READING

Op bezoek bij het Stedelijk Museum Amsterdam

Op bezoek bij het Stedelijk Museum Amsterdam

Vandaag zijn we in het Stedelijk Museum Amsterdam. Wat zijn er toch ontzettend veel ouders met kleine kinderen hier. Zo mooi om te zien. Wat vindt peuter Max het allerleukst en wat hebben we maar overgeslagen? We zetten onze belevenissen even voor je op een rijtje!

Het is drukker dan ik had verwacht op een woensdagochtend. In de gangen laat ik de peuter lekker rondrennen en op banken klimmen. Als we in de museumzalen zijn, houd ik meestal zijn hand vast, ik til hem op of draag hem in de draagzak. We kijken eerst even om het hoekje bij het kinderatelier op de begane grond. Hier zijn vaak leuke activiteiten voor kinderen, wel bedoelt voor een wat oudere doelgroep, maar deze bijna-tweejarige vindt het allemaal heel leuk. Ook fan is Max van de grote beelden die op de begane grond bij de ingang aan de andere kant van het museum staan. Ze worden uitgebreid uitgezwaaid. De peuter wil zelf de grote trap opklimmen, dus het duurt wel even voor we boven zijn. De lange gordijnen die daar tussen de tentoonstellingsruimten hangen, maken alle kleintjes vast erg blij, vooral het er telkens doorheen lopen. Wat een feest!

Opvallende lippen van neonlicht
We starten in de Popart-zaal van het Stedelijk. De invloed vanuit de populaire beeldcultuur is duidelijk zichtbaar in deze kunststroming, vooral vanuit reclames en strips. Een grote kleurrijke foto van een vrouw trekt onmiddellijk alle aandacht. Zou het geschilderd zijn of is het een foto? De opvallende lippen van neonlicht hebben in elk geval Max z’n interesse. Het werk is gemaakt door Martial Raysse en heet vertaald Werk onder hoogspanning. Na heel even kijken, heeft de peuter het wel weer gezien en we lopen door naar de andere koning van de Popart: de kunstenaar Roy Lichtenstein. 

BRATATATATA!
Samen met Andy Warhol en Claes Oldenburg behoort Roy Lichtenstein tot dĂ© grondleggers van de Amerikaanse pop-art. BRATTATA! Nee het gaat hier niet om over de bekende PokĂ©mon, maar we zien een spannend vuurgevecht tussen twee gevechtsvliegtuigen, in knalgeel en rood. Het werk As I Opened Fire is een drieluik over een vliegtuig-gevecht met felle primaire kleuren, omlijnd door dikke zwarte contouren. Schrijver Joost Zwagerman schreef ooit over dit werk: “Zelden maakten rood en geel meer kabaal op een schilderij. De doeken dateren uit begin jaren zestig van de vorige eeuw, maar zo’n vijftig jaar na dato knallen die kleuren de museumzaal in alsof ze gisteren op het doek zijn aangebracht en alsof de explosie van eergisteren dateert”. Met oudere kids kun je bij dit werk vast al goed praten over of een stripverhaal kunst kan zijn. Leuk om te vertellen is dan ook dat het bij Lichtenstein en de strips allemaal begon met zijn zevenjarige zoon in 1961. Deze gaf hem een Gouden Boekje van Donald Duck en Mickey Mouse in handen, met de woorden: ‘Pap, ik wed dat jij de plaatjes uit dit boek niet kan schilderen.’ Lichtenstein zette zijn reguliere werk, toen nog abstract-expressionistisch, even in de wacht en ging de weddenschap met zijn oudste zoon aan.

Op je sokken door het museum
Als we even later voorbij De Ruiter van Herman Kruyder uit 1933 lopen, wordt ik streng teruggefloten door mijn zoon. ‘Paard en jongon zien’, roept hij. Hier wil hij wel wat langer kijken. En dat is niet alles, hij wil hier later ook nog drie keer naar terug. Overduidelijk het meest favoriete werk van vandaag. En dat terwijl ik nog nooit van deze kunstenaar had gehoord. Zo zie je maar, dat je zelf ook nog wat ontdekt als je op stap bent met je peuter. Even later zingt hij zachtjes ‘Molie! Molie!’. Met zijn armen probeert hij de wieken na te bootsen. Ik ben blij met zijn enthousiasme, maar probeer tegelijkertijd zijn ‘wieken’ niet het schilderij te laten raken. Gelukkig voor Max zijn er veel kunstenaars die molens hebben verbeeld. En de vuurrode molen van Mondriaan uit 1917 die we hier zien, is natuurlijk een van de meest bekende. Dan ineens moeten de laarzen van de peuter uit. Onmiddellijk. Hij is heel stellig. Prima. Op je sokken kun je namelijk ook heel goed kunst kijken. Hij begint overduidelijk en beetje moe te worden. Ik besluit dat we er maar een einde aan moeten breien, maar dan ziet de peuter vanuit zijn ooghoeken het werk van Barnett Newman. Precies in zijn lievelingskleur geschilderd. ‘Blauwwww blauw’ roept hij blij. Hij wilde hier echt even bij kijken. En nog even kijken. Het kunstwerk van collega colorfield-painter Mark Rothko ernaast wordt compleet genegeerd. En off we go! We gaan een lekkere tosti eten in de gezellige koffiebar van het museum.

No-go met de allerkleinsten:

The Beanery uit 1965 van Edward Kienholz
Bier, vet, mottenballen, rook en urine. Dat zijn niet echt geuren die je in een museum verwacht te ruiken. En ook niet per se geuren die je wilt aanbieden aan een baby of peuter denk ik. Het is allemaal te ruiken in de “kroeg” van kunstenaar Edward Kienholz. Het is echt een beleveniskunstwerk waar je omstebeurt in mag. Binnen hoor je  de geluiden van een typisch cafĂ©: geroezemoes, stemmen en rinkelend glaswerk. Voor kleine kinderen is dit werk niet geschikt, naast de geuren is het ook een heel smalle, claustrofobische ruimte waar je de spullen om je heen niet mag aanraken. Voor grotere kids is het een hartstikke tof werk! In The Beanery moet je eigenlijk je eentje naar binnen, maar bij kinderen tot en met 12 jaar mag een begeleider mee. Kienholz baseerde zich met dit werk op zijn stamkroeg in Los Angeles. Toen deze moest sluiten, besloot hij er een kunstwerk van te maken. De kunstenaar nam alles over van het interieur, en voegde ook mensen toe. De bezoekers hebben een klok op de plaats van het hoofd. Dit symboliseert volgens de kunstenaar het verloop van de gewone tijd naar de bar waar mensen tijd verspillen, doden, vergeten en negeren.

Kiekeboe spelen bij de entree van het Stedelijk Museum Amsterdam
Wat zijn er veel ouders met jonge kinderen in dit museum!
Martial Raysse, Peinture à haute tension, 1965
Het lievelingswerk van Max: Herman Kruyder, De Ruiter, ca. 1933   

Hoe was jullie bezoek aan het Stedelijk? Vond jouw kleintje heel andere werken interessant? Laat het ons weten via een reactie hieronder!


COMMENTS ARE OFF THIS POST