Als dat geen kers op de taart is voor twee kleine jongens dan weet ik het ook niet meer.

De tentoonstelling Banksy “Laugh Now” met 50 originele werken is nog t/m 31 mei te bewonderen in Moco.
De werken van Dalí zijn nog tot en met 9 april te zien.


Zijn jullie al naar het Moco Museum geweest? Deel jullie ervaringen hieronder met ons!


COMMENTS ARE OFF THIS POST