READING

Museum Kranenburgh in kunstenaarsdorp Bergen

Museum Kranenburgh in kunstenaarsdorp Bergen

Na een sportieve ochtend (ballet en zwemles) besluiten we spontaan om naar museum Kranenburgh in Bergen te gaan. Ik heb veel goede verhalen over het museum gehoord en ben er nog nooit geweest. Wel vaak langsgereden. Het is een statig gebouw gelegen in een bosrijke omgeving. Hoog tijd om te gaan onderzoeken of het museum kunstfanaatjesproof is.

Stukje toeren
Eenmaal in de auto hebben we een probleem. Faas en Cato zijn allebei in slaap gevallen. We besluiten om nog even een klein stukje te toeren. Geen straf in de omgeving van Bergen. Na een half uurtje vinden we het mooi geweest en maken we ze wakker. Dit is voor veel ouders een spannend moment. Hoe gaan ze wakker worden? Het kost Faas vandaag geen moeite, maar voor Cato is het lastiger. Ze wil niets en heeft nergens zin in. We ploffen neer op een bankje voor het museum en wachten rustig af tot het grootste gevaar geweken is. Nadat ze nog een tijdje flink boos heeft gekeken en vaak het woord nee heeft gezegd kunnen we naar binnen. 

De mevrouw achter de kassa is erg vriendelijk. Nadat we betaald hebben krijgen we allemaal een rode sticker met de letter K erop. Het museum heeft ook een gratis gedeelte. Met deze sticker hebben we toegang tot alle zalen. De kinderen zijn gratis, maar vinden zo’n sticker erg leuk. De mevrouw heeft dit goed door en vol enthousiasme plakt ze de stickers op hun hand. Een goede binnenkomer.

In de eerste zaal die we bezoeken hangt het werk van Kunstenaars Centrum Bergen. In deze zaal krijgen aspirant-leden de mogelijkheid om te exposeren. Met name het werk van Frédérique van Rijn en van Allard Medema vinden de kinderen mooi. Frédérique van Rijn is een fotografe die tot 2016 in het atelier van de Nederlandse dichter en schilder Lucebert (1924-1994) verbleef.

Alles in dit atelier staat er nog net zo bij als toen hij er nog werkte. Dit is haar inspiratiebron voor de foto’s die ze heeft gemaakt. Cato vindt de blauwe het mooist.

Onderdeel van het kunstwerk
Allard Medema heeft een telefoonnummer opgehangen. Er liggen kaartjes bij waarop staat dat bellen met het nummer zorgt voor een glimlach. We bellen het nummer en zetten de luidspreker aan zodat we allemaal mee kunnen luisteren. Nu zijn wij onderdeel van het kunstwerk.

De stem die we horen vraagt ons om in de ruimte waar we staan een nummer op te zoeken. Dit nummer moeten we intoetsen om verder te gaan. Daarna volgen er allerlei opdrachten. In- en uitademen, op de trap gaan staan en naar buiten kijken. Faas vond dit heel spannend. Aan het einde van het gesprek hebben we met z’n vieren zijn digitaal gastenboek ingesproken.


Via de museumwinkel komen we in de volgende zaal. Hier hangen foto’s van het fotografenduo Blommers & Schumm. Afgelopen zomer hebben zij boswachters gefotografeerd liggend in het landschap van Bergen, Egmond en Schoorl. Het onzichtbare beroep wordt in de voor het fotografenduo kenmerkende stijl in beeld gebracht. Ze tonen de mannen en vrouwen liggend in het landschap – hún landschap – dat hen lijkt te gaan verzwelgen.

Ik vraag aan Faas of hij later ook boswachter wil worden. Het lijkt hem wel wat. Een soort Freek Vonk zegt hij. De zalen aan deze kant van het museum zijn heel ruim opgezet met grote ramen die overal zicht geven op de mooie omgeving van het museum. Er lopen suppoosten rond die erg vriendelijk zijn.


Kunstfanaatjesproof

In de ruimte van Studio C mogen de kinderen zelf aan de slag. Elke zondag en in de vakanties worden hier workshops voor kinderen gegeven. De workshops variëren enorm: Van tekenateliers tot het maken van video’s.

Ik ben verrast dat dit museum zo kunstfanaatjesproof is. Ook de kunstkijk-kaarten en de familiekoffertjes KUNSTPRET zijn daar een goed voorbeeld van.

Als er geen workshop is, mogen de kinderen wel zelf een kunstwerk maken. Het is een werkplaats voor iedereen van 4 tot 94, aldus het museum! Dit doen we natuurlijk meteen. Faas en Cato mogen hun kunstwerk zelf een plekje geven op de daarvoor bestemde muur.

Vliegtuigen en drumstokken
In de laatste zaal die we bezoeken zien we het werk van Han Bennink. Dit multitalent is naast drummer ook een begaafd beeldend kunstenaar en inspiratiebron voor veel jonge kunstenaars. Hij is 75 jaar geworden en het museum viert dit met een totaalkunstwerk dat muziek, ritme, ordening en kunst verenigt.

Zowel Faas als Cato vinden het geweldig. Er hangen vliegtuigen, er is een kunstwerk waaraan drumstokken hangen. Elke keer tikken de drumstokken tegen verschillende voorwerpen aan. Deze zaal nodigt heel erg uit om overal aan te zitten, dit mag niet. 


Faas en Cato doen het heel goed, maar na deze zaal merken we wel dat het binnen klaar is en gaan we lekker naar buiten.

Even uitrazen
Om het museum heen zijn verschillende soorten kunstwerken en beelden tentoongesteld. Faas en Cato kunnen rennen en ravotten wat ze willen. Ze mogen op kunstwerken klimmen en door het bos lopen. We apen de poses van de beelden na en hebben een heerlijke tijd!


Vooral de schommels die onderdeel zijn van de concentraties van Chiel Kuijl zijn geweldig. Door te schommelen zetten we het hele kunstwerk in beweging. Als we uitgeraasd zijn wil Faas nog even naar Studio C. Dit doen we en daarna gaan we met z’n allen weer terug naar huis. Wat een fijne middag

Informatie
Museum Kranenburgh
Hoflaan 26
1821 CR Bergen
072-5898927

  • Het museum is van dinsdag tot en met zondag open van 11.00 tot 17.00
  • Entree is 10 euro per persoon. Kinderen tot en met 16 jaar mogen gratis naar binnen. Studenten- en CJPpas betalen 2,50. Museumkaart-, ICOM-kaart-, Rembrandtpashouders en vrienden van Kranenburgh mogen gratis naar binnen.
  • Elke zondag is er om 13.00 een rondleiding. Hiervoor betaal je 3 euro extra.
  • Je bent voor je bezoek een halve dag kwijt. Je kunt ook gebruik maken van het restaurant. Ze hebben een uitgebreide menukaart. Wij hadden nu zelf druiven en appeltjes mee en hebben buiten aan de picknicktafels dat opgegeten.
  • Er zijn genoeg toiletten. Ook zijn er liften voor kinderwagens en rolstoelen. Er is een goede verschoonplek, maar helaas geen kinderstoelen  in het museumrestaurant.
  • Er wordt veel voor kinderen georganiseerd. Elke zondag is er een workshop die je voor 3,50 mag volgen. Als je een strippenkaart koopt voor tien keer kost het je 25 euro en dus 2,50 per workshop. Studio C is op de andere dagen ook gewoon open. Hier mogen kinderen zelf een kunstwerk maken of aan de hand van een van de kunstkijkkaarten een opdracht doen.

Heb jij museum Kranenburgh weleens bezocht met jouw kunstfanaatjes? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie!


Eliza (35) is leerkracht basisonderwijs en moeder van Faas (4) en Cato (2). Faas en Cato zijn ondernemende kids en dus trekken ze er vaak op uit. Ook naar musea. Het valt haar op dat ouders pas naar een museum gaan als de kinderen wat ouder zijn. In haar klas (groep 6) zijn sommige kinderen zelf nog nooit naar een museum geweest. Dat kan anders! Daarom blogt ze graag voor kunstfanaatjes om te laten dat het met kleine kinderen ontzettend leuk is!

COMMENTS ARE OFF THIS POST