READING

Museum Villa Mondriaan op festival Mañana Mañana

Museum Villa Mondriaan op festival Mañana Mañana

Op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juni is museum Villa Mondriaan te vinden op festival Mañana Mañana, dat plaatsvindt op het terrein rondom Kasteel Vorden. Het hele weekend kun je met jouw kleine kunstfanaten in de Mondriana Mondriana-area terecht voor allerlei creatieve workshops.

Piet Mondriaan
Iedereen van New York tot Parijs en van Tokio tot Amsterdam kent de kunstenaar Piet Mondriaan van zijn schilderijen met lijnen en kleurvlakken. Wat de meeste mensen níet weten, is dat Mondriaan in zijn jonge jaren een Achterhoeker was! Toen hij 8 jaar oud was, verhuisde hij van Amersfoort naar Winterswijk. Hier leerde hij tekenen en schilderen en trok hij met zijn schilderdoek en penselen de Winterswijkse natuur in. Ook toen hij op zijn twintigste naar het drukke Amsterdam verhuisde, zocht hij regelmatig de rust van de Achterhoek op. Zijn vroege werk bestaat dus ook niet uit lijnen en vlakken, maar vooral uit weilanden, bossen en boerderijen. Sinds 2013 is in Winterswijk museum Villa Mondriaan gevestigd in het voormalig woonhuis van Mondriaan. Het museum focust zich op het vroege werk van Mondriaan en zijn verbinding met deze omgeving.  

Mañana Mañana
Een festival dat voor jou én je kinderen leuk is: dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Mañana Mañana is zo’n festival, lekker relaxt met leuke activiteiten. Heerlijk, het hele weekend buiten, theatervoorstellingen, muziek en ‘s avonds zijn er overal kampvuurtjes! Mañana Mañana telt acht verschillende podia waarop, bij elkaar opgeteld gedurende het festivalweekend, circa 120 optredens gegeven worden. De genres lopen uiteen van klassiek tot punkrock en van electropop tot blues. 

Programma

Elke dag om 11:00 uur en 15:00 uur: Schilderen op linnen
Tijdens Mañana Mañana kun je je eigen unieke Mondriana Mondriana-totebag beschilderen. De speciale opdruk is er al, maar het is aan jou om er kleur aan te geven: Een leuk “Mondriana Mondriana” aandenken om mee naar huis te nemen.

De kosten voor een linnen tasje zijn 1 munt.

Elke dag om 12:00 uur en 16:00 uur: Workshop – Schilder Kasteel Vorden op zijn Mondriaans
Tijdens zijn carrière liet Piet Mondriaan zich vaak inspireren door zijn omgeving. Tijdens een pop-up workshop in de buitenlucht leert kunstenaar Vic Hulshof je Kasteel Vorden op z’n Mondriaans te schilderen. Pak een penseel en schildersplankje en doe mee!

De workshop kost 1 muntje.
Inschrijven kan vooraf in de tent in de Mondriana Mondriana-area. Let op: max. 20 personen
Duur: 1-1,5 uur

Elke dag om 14:00 uur en 17:00 uur: Schilderen op muziek: Victory Boogie Woogie
Muziek en kunst zijn sterk met elkaar verbonden. Mondriaan liet zich in zijn late werk bijvoorbeeld inspireren door jazzmuziek. Tijdens deze workshop maak je vier tekeningen, waarbij je je laat leiden door vier verschillende muziekstijlen. Kijk wat muziek met je kunst doet!

Deelname aan deze workshop is gratis.

Elke dag om 13:00 uur: College over het leven van Mondriaan in de Achterhoek
Museumdirecteur Judith Kadee vertelt in een kort college over het leven van Piet Mondriaan en zijn periode in de Achterhoek. Zij zal je meenemen door de ontwikkeling van Mondriaan tot één van ’s werelds bekendste kunstenaars!

Elke dag tussen 11:00-18:00 uur: Schilderen op nummer
Het hele festival kan samenwerken aan het inkleuren van een grote versie van de Victory Boogie Woogie, Mondriaans laatste en nooit voltooide werk. Door middel van nummers weet je precies welke kleur waar moet! Doe jij ook mee?

Tickets Kinderen
Kinderen mogen gratis het festivalterrein op als zij tijdens het festival onder de 1.40 meter zijn. LET OP: Kinderen tot 1.40 meter hebben een passe-partout blaag nodig wanneer zij het campingterrein op willen. Voor jeugd groter dan 1.40m en t/m 15 jaar, zijn er jeugdkaarten.

Wij zijn verkocht, dit willen we meemaken! Ben je weleens met jouw kids op het festival Mañana Mañana geweest? Deel je ervaringen met ons in een reactie!


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST