Museumcheck: Museum De Pont

Hoe kindvriendelijk zijn de musea eigenlijk? In de rubriek ‘Museumcheck‘ testen families met jonge kinderen musea uit in Nederland, België of nog veel verder weg. Wat spreekt hun kleine kunstfanaatje aan of wat juist niet? En hoe is het gesteld met de faciliteiten? Deze keer bezoekt Marjolein Museum De Pont in Tilburg samen met haar dochter Hannah (5).

Waarom bezoek je specifiek dit museum?
“Ik heb al van veel verschillende mensen van verschillende leeftijden gehoord dat Museum De Pont een bezoek waard is. Hannah en ik houden van moderne kunst, dus verwacht ik dat zowel de vaste collectie als de tijdelijke tentoonstelling Monster Chetwynd haar zeker zullen aanspreken”.

De tentoonstelling van Monster Chetwynd blijkt nog iets te spannend voor Hannah, dus daar loopt ze snel langs.

Welke kunstwerken spraken jouw kunstfanaatje het meest aan?
“Hannah vindt de Groene Kamer van Marien Schouten (zie headerfoto)
het meest indrukwekkend. Deze wordt door haar eerst omgedoopt tot Slangenkamer en daarna iets geruststellender tot de Groene Schildpadden kamer. En natuurlijk de Große Geister van Thomas Schütte – de grote aluminium beelden. De tentoonstelling van Monster Chetwynd daarentegen blijkt iets te indrukwekkend, daar zijn we maar snel aan voorbij gelopen!

Let op: spoiler alert! Hannah wijst aan me aan welke van de drie Große Geister van Thomas Schütte z’n tong uitsteekt (dit is het antwoord op een vraag uit de familiespeurtocht).

Hoe is het gesteld met de faciliteiten in het museum?
“Het museum is volledig gelijkvloers, handig als je een buggy bij je hebt! Het café is ruim opgezet en lekker licht. Een kinderstoel hebben wij niet nodig, dus die heb ik om eerlijk te zijn niet gezocht. De kaart van het museumcafe is kindvriendelijk. Er staan, naast bijvoorbeeld gewoon melk, veel verschillende (biologische) sapjes op en ook qua snoeperijtjes tussendoor is er keuze van iets verstandiger tot onverstandig. Een tosti of soepje is verkrijgbaar en het onmisbare perenijsje is ook te koop.”

Wat een leuke verrassing! Een poppenhuis met ‘the making of’ een van Hannahs favoriete kunstwerken, de Groene Kamer.

“Een leuk detail is het poppenuis in het café, waarin naast de stapel borden en een werk dat nu niet getoond wordt, ‘the making of’ de Groene Kamer te zien is in miniatuur. Leuk voor zowel grote als kleine kunstfanaten! Het kinderassortiment in de museumwinkel is beperkt tot een goed aantal kinderkunstboeken. ”

We hebben dorst (en lekkere trek) gekregen, dus nemen een kijkje in het museum restaurant!

“In het atelier kunnen kinderen zelf aan de slag met bijvoorbeeld het bouwen van een eigen kunstwerk. Ook worden hier weleens workshops gegeven. Het wordt uiteindelijk een vliegtuig, dat Hannah samen met twee andere bezoekertjes bouwt.”

Voordat we een laatste rondje door het museum lopen langs Hannahs favoriete kunstwerken, bouwt ze zelf nog een kunstwerk in een van de ateliers .

Voel je je welkom als gezin in dit museum?
Wij voelen ons zeer welkom. Bij aankomst krijgen we direct een familiespeurtocht aangeboden en het personeel is zonder uitzondering vriendelijk tegen Hannah. In eerste instantie verwacht ik dat Hannah te jong is voor de vragen, maar het tegendeel blijkt waar; ze wordt er juist heel enthousiast van en ik merk dat ze zich daardoor echt betrokken voelde bij de kunst. De speurtocht is goed opgezet en de vragen zijn volgens mij interessant voor kinderen van verschillende leeftijden (5+). Voor jonge kinderen is er helaas geen educatief aanbod.”

We komen bij het meest verleidelijke werk in De Pont; Vertigo van Anish Kapoor. Dit kunstwerk moet je echt zelf een keer gaan bekijken en beleven. Neem daar vooral de tijd voor, Hannah vind het fascinerend!

“Bij bij kunstwerk Vertigo van Anish Kapoor vraagt een suppoost specifiek om 1 meter afstand te houden tot het werk. Hij vraagt dit aan zowel de volwassenen als kinderen. En ik begrijp dit verzoek ook heel goed, want hoe verleidelijk is het om even een hand uit te steken naar de ‘spiegel’ (dit woord staat tussen aanhalingstekens omdat dat de lading van het kunstwerk niet helemaal dekt, ik nodig je uit dat zelf te ontdekken).”

We beginnen aan de speurtocht bij de Engel van Tilburg, van Rob Birza
Museumcheck Museum De Pont
Deze borden van Robert Therrien wil Hannah liever niet afwassen, zegt ze

“Wanner ik een andere moeder van twee meisjes van 2 en 4 jaar spreek vertelt zij mij een ander verhaal. Haar is herhaaldelijk verzocht om goed op haar kinderen te letten. Hierdoor voelt ze zich enigszins gecontroleerd (zowel letterlijk als figuurlijk). Ik ervaar dit overigens zelf niet zo. Hannah voelt zich vrij om rond te lopen, maar goed zij is natuurlijk wel al net wat ouder.”

We komen aan bij de grootste installaties van Monster Chedwynd in De Pont; Hell Mouth 3 en de installatie gebaseerd op het schilderij De heilige Hiëronymus in zijn studeervertrek van Antonello da Messina (ca. 1475). Deze installatie is enorm, dat realiseer ik me pas goed als ik zie hoe klein Hannah op deze foto lijkt.

Heb je nog tips voor andere ouders die het museum willen bezoeken?
“Zeker doen! Het is een fijn en overzichtelijk museum met over het algemeen heel toegankelijke kunst en met zelfs een aantal atelierruimtes waar kinderen zelf aan de gang kunnen gaan. Ze kunnen daar bijvoorbeeld hun eigen kunstwerk bouwen. En het museum café is fijn, dat vind ik ook altijd belangrijk!”

We tellen de portretten Black Drawings van Marlene Dumas

Wat is je eindoordeel?
“Ik ben blij dat we De Pont van ons lijstje af kunnen strepen. Het staat er al geruime tijd op – denk jaren. De Pont is natuurlijk geen kindermuseum zoals het Kinderboekenmuseum, het Nijntje museum of Villa Zebra. Het is een grote-mensen-museum. Maar wel eentje met aandacht voor kinderen en toegankelijke kunst. Hannah en ik zijn uiteindelijk ruim 2,5 uur binnen geweest en hebben ons goed vermaakt!”

Informatie Museum De Pont

Adres:
Museum De Pont
Wilhelminapark 1
Tilburg

Openingstijden:
Vanaf 1 juni geopend
maandag gesloten (ook op Koningsdag, 27 april 2020)
dinsdag-zondag 11.00-17.00 uur 
voorlopig geen donderdagavondopenstelling

Toegangsprijzen:
Volwassenen: € 12,50 / studenten op vertoon collegekaart: € 7,50 / jongeren tot 18 jaar: gratis

Heb jij Museum De Pont weleens bezocht met jouw kunstfanaatjes? Deel met ons jullie ervaring!

De Pont werkt achter gesloten deuren aan een grote presentatie van de collectie met als titel DE ROUTE WORDT OPNIEUW BEREKEND die vanaf 2 juni fasegewijs zal worden uitgerold.


Marjolein (41) woont samen met haar man en kinderen - Hannah (4) en Ruben (1) - in Breda. Ze vindt het belangrijk dat haar kinderen van jongs af aan kennis kunnen maken met creativiteit, cultuur en kunst. Zo is zij namelijk zelf ook opgevoed. Dus bezoeken ze regelmatig een museum en knutselen en lezen wat af met elkaar. Door haar bijdrage aan Kunstfanaatjes hoopt ze andere ouders te laten zien dat de drempel voor een museumbezoek met jonge kinderen of baby’s heel laag is. En dat zowel ouders als kinderen ook echt van zo’n bezoekje kunnen genieten.

COMMENTS ARE OFF THIS POST