Peutertour in Boijmans Van Beuningen

Met zeven ondernemende peuters op een drukke zondagmiddag langs honderden kunstvoorwerpen manoeuvreren. En dan niets aanraken? Yeah, right!  Samen met museumknuffel Bo een uur lang kriskras door het museum lopen, op zoek naar gekke dingen. Wat zouden de kleintjes daarvan vinden? Ik ging voor Kunstfanaatjes op onderzoek uit. 

Kijken met je ogen
Er is één regel in dit museum. Kijken met je ogen en handjes op je rug, begint gids Femke de speciale peuterrondleiding in Boijmans Van Beuningen. Nou, dát lijkt mij geen gemakkelijke opgave. Maar ik word direct gerustgesteld: Femke heeft een tas vol spullen bij zich, waar we gelukkig wél aan mogen komen.  Onze gids start met het voorlezen van Het toverstokje van Annie M.G. Schmidt. Hoofdpersoon Hansje tovert alle grote mensen om in een koe, een hert of een paard (en een enkele mokkataart).

Tovertas
De boodschap is duidelijk: vandaag is álles mogelijk. Vervolgens tovert Femke zelf een heel bijzondere telefoon uit haar tas. Het lijkt gewoon een ouderwetse telefoon, maar de hoorn is een kreeft. Om de beurt bellen de kinderen even naar huis. Aan fantasie geen gebrek. Zullen we dan nu op zoek gaan naar het échte kunstwerk? vraagt onze ‘museumjuf’. Jáááá!, klinkt het in koor.

Dat is gek!
En zo zijn we een uur lang op zoek naar gekke dingen. En laten peuters daar nou net gek op zijn! Om de beurt dragen Emma-Julia (3) en Boaz (3) museumknuffel Bo. Ze huppelen met hem achter Femke aan langs de werken van Dalí en Magritte, kijken met verbazing naar het beeld van Maurizio Cattelan en dansen mee met het danseresje van Degas. En telkens komt er weer iets nieuws uit de tas. Zo probeert Boaz zijn eigen rug te bekijken in de spiegel, net als op het schilderij La reproduction interdite van Magritte. En Emma wil heel graag de gekke gekleurde handschoenen aan haar voeten passen. ‘Dát is gek!’, net als op het schilderij Le modèle rouge.

Vreemde vogels
We leggen heel wat kilometers af en gaan kriskras door het museum. Het leuke is dat de gids ook onderweg de kinderen weet te boeien. Ze maakt vloeiende overgangen van de ene naar de andere zaal. Ze stelt de juiste vragen of doet een kort spelletje. Zo zoeken we in het prachtige houtsnijwerk van de zogenaamde ‘oudhollandse’ trap naar dieren, terwijl de kinderen rustig naar beneden klauteren.We eindigen met zijn allen in de verrassende spiegelkamer van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama. Vandaag is de ruimte door de kinderen omgetoverd tot de slaapkamer van knuffel Bo.

En dan is het toch echt tijd om afscheid te nemen. Bo schudt handjes en daarna gaat ook hij terug in de tovertas van Femke. We zijn het er unaniem over eens: we willen meer! We gaan dus zelf aansluitend nog even een rondje door het museum. Maar we komen ook zeker terug voor nóg zo’n rondleiding!

Elke eerste en derde zondag van de maand is er een peuterrondleiding. Maandelijks wordt er een ander onderwerp behandeld: bijvoorbeeld kleur en vorm, dieren of tegenstellingen. Dit keer was het thema ‘een vreemde boel’. Perfect bij de tijdelijke tentoonstelling Gek van surrealisme, die nog tot 28 mei te zien is. Een kaartje kopen voor de volgende Peuterrondleiding kan hier.

Heb jij wel eens meegelopen met een peuterrondleiding in Boijmans? Deel je ervaringen met ons hieronder!


Danielle (42) is de moeder van de driejarige Boaz. Opgeleid als leerkracht basisonderwijs en werkzaam als remedial teacher bij een schoolbegeleidingsdienst. Danielle is altijd op zoek naar bijzondere activiteiten voor jonge kinderen op het gebied van cultuur en natuur. Ze is de auteur van het boek ‘Babyspel’ (maart 2016, Uitgeverij SNOR) met 59 originele spellen voor baby's van 0-2 jaar.

COMMENTS ARE OFF THIS POST