READING

Nieuwe bestuursleden gezocht!

Nieuwe bestuursleden gezocht!

Stichting Kunstfanaatjes is dé aanjager die families met jonge kinderen (0-5 jaar) inspireert en motiveert tot het bezoeken van een kunstmuseum in de vrije tijd.  Met het online platform en onze educatieve activiteiten bereiken we families uit alle lagen van de bevolking en dragen zo bij aan een toename van het totale museumbezoek in Nederland. 

Kunstmusea en families met jonge kinderen
Musea worden steeds populairder, in 2016  was ‘het museum’ een kwart van de vijftig populairste attracties in Nederland. Ook de recente publicatie Cultuur in Beeld van OCW klinkt positief: de kunstmusea hebben de afgelopen jaren maar liefst 89% meer bezoekers ontvangen.  
Ons kabinet vindt dat cultuureducatie niet vroeg genoeg kan beginnen. En “om hun eigen identiteit ten volste te kunnen ontwikkelen, moeten kinderen het liefst zo vroeg mogelijk kennismaken met musea” (Vijf waarden musea, Museumvereniging). Maar waarom wordt er dan niet daadwerkelijk gestart bij de allerkleinsten? Naast alle educatieve activiteiten voor kinderen vanaf de basisschoolleeftijd worden families met jonge kinderen, vooral in de kunstmusea, overgeslagen.

Fotografie Nienke Homans

Kunstfanaatjes
Het kunstmuseum hoort, net zoals uitjes als de kinderboerderij of speeltuin, op de agenda bij gezinnen thuis. En vanuit deze overtuiging werd op 1 januari 2017 het online platform gelanceerd. Offline ontwikkelen we educatief aanbod zoals de Kunstfanaatjes Baby Museum Tour, de allereerste van Nederland en België.

Ook ontwikkelden we de Kunstfanaatjes Peuter Museum Tour, de workshop Kijken door de Ogen van een Kind en Museum Meet-Ups voor Ouders. Op dit moment zijn we druk met de ontwikkeling van de Kunstfanaatjes Opa & Oma Museum Tour, de Museum Survival Kit en het Kunstfanaatjes Festival. De stichting heeft het afgelopen jaar een geweldige start gemaakt, aan alle persaandacht en reacties vanuit het publiek is te merken dat het platform iets nieuws heeft aangeboord en in belangrijke behoeften voorziet.

Doelgroepen
De doelgroep waar we ons op richten zijn allereerst de families, waarbij we zeker ook de grootouders niet vergeten. Ook de kinderopvang is een belangrijke pijler. Richting de musea brengen we in kaart wat de behoeften en ervaringen zijn van families en geven we advies hoe ze nóg familie-vriendelijker kunnen worden. We zijn een veelgevraagd spreker op congressen vanuit de kinderopvang en de culturele sector. 

De organisatie
De organisatie bestaat uit een directeur die tijdens de projecten ondersteund wordt door een projectcoördinator en projectmedewerkers. Ook het bestuur, dat op dit moment bestaat uit drie leden, is nauw betrokken bij de activiteiten. De leden functioneren op afstand, maar denken mee met zowel korte termijn plannen als de ontwikkeling van beleid en strategie. Op het platform is een vrijwillig redactieteam van enthousiaste ouders actief.

Vanwege het vertrek van de huidige secretaris én de behoefte aan extra mankracht is Stichting Kunstfanaatjes op zoek naar een betrokken secretaris en een algemeen lid (onbezoldigde functie).

Wat zoeken we? 
Wij zijn op zoek naar bestuursleden met kennis van de museale sector, een relevant netwerk en affiniteit met kunsteducatie en het jonge kind. Enthousiaste kunstfanaten die in staat zijn om kansen te signaleren voor samenwerking, fondsenwerving/sponsoring en ontwikkeling. Als secretaris ben je verantwoordelijk voor de verslaglegging van vergaderingen en zorg je ervoor dat de actiepunten worden opgevolgd. Daarvoor werk je nauw samen met de voorzitter en stem je geregeld af met de overige bestuursleden. Het is handig wanneer je in de omgeving van Rotterdam woont, of dat je bereid bent om voor vergaderingen hiernaar toe af te reizen. We komen jaarlijks zo’n 4-6 keer bij elkaar.

Wij bieden
>> Betrokkenheid bij een jonge landelijke organisatie in volle ontwikkeling; 
>> Ruimte en een kans om (meer) ervaring op te doen in een bestuursfunctie. 

Heb je interesse? Stuur dan voor 15 juni een korte motivatie en je curriculum vitae naar Marleen Reijnen (voorzitter) marleen@kunstfanaatjes.nl. Ook voor vragen kun je bij haar terecht. Het bestuur zal een selectie maken uit de binnengekomen reacties en met een aantal geïnteresseerden een gesprek voeren. 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST