READING

Kunstfanaatjes lanceert eerste Baby Museum Tour in...

Kunstfanaatjes lanceert eerste Baby Museum Tour in Nederland

In het buitenland wordt er al jaren flink mee geëxperimenteerd: babytours in de kunstmusea. In de Nederlandse musea is er nog geen educatief aanbod voor kinderen onder de drie jaar oud. Tot nu: op dinsdag 11 juli organiseert Kunstfanaatjes de eerste Nederlandse baby museumtour. De pilot-rondleiding, genaamd Boogie Woogie, Baby!, is gratis toegankelijk en vindt plaats in het Gemeentemuseum Den Haag. Zoals de naam al zegt, staat de activiteit helemaal in het teken van Mondriaan: baby’s zijn namelijk dol op het kleurrijke werk van deze abstracte kunstenaar.  

Naar het museum met jonge kinderen
Een kunstmuseum bezoeken met een baby of peuter is voor sommige mensen nog even wennen. In de Verenigde Staten Engeland en Duitsland zijn al heel wat instellingen die educatieve programma’s aanbieden voor de allerkleinsten en hun ouders. Ook in België wordt er sinds vorig jaar mee geëxperimenteerd. In de Nederlandse kunstmusea is er nog geen aanbod. Als deze leeftijdsgroep al in het museum komt, is dat vaak wanneer er een activiteit voor oudere broers of zussen georganiseerd is. De taak van de ouders is dan om de kleintjes in toom te houden: niet laten gillen, huilen, kruipen of rennen tussen de peperdure kunstwerken. Wij vinden het nu tijd om aan de allerkleinsten te denken. Ook baby’s en peuters kunnen van kunst genieten. Het is een volwaardige doelgroep die serieus genomen moet worden en een warm welkom verdient in het museum.

Effect van kunst op baby’s
Behalve het plezier legt een positieve museumervaring op jonge leeftijd ook een basis voor het hele leven. Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van een baby in het eerste levensjaar harder groeien. Er worden meer dan honderd verbindingen gemaakt tussen allerlei cellen in de hersenen. Vanaf 4 maanden kunnen baby’s vormen en kleuren onderscheiden. Het bestuderen van interessante vormen, lijnen en kleuren bevorderd de neurologische verbindingen in de hersenen en leidt bij jonge kinderen al tot een groot observatievermogen.

Mondriaan & De Stijl, Gemeentemuseum Den Haag. Fotografie Gerrit Schreurs. 

Kunstfanaatjes Babytour
Kunstfanaatjes heeft een leuke en innovatieve rondleiding ontwikkeld voor baby’s van 4 – 18 maanden oud en hun ouders. Alle zintuigen komen tijdens de tour aan bod: ontdekken en beleven zijn de sleutelwoorden. Ouders leren hoe ze samen met hun jonge kinderen naar kunst kunnen kijken. Naast het kijken naar kunst, staat ook de ontmoeting centraal. De interactie tussen ouders en kind en het ontmoeten van andere ouders. Reis samen met je baby mee door de wereld van Piet Mondriaan in het overzichtsspektakel De Ontdekking van Mondriaan, die tot 24 september te zien is in het Gemeentemuseum Den Haag. De Kunstfanaatjes Baby Tour vindt plaats voor openingstijd van het museum en heeft een heel relaxed karakter – geen zorg dus over slapende kindjes, voedingsmomenten of een poepluier. En er liggen ter plekke draagzakken klaar.

De keuze om de eerste Kunstfanaatjes Baby Tour te laten plaatsvinden in het Gemeentemuseum Den Haag is niet toevallig. Baby’s zijn dol contrast en primaire kleuren. Mondriaans abstracte werken zijn dus perfect voor deze leeftijd. En waar kun je zijn werk het beste bewonderen dan op de plek met de meeste Mondriaans bij elkaar?

Kunstfanaatjes Baby Tour: Boogie Woogie, Baby!
Wanneer:
dinsdag 11 juli 9:00 – 10:00 Gemeentemuseum Den Haag (alleen toegankelijk op vertoon van inschrijving)
Leeftijd: baby’s van 4 – 18 maanden en hun ouders
Prijs: gratis – omdat het een pilot is, zijn er geen kosten aan verbonden
Inhoud: een interactieve tour waarin baby’s en ouders door middel van liedjes en voorwerpen worden meegenomen in de wereld van Piet Mondriaan.
Inschrijven: via Kunstfanaatjes, voor maandag 26 juni (let op vol=vol) info@kunstfanaatjes.nl

Foto header: Omroep West / Neta Suryana Baharum / Fotobewerking Omroep West


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST