READING

12 x doen met kids op Museumnacht010 – waaro...

12 x doen met kids op Museumnacht010 – waarom is er geen KinderMuseumnacht?

Van zeldzame flipperkasten, een didgeridoo workshop tot karaoke en striptekenen. Er zijn echt veel toffe dingen te doen tijdens de Museumnacht010 op zaterdag 2 maart. Ook voor kinderen. Meer dan 40 Rotterdamse musea en galeries zetten van 20.00 tot 01.00 uur hun deuren wagenwijd open.
Maar het kunstfestijn begint wel een beetje laat. Mogen jouw kids opblijven of regel je een oppas? De prangende vraag blijft: waarom wordt er eigenlijk geen kindermuseumnacht in Rotterdam georganiseerd?

Zou het tijdgebrek zijn? De organisatie van Museumnacht010 ligt in handen van de Rotterdamse culturele instellingen¬†zelf. Er is geen sprake van een stichting of een overkoepelende organisatie. En de musea en galeries zijn natuurlijk hartstikke druk met hun reguliere programmering. Volgens Willemijn van Drunen, projectleider¬† van Museumnacht010 is het gelukkig w√©l mogelijk om je kids gewoon mee te nemen naar het event.¬†Ze krijgen zelfs dikke korting. “Voor kinderen onder de 12 jaar betaal je slechts 7,50 euro. En er zijn genoeg activiteiten waar kinderen ook lol aan beleven‚ÄĚ.

Andere steden
In Den Haag wordt er wel al een paar jaar een museumnacht voor jonge culturele nachtbrakers van 4 t/m 12 jaar georganiseerd. De afgelopen edities werd dit event voorafgaand aan de reguliere museumnacht geprogrammeerd. De organisatie ligt in handen van Stichting Haagse Museumnacht en communicatiebureau Winkelman Van Hessen. Dit jaar¬†gooien ze het over een andere boeg: Museumnacht Kids¬†is niet meer gekoppeld aan de Museumnacht voor grote mensen. Het event vindt nu¬†zelfstandig plaats, op 18 maart van 16.00 t/m 22.00 uur. ¬†Ook in Gent is er tijdens de Museumnacht aandacht voor kinderen, van 16.00 tot 19.00 uur vinden er kinderactiviteiten plaats. Bij de Museumnacht Maastricht, dat op 7 april plaatsvindt, is¬†er geen speciaal onderdeel voor kinderen, maar “het Natuurhistorisch Museum, het Bonnefantenmuseum en Centre Ceramique zijn zeker leuk om die avond met ze¬†te bezoeken!”, aldus Peggy van Sebillen,¬†bestuursvoorzitter van Stichting Museumnacht Maastricht. Bij de Amsterdamse Museumnacht hebben ze echter liever helemaal geen kids aanwezig: ‚ÄúEr is geen gratis toegang of gereduceerd tarief voor kinderen. Die kun je sowieso beter thuislaten. Huisdieren ook trouwens‚ÄĚ.

Museumnacht010
Ik weet niet hoe laat jullie kinderen naar bed gaan, maar wij vinden het heel jammer dat er geen sprake is van een speciale KidsMuseumnacht010 van 16.00 tot 20.00, voorafgaand aan die van de grote mensen. Wél zagen we wat onderdelen in het programma die we graag even wilden uitlichten. Veel te laat voor de allerkleinste kunstfanaatjes natuurlijk, maar misschien wel iets voor oudere kids. We hopen stiekem natuurlijk dat Kunstfanaatjes volgend jaar het programma voor de allerkleinsten mag verzorgen tijdens de Museumnacht!

Wij selecteerden onze favoriete programmaonderdelen voor je. De 12 tofste plekken voor kids tijdens Museumnacht010. Een handige shortlist voor ouders:

1. Didgeridoo muziek luisteren in de Aboriginal Art Gallery
Bekijk de kunst van de oorspronkelijke bewoners van Australi√ę, luister naar de klanken van de didgeridoo of bespeel het instrument zelf tijdens een workshop.

2. Laat je schminken in het Belasting & Douane Museum
Kom naar het Belasting & Douane Museum en de schminkers van Schminky zorgen ervoor dat jullie de blits maken deze nacht!

3. Flipperen op zeldzame flipperkasten
In het Dutch Pinball Museum mag je lekker flipperen! En museumhouder Gerard vertelt met alle liefde ook nog wat over zijn passie voor het speelgoed. Van peuters en jeugdige ouderen tot vriendinnengroepen; iedereen weet dit museum te vinden.

4. Bezoek de tentoonstelling ‚ÄėHyperrealisme‚Äô in de Kunsthal
Wat is echt en wat niet?¬†Hyper betekent ‚Äėsuper‚Äô en Realisme betekent echt. Hyperrealisme betekent dus: super-echt. De tentoonstelling hangt vol¬†met levensechte schilderijen met voorwerpen uit het dagelijks leven, zoals snoep, glimmende autobumpers, gebakken eieren en ketchup. Heel leuk & herkenbaar voor kinderen!

5. Bliepjes, loopjes en oude animatietechnieken bij Galerie Rianne Groen
Tijdens Museumnacht010 presenteert Wouter Venema in de context van zijn solotentoonstelling een spectaculaire audiovisuele installatie (in samenwerking met Red Brut, Bram Nigten en Joppe Venema). De installatie bestaat uit een aantal draaiende fenakistiscopen (voorlopers van de animatie) en soundtracks op tapeloops.

6. Conny Janssen Danst bij Garage
In Garage Rotterdam zie je een speciale uitvoering van de voorstelling CLARITY van iET in samenwerking met Conny Janssen Danst. De songs zijn uitgewerkt in dans en beeld met behulp van twee dansers. Zij voorzien de live muziek van iET van een nieuwe dimensie. De stukken van Conny zijn natuurlijk altijd prachtig om te zien, en 15 minuten past ook nog prima in de concentratieboog van je kids. De voorstelling wordt gespeeld om 20.30 en 22.30 uur.

7. Knutselen, schieten en een audiotour speciaal voor kinderen bij Het Nieuwe Instituut
Wauw, in het¬†Het Nieuwe Instituut ¬†is veel te doen voor families! Van buttons maken, emoji’s borduren en nagels lakken, tot aan botsauto’s en schiettenten in de tuin. Grote mensen kunnen zich hier weer even kind voelen! Alles in Het Nieuwe Instituut draait om architectuur, design en digitale cultuur. Kinderen maken er kennis met vernieuwende materialen, technieken, vormen en idee√ęn. Kom de verhalen over glanzende lakken en slimme laagjes beluisteren met de¬†audiotour speciaal voor kinderen (6+) bij de tentoonstelling¬†Designing the Surface.¬†Ontwerpers vertellen precies hoe het zit en kinderen komen zo stiekem nog meer te weten dan hun ouders.
Let op: tussen 19.30 en 22.00 uur kun je hier ook al meedoen met de inloopworkshop voor families: Glow-in-the-dark stoffen maken!


8. Bekijk bijzondere installaties bij Assembled by Root
Tijdens Museumnacht010 wordt er bij Assembled by Root werk getoond van Jochem Esser en Philine van den Hul. Beiden maken werk in uiteenlopende media, maar gaan altijd een relatie aan met de ruimte. Verwacht een bijzondere installatie, een dynamische presentatie en speciaal tijdens deze avond een inspirerende performance.

9. Workshop marmeren & energiek dansen in het Maritiem Museum
Pak een papiertje en wat olie en voor je het weet heb je een kunstwerk dat er uitziet als marmer. Tijdens een workshop in het Maritiem Museum kan de bezoeker zijn creativiteit én de olie op de vrije loop laten. Wil je liever wat bewegen? Er is ook een stevige Maori dansworkshop.

10. Bekijk de tour van het Kinderbestuur bij Gek van Surrealisme in Boijmans Van Beuningen
Salvador Dalí, Max Ernst, René Magritte en Joan Miró. Laat je in Boijmans onderdompelen in de wereld van de surrealisten. Volg een rondleiding, laat je dromen analyseren of maak een echt cadavre exquis, net als de surrealisten dat deden.Lees hier onze top-5 van kidsproof kunstwerken uit de tentoonstelling Gek van Surrealisme. De kinderen van het Boijmans Kinderbestuur maakten ook een speciale route langs hun favoriete kunstwerken uit de tentoonstelling. De route duurt ongeveer een half uur en is leuk om met het hele gezin te volgen (6+).


11. Eurovisiesongfestival Karaoke in het Nederlands Fotomuseum
Laat tijdens Museumnacht010 jouw stem horen tijdens deze Eurovisiesongfestival Karaoke in het Nederlands Fotomuseum! Ga jij voor Douwe Bob, ABBA, Conchita Wurst of toch Corry Brokken? Met om 21:00 uur de openingsact: een optreden van een ware Conchita Wurst look-a-like! Riiiise like a phoenix!

12. Leer comics tekenen in het Strips! Museum
Bezoek het spiksplinternieuwe Strips! Museum en ontdek de geschiedenis van internationale comics en animaties. Je kunt er ook een lesje comics tekenen krijgen van het Rotterdamse collectief Hollandsch Metaal. Kids kunnen zich verkleden in een helden,- of frozen kostuum en op de foto gaan.

Bereikbaarheid
Veel locaties zijn gemakkelijk te voet of per fiets te bereiken, maar er rijden ook weer speciale bussen rond die je bij alle locaties brengen. Alle bushaltes zijn op de plattegrond te vinden. Je passe-partout is je vervoersbewijs en bussen rijden tot het laatste museum haar deuren sluit. Is de Erasmusbrug oversteken voor jou een stapje te ver? Neem dan een MINI! Ook deze editie brengt het Nederlands Fotomuseum jou van en naar het museum in hun eigen BMW MINI Coopers. Opstaphalte is de bussluis bij Boijmans Van Beuningen. Meerijden is gratis!

Benieuwd wat er tijdens Museumnacht010 nog meer te ontdekken valt? Bekijk het volledige programma op de website van Museumnacht010. En heel veel plezier zaterdag! 

Neem jij je kinderen mee naar de Rotterdamse Museumnacht of regel je toch liever een oppas? Deel het met ons in een reactie hieronder!

 

 

 

 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST