READING

Naar het Aap & Mol Museum (ofwel Rijksmuseum)

Naar het Aap & Mol Museum (ofwel Rijksmuseum)

Vandaag gaan we naar het Rijksmuseum met een heuse ’to do list. Mijn kleuter Max weet namelijk precies wat hij allemaal wil zien. Dit komt door het prentenboek ‘Aap en Mol in het Rijksmuseum’, waar een paar kunstwerken uit het museum in uitgelicht staan. En die moeten natuurlijk in het echt bewonderd worden. Here we go!

De Nachtwacht die gerestaureerd wordt, het historische gevechtsvliegtuig én de enorme spinnen in de tuin. Dat wil Max vandaag allemaal zien in het ‘Museum van Aap & Mol’. Zo noemt hij het Rijksmuseum. Het prentenboek waarin Aap en Mol op avontuur gaan in het dit museum lezen we hem namelijk al heel lang voor. Daarom was het misschien ook niet gek dat hij als verjaardagsuitje (voor zijn 4e verjaardag afgelopen januari) één wens had: naar het Rijksmuseum gaan, om alle kunstwerken uit het boek in het echt te zien. Van het Melkmeisje tot de Nachtwacht, we liepen alle hoogtepunten af. Alleen hadden we het historische gevechtsvliegtuig (een FK 23 Bantam uit 1918) gemist. Die wilde hij dus vandaag graag zien!

Met de trein
Het regent, de perfecte museumdag! Ik bezoek graag musea in de ochtend, want dan zijn jonge kinderen nog fris, vol energie en hebben ze er zin in. We startten onze treinreis meestal met een lekkere cappuccino en verse jus uit de kiosk. Max vindt het vooral erg leuk dat hij dit zelf mag regelen.

In de trein lezen we de meegebrachte prentenboeken over het Rijksmuseum en raken aan de praat met een oma en twee kleinkinderen die onderweg naar Artis zijn. We kijken naar buiten en spelen ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet’. Het is 1,5 uur vanaf Dordrecht naar Amsterdam Centraal, maar de tijd vliegt voorbij!

Selectie kunstwerken
Max heeft vandaag al heel duidelijk in zijn hoofd wat hij graag wil zien. Dat is heel handig, want dan kun je op het plattegrond goed zien waar je heen moet lopen. Het Rijks is groot, dus een plan maken voordat je op pad gaat met jonge kinderen is echt geen slecht idee. Een van de tips op Kunstfanaatjes is ook dat je met jonge kinderen niet urenlang in een museum moet rondslenteren. Kies een paar kunstwerken uit die je wilt zien, en bewaar de rest voor een volgende keer.

Wat nemen we mee ?
Wij nemen altijd een verrekijker mee, schriftje met kleurpotloden en vaak gooi ik er nog wat spulletjes bij die we kunnen gebruiken in het museum (bijvoorbeeld een rood blokje, we gaan op zoek naar rode dingen), of een houten paardje -en die gaan zoeken.

In de hal ziet Max eerst de prachtige vloer, net als Aap in het prentenboek wil hij daar even languit op liggen.


Dan ontdekt hij een muurschildering. ‘Mama waarom zijn die kindjes bloot’, hij kijkt er even een tijdje naar met zijn verrekijker. Hoppa, de regenlaarzen gaan uit, Max voelt zich meteen thuis in het Rijks! Het liefst wil hij op blote voeten door het museum. Helaas horen we van een suppoost dat dit niet mag bij de schilderijen.

Het is vandaag iets drukker in het museum dan ons vorige bezoek in januari, daarom is het lastig om Het Melkmeisje goed te zien (Hier staan veel toeristen voor). Ik til Max even op en dan wil hij weer verder. Omdat we vandaag in de trein ook het nieuwe Nijntje & Rembrandt boekje lazen, vraagt Max ook ineens naar ‘Maarten en Oopie’ (Marten en Oopjen). Dus die moeten we ook nog even bekijken.

Dan staat het gevechtsvliegtuig nog op de lijst, die hadden we de vorige keer gemist, extra leuk dus om deze voor het eerst in het echt te bewonderen. Max pakt het prentenboek er even bij om te kijken of het de goede is.

Max wil heel graag zelf aan de suppoost vragen waar het witte engeltje is, want wij zijn ondanks de plattegrond even de weg kwijt. Gelukkig wijst de aardige meneer ons de weg.

Operatie Nachtwacht
Max is ook erg benieuwd hoe de Nachtwacht gerestaureerd wordt. Hij had verwacht dat er een suppoost met een schoonmaakdoekje en borsteltje bezig was. Tot zijn verbazing ziet hij een computer en een scanner die het werk millimeter voor millimeter afgaat in een glazen vitrine. Hoe bijzonder dat het publiek kan meekijken met de restauratie!

Wij zijn nu zo’n twee uur in het Rijksmuseum, het is tijd om even lekker naar buiten te gaan! In de tuin van het Rijksmuseum zijn namelijk tot en met 3 november 2019 de indrukwekkende beelden van Louise Bourgeois (1911-2010) te zien.

Met twaalf beelden toont het Rijksmuseum een overzicht van een halve eeuw werk, van The Blind Leading the Blind (1947-49) tot Crouching Spider (2003). Veel van deze werken zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Bourgeois staat internationaal bekend als een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de twintigste eeuw en werd wereldberoemd met haar monumentale beelden van spinnen.

Brrr… gelukkig hebben we geen spinnenfobie!

Ook moet er natuurlijk gespeeld worden bij de bijzondere fontein, een kunstwerk van de Deense kunstenaar Jeppe Hein. De fontein spuit in een cirkel water omhoog waarbij je een paar seconden de tijd hebt om naar het midden van de cirkel te lopen. Hier sta je droog. Althans als je geen kleuter bent. Max is drijfnat!

Ook ontdekt hij in de tuin wat modderig zand waar hij als ‘de zandtovenaar’ een tijdje zoet mee is. Gelukkig heb ik nóg een extra schone broek meegenomen in mijn tas!

Fijne lunchplek
Na het Rijksmuseum gaan we lunchen bij het Blender Kids Conceptstore & Café, op loopafstand van het museum. Met kinderen is dat toch fijner dan zo’n chique museumrestaurant. Mijn droom is dat alle musea in de toekomst een speelhoek hebben voor kinderen en een speciaal kindermenu in het restaurant. Zo heet je families pas echt welkom!

We duiken nog heel even speelgoedwinkel Zaailing in dat in dezelfde straat zit. En dan is het tijd om weer terug naar huis te gaan. Max is zo moe dat hij in de tram in slaap valt. In de museumwinkel kochten we Het Melkmeisje in miniatuurformaat, als Playmobilpoppetje, waar in de trein al zoet mee wordt gespeeld.

Max vertelt de andere passagiers uitgebreid over het Melkmeisje en de Nachtwacht. Dan pakt hij zijn koptelefoon, zakt wat onderuit en zet een luisterverhaaltje aan. Wat een leuke dag was het!

Heb jij het Rijksmuseum weleens met jouw kunstfanaatjes bezocht? Deel met ons jouw ervaringen in een reactie!


COMMENTS ARE OFF THIS POST