READING

Op bezoek bij het Noordbrabants Museum

Op bezoek bij het Noordbrabants Museum

“Attentie peuter in the building. Ik herhaal: er is een peuter in het museum, alle manschappen verzamelen. Het ongeleide projectiel loopt NU op zaal bij het werk van August Knip. Allemaal onmiddellijk eropaf!”. Zo voelt het een beetje in het Noordbrabants Museum, met de vriendelijke doch constant om ons heen-zwermende suppoosten. We snappen het wel, het is natuurlijk reuze spannend zo’n loslopend kleintje tussen al die kostbare schilderijen.

Als we aankomen in Den Bosch voelt het al gelijk goed. Het Noordbrabants Museum ligt midden in de stad, dus het is een heerlijke wandeling door de gezellige Bossche binnenstad. Buiten het museum eisen twee beelden alle aandacht van onze peuter Max (2) op: een hond en een liggend persoon met een boot op het onderbeen. Vooral dat er een boot op het onderbeen staat, is het meest interessant. Ook binnen bij de grote rij met kluisjes moeten we lang stilstaan, want die worden stuk voor stuk bewonderd.

Zoals ik al in de inleiding schetste: het personeel van het museum is erg betrokken. Vriendelijk en behulpzaam, zo vertellen drie verschillende medewerkers ons over de actie dat je met je entreeticket een tweede kopje koffie in de MuseumBrasserie kunt halen. Altijd goed om te weten. En lief dat de suppoosten hier niet enkel beveiligers lijken te zijn, maar ook echt publieksvoorlichters.

Bankhangen tussen prachtige dierenschilderijen
De weelderige dieren schilderijen, de interactieve touchscreens – ofwel de ontdekstations op zaal waarop korte filmpjes te zien zijn- en de koptelefoons met geluidsfragmenten
 allemaal dikke pré’s voor de allerkleinsten. En ook de banken (waar onze peuter graag op klimt) zijn fijn om even op te zitten en rustig om je heen te kijken. Succesnummers zijn werken als Lente in de Schaapskooi uit 1858 van August Knip (1819-1858). Vol met herkenbare dieren in een stal. Knip stond bekend om zijn schilderijen met schapen, geiten en bokken – heerlijke die nostalgie naar een geromantiseerd landleven. Ook zijn zus Henriette Ronner-Knip (1821-1909) kon er wat van. Zij zette vooral (pluim)vee en kleine huisdieren op het doek.

De koptelefoons met muziek vallen erg in de smaak

Een zuipschuit, bloemen en een kinderverjaardag
De volgende zaal ontlokt enthousiaste kreten bij de peuter. Hij wijst naar een werk waar ik zelf niet met hem had willen stilstaan. Een beklemmend schilderij van een man met zijn mond wijd opengesperd van Hendrik Wiegersma (1891-1969). Maar in peuterogen is de man op het schilderij geen enge zuipschuit maar ‘de meneer heel moe’. Max produceert bijbehorende theatrale gaapgeluiden. Dan ziet hij een ‘Meis met poppen” van Jan Sluijters (1881-1957). Ofwel Liesje is jarig. Ik vraag Max wie er nog meer net jarig geweest is? Hij antwoordt blij “Ik, ik, ik!”. En dat klopt, onze Max is net twee geworden. Liesje, het kleine meisje met de kersenrode mond op het werk is het derde kind van Jan en Greet Sluijters. Haar vader heeft haar liefdevol als een echte jarige jet geportretteerd, omringd door poppen op een bloementroon. Ze is 6 jaar geworden, maar kijkt niet echt heel vrolijk en jarig.

Hendrik Wiegersma, De Drinker, 1929

Jan Sluijters Liesje is jarig, 1929 olieverf op doek, Noordbrabants Museum, ‘s-Hertogenbosch

Prachtige ramen en tuin
De binnentuin is prachtig en doordat het museum mooie raampartijen heeft, zie je de tuin de hele tijd wanneer je rondwandelt. Een heerlijke gang ook voor kleintjes om even wat energie kwijt te raken. En je loopt overigens ook zo door richting de bijzonder vormgegeven museumwinkel en het Stedelijk Museum Den Bosch. Waarna je een lekkere Bossche Bol in het gezellige museumrestaurant kunt eten!

Of Max op deze kussens mocht liggen? Volgens de suppoost wel, maar hij mag niet klimmen en springen.
Okidoki, chill-modus aan.

Kunstfanaatjes-proof?
Ja! De kunstwerken spreken jonge kinderen erg aan, ook zijn er de ontdekstations en koptelefoons met muziek die zorgen voor wat afleiding. Er is een lange gang en grote tuin om in te rennen. Ook is er boven een verschoonruimte op de toiletten. De suppoosten lijken wel nog wat te moeten wennen aan jong publiek. En ook is borstvoeding geven niet toegestaan in het museum, noch hebben ze hier een aparte ruimte voor.

De rek is eruit bij de peuter, dus we gaan lekker naar buiten. De volgende keer bezoeken we het Stedelijk Museum Den Bosch. Wat zijn jouw ervaringen in het Noordbrabants Museum? Deel het met ons hieronder!


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST