READING

Onbevangen kunst kijken in het LAM Lisse

Onbevangen kunst kijken in het LAM Lisse

Zijn jullie al eens in het Lisser Art Museum (LAM) geweest? Dit is het spiksplinternieuwe museum van de familie Van den Broek. Je weet wel die van de supermarkten. Niet gek dan natuurlijk dat alle kunst hier gaat over eten, drinken en winkelen. Tekstbordjes zijn nergens te bekennen, want die schijnen bezoekers alleen maar af te schrikken. Marjolein zocht met haar man Mathieu en haar kinderen Hannah (4) en Ruben (1) uit of het Lisser Art Museum geschikt is voor kunstfanaatjes! Lees je mee?

Particulier museum
Tijdens het inlezen, krijg ik al snel een associatie met Museum Voorlinden in Wassenaar. Ook hier gaat het om een privécollectie moderne kunst. In een pand waarbij de architectuur speciaal voor de collectie is ontworpen en geïntegreerd is in het landschap eromheen. Veel overeenkomsten dus.

Maar ook verschillen. Het LAM zet namelijk volledig in op toegankelijkheid. Ook letterlijk. Dat merk je al als je een kaartje koopt. Je mag namelijk kiezen of je een – naar mijn mening – relatief klein bedrag wilt betalen en zo een bijdrage aan de kunst wilt doen – of niet. Dan kies je voor het (gratis) gesponsorde ticket.

Toegankelijk museum
Op de website vind je een animatie waarin wordt uitgelegd hoe het museum werkt. Dit relatief nieuwe museum positioneert zich duidelijk anders dan andere musea. Ze richten zich op mensen van alle leeftijden met een focus op jongeren en gezinnen met jonge kinderen. Het doel is om mensen die nooit eerder een museum bezochten, in het LAM hun eerste positieve museumervaring te bezorgen.

Bij binnenkomst word je verwelkomd door een medewerker die je uitlegt hoe het museum ‘werkt’. Er zijn geen tekstbordjes dus als je informatie wilt over de werken kun je een suppoost vragen stellen of de digitale tour volgen op je eigen telefoon.

Food Chain Project’ van kunstenaar Itamar Gilboa. Alles wat je ziet liggen is door Gilboa in een jaar gegeten en in porselein gemaakt.

Daarnaast adviseren ze een kort bezoek. Beter een paar werken uitgebreid beleven en bekijken dan alles een beetje, daar komt het op neer. (dat komt overeen met de tips van Kunstfanaatjes!) Je kunt natuurlijk zo vaak terugkomen als je wilt!

Relaxte sfeer
Tijdens het bezoek zelf voelt het ook anders dan in andere musea. Na een check bij de suppoost blijkt dat we hardop mogen praten en lachen, we mogen spelen en alles fotograferen! De sfeer is heel relaxed, we voelen ons welkom en vrij om alles te bekijken, vragen en doen.

Ondanks de aanwezige medewerkers voel je geen ogen in je rug prikken. Ruben, onze dreumes, kijkt z’n ogen uit en kan daar waar het mogelijk was lekker rondtijgeren en kruipen. Heerlijk!

Ron Mueck, staande vrouw met boodschappentassen

Een aap in het museum
De kunstwerken aanraken mag niet, maar dat is logisch. Op één werk na, de aap op de tribune tussen de tweede en derde verdieping. Waar Hannah natuuuuurlijk uitgebreid de tijd voor neemt. De aap ziet er lichtvoetig, slank en snel uit. Niets is minder waar. Maar liefst 100 kilo weegt hij!

De meeste kunst mag je – hoe aanlokkelijk ook – niet aanraken. De sculpturen van Merijn Bolink zijn de uitzondering op de regel. Ga naast de aap zitten, sla een arm om hem heen. Of geef hem een aai over zijn rug.

Aansprekende onderwerpen
Voedsel is de rode draad in de kunstcollectie van Jan van den Broek, de oudste zoon van supermarkteigenaar Dirk van den Broek. Alle kunst in het LAM gaat over eten, drinken en winkelen. Aansprekende onderwerpen voor kinderen!

Yummm… de bigger-than-life kleurige bonbondoos van Peter Anton 

Door het hele museum lopen ruim voldoende museummedewerkers rond, zo is er altijd wel iemand in de buurt om een vraag te beantwoorden. Zonder opdringerig of te aanwezig te zijn. Het is niet te druk, dat komt omdat elke bezoeker van te voren een online kaartje koopt en tegelijkertijd een tijdsslot reserveert.

Als ik mijn dochter tussendoor vraag welk kunstwerk ze het allermooiste vindt, zegt ze ‘mama, ik wil eerst de rest nog zien want er is zoveel’. En dat zegt alles.

Bloemkolen en uien
Na het bezoek vertelt Hannah dat ze één van de films en de gouden koffiepot van Studio Job het mooiste vond. De allermeeste tijd heeft ze echter doorgebracht bij de aap op de tribune en met het samen tellen van het porseleinen eten van het Food Chain Project van Itamar Gilboa. Zo weten wij nu dat hij onder andere 6 bloemkolen en 31 uien heeft gegeten in een jaar tijd haha!

Buiten & binnen
Wauw, de integratie van buiten naar binnen is echt prachtig in dit gebouw. Er is licht en lucht en de ruimtes vloeien in elkaar en in het landschap over. Na afloop kun je buiten heerlijk wandelen over het mooie Landgoed Keukenhof. Een warme trui en laarzen aan en gaan! Niets fijner dan door de gele en rode herfstbladeren struinen op het landgoed. Vergeet ook niet de gloednieuwe kabouterroute te volgen!

Toegankelijk maar niet oppervlakkig
Het LAM Lisse is een heel toegankelijk museum, maar zeker niet oppervlakkig. Het onderwerp – voedsel – spreekt natuurlijk iedereen aan. Voor kinderen is het daardoor eenvoudig om herkenning te vinden in de kunstwerken. Volwassen onderwerpen rondom voeding worden ondertussen zeker niet geschuwd; een goed voorbeeld hiervan vind ik de ‘chocolade portretten’, die de slechte arbeidsomstandigheden van de arbeiders op plantages aan de kaak stellen.

Eindoordeel
Mathieu en ik zijn heel plezierig verrast door ons bezoek. En de kinderen ook! Het LAM Lisse is wat mij en mijn mede-kunstfanaten betreft dus een dikke vette aanrader! Ik wil natuurlijk de verwachtingen niet te hoog leggen, want dan wordt jullie bezoek misschien alsnog een tegenvaller. Maar ik schat in van niet!

Praktische zaken

Eten & shoppen
Er is helaas geen museumwinkel en ook geen museumcafé. En dat voor een museum over eten, drinken en winkelen! Gelukkig is er een kinderboerderij om de hoek, waar een binnen- en buitenrestaurant bij is. Lees hier meer info over restaurants in de buurt van het museum.

Bereikbaarheid
Qua bereikbaarheid is de auto een aanrader. Er is een ruime parkeerplaats. Het museum is slecht bereikbaar via OV.

Toegankelijkheid
Het museum heeft een lift en is volledig buggy- en rolstoeltoegankelijk. Bij aankomst en vertrek werd de extra deur voor kinderwagens/rolstoelen al voordat we ernaar konden vragen opengehouden voor ons. De verschoonruimte is in het gehandicaptentoilet, dus zowel papa als mama kan daar gebruik van maken.

Tickets
De communicatie rondom en tijdens het bezoek is erg helder: voor het bezoek moet je online een ticket aanschaffen en reserveer je een tijdsslot. Een dag voor het bezoek ontvang je een e-mail met informatie en tijdens je bezoek word je goed begeleid door de suppoosten en/of via de digitale tour.

Openingstijden
Het LAM is geopend op woensdag- en vrijdagmiddag, zaterdag en zondag. In de vakanties is het museum vaak extra geopend op donderdagmiddag.

Ik hoop dat ik jullie heb weten te enthousiasmeren, veel plezier alvast!”

Het LAM Lisse maakte een nieuwsbericht over ons bezoek. Lees het hier.

Heb jij het LAM Lisse al eens met jouw kunstfanaatjes bezocht? Hoe was dat? Deel jouw ervaringen met ons!


Marjolein (41) woont samen met haar man en kinderen - Hannah (4) en Ruben (1) - in Breda. Ze vindt het belangrijk dat haar kinderen van jongs af aan kennis kunnen maken met creativiteit, cultuur en kunst. Zo is zij namelijk zelf ook opgevoed. Dus bezoeken ze regelmatig een museum en knutselen en lezen wat af met elkaar. Door haar bijdrage aan Kunstfanaatjes hoopt ze andere ouders te laten zien dat de drempel voor een museumbezoek met jonge kinderen of baby’s heel laag is. En dat zowel ouders als kinderen ook echt van zo’n bezoekje kunnen genieten.

COMMENTS ARE OFF THIS POST