READING

Museum M. in Leuven: ontdekken met alle zintuigen

Museum M. in Leuven: ontdekken met alle zintuigen

Tijdens een weekendje weg met onze kinderen stuiten we op Museum M. ‚ÄúHebben jullie zin om naar het museum te gaan?‚ÄĚ vragen mijn man Bram en ik aan onze dochters (3 en 8 jaar). Want als dit niet zo geval is, gaan we liever even verder‚Ķ Gelukkig reageren ze allebei met een volmondig JA.

Bij binnenkomst worden we vriendelijk te woord gestaan door de baliemedewerker. Ze wijst ons op de speciale kinderprogramma’s deze vakantie. Na het ophangen van onze jassen, een wc-bezoek en even verstoppertje spelen tussen de kluisjes zijn we er klaar voor.

De meiden krijgen bij de start van de tentoonstelling een schrijfbord  met een kinderprogrammaboekje vol diverse opdrachten (daarover later meer). En er zit een lampje op het klembord. Hieraan merken wij (en natuurlijk onze kinderen ook) dat er echt gedacht is aan de jonge bezoekers: ze zijn direct razend enthousiast! Naast dit opdrachtenboekje kun je ook een audiotour pakken, Liv (3 jaar) lijkt dit wel wat, maar merkt al gauw dat twee dingen wel wat veel is om mee te nemen en dumpt het apparaat weer snel. 

Interactieve gezinsparcours Vlieg
Wat leuk in dit parcours zit ook een geurenspeurtocht: zo kun je ruiken aan je boekje of aan de zilverpoets (en andere geurflesjes) in het eeuwenoude Vanderkelenhuis. Ook de andere opdrachten zijn de moeite waard: kies een kunstwerk uit, stap er (denkbeeldig) in en beantwoordt de vragen zoals: wat zie je? hoe ruikt het daar? Wat voel je onder je voeten?In de eerste zaal  hangen zeer verschillende kunstwerken bij elkaar en dat intrigeert. Liv gaat er helemaal voor; ze kiest een modern groen doek en ik ga naast haar op de grond zitten. 

Onze jongste dochter kan zich helemaal vinden in het kunstwerk en de vragen prikkelen haar fantasie. Omdat zij haar antwoorden vertelt, ontdek ik nieuwe dingen, bijvoorbeeld dat er een gaatje in het kunstwerk zit, piepklein. Als ik vraag waarom dat daar zit, zegt ze dat de kleur groen dat wil. Achteraf blijkt dat het inderdaad komt door een chemische reactie op de groene verf, maar dat weten we alleen omdat Bram toch wel erg nieuwsgierig werd naar het verhaal achter het kunstwerk door Liv d’r zienswijze. 

Bram kiest met Roan (8) een ander kunstwerk, met daarop de kruisiging van Jezus. Roan heeft wat meer moeite en voelde zich echt geremd bij de open vragen. Toch komt ook zij er uit met behulp van haar papa, al wordt niet zozeer haar fantasie geprikkeld, maar veel meer haar emoties.


Meer zalen en opdrachtjes volgen, om een beetje het tempo erin te houden, slaan we af en toe een opdracht over. Zo pikken we van alles wat mee en als we merken dat onze kids het leuk en/of interessant vinden, nemen we meer de tijd. Het valt mij op dat de museumbeveiligers zeer relaxed reageren en ze ogen heel vriendelijk. Dit komt ook doordat ze gewone kleding dragen en daardoor minder intimiderend overkomen bij de kinderen.

Uitrusten in de kubus
Een rustige plek opzoeken met kinderen kan ook in Museum M, in de blauwe kubus bij de ingang.  Ze kunnen hier tekenen, puzzelen, gezelschapspelletjes spelen of selfies maken in de photobooth, Ook buiten in de tuin of museumspelstraat is er ruimte voor kinderen, in de zomer staan hier strandstoelen en spellen zoals Kubb, badminton en een sjoelbak klaar. 

Unieke beleving van kunst
Het kinderprogramma leidt af en toe echt tot een unieke beleving van kunst, zo mogen we in een zaal om de beurt bepalen hoe we naar de kunst gaan kijken, bijvoorbeeld op de kop door onze benen, of door het draaien van een rondje enzovoort. Ook is er veel interactie met de kunst doordat je soms iets kunt ruiken, aaien of horen. We hebben een heerlijke middag gehad in het Museum M in Leuven. Relax museum, veel diversiteit, af en toe zeer verrassend en zeker geschikt voor kids van 0-4 jaar!

Meer informatie
M springt in het oog met een mix van oude en hedendaagse kunst in het historisch centrum van Leuven. De collectie bestaat uit meer dan 52.000 objecten: van de oudheid, schitterend zilver, tot topstukken van Dirk Bouts, Jef Lambeaux, Constantin Meunier, Rogier Van der Weyden en hedendaagse kunst.

Adres
Museum M
Leopold Vanderkelenstraat 28
3000 Leuven, Belgi√ę

Je wandelt in tien minuten van het station van Leuven naar Museum M. Het museum is geopend op maandag, dinsdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Op donderdag kun je er van 11.00 tot 22.00 uur terecht. Het museum is op woensdag gesloten.

Tickets
‚ā¨ 12 euro, kinderen tot en met 18 jaar gratis.¬†Een M-ticket is een hele dag geldig en geeft toegang tot het volledige museum en de¬†M-Schatkamer van Sint-Pieter.

Educatief aanbod 
Museum M heeft verschillende gezinsparcours:¬†Vlieg – een geurenspeurtocht,¬†Zintuigelijke gezinsparcours voor de allerkleinsten, Geluksvogels en¬†M-emories. Elke eerste zondag van de maand is het¬†M-speeltijd¬†en worden er workshop op gezinsmaat georganiseerd, ge√Įnspireerd door de museumexpo‚Äôs, √©√©n specifiek collectiestuk of een passend thema.

Heb jij Museum M in Leuven weleens met de allerkleinsten bezocht? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!


Martine (35) woont samen met Bram en haar twee dochters Roan (8) en Liv (3) in Dordrecht. Met een achtergrond als docent beeldende kunst en vormgeving werkt ze nu als freelance projectcoördinator op het gebied van nieuwe initiatieven voor kunst & jongeren. Bij Kunstfanaatjes richt zij zich op het ontwikkelen en ondersteunen van projecten.

COMMENTS ARE OFF THIS POST