Prinses Arabella in het museum

We waren al gek op de prentenboeken-serie over prinses Arabella, maar daar is nu nóg een reden bijgekomen. In het nieuwste deel bezoekt het beroemde prinsesje namelijk een kunstmuseum!

Grote babyportretten, gestipte pompoenen, bijzondere vazen en zelfs een enorme spin! In Prinses Arabella in het museum bezoekt de prinses (in een Mondriaanjurk!) samen met haar vriendjes het Arabellamuseum. Een ontzettend gave plek met schilderijen, beelden en installaties van verschillende kunstenaars. In sommige kunstwerken kun je verdwalen en andere doen je glimlachen. Dan willen de kinderen naar huis. Waarom? Omdat ze zelf een kunstwerk willen maken!

Wij zijn echt super fan van het boek. Vooral ook omdat het museum gepresenteerd wordt als een leuke plek, een avontuurlijke plaats waar je met andere kunstfanaatjes plezier kunt hebben!

We spraken met schrijfster en illustratrice Mylo Freeman: “Het boek heb ik in eerste instantie gemaakt, omdat ik bezig was met een publicatie over Amsterdamse musea (in samenwerking met Mocca Kunsteducatie). Toen dat boek klaar was, dacht ik nu moet er natuurlijk ook een boek komen waarin een kindje in het museum rondloopt ende kunstwerken om zich heen ervaart. Aangezien diversiteit ook een ‘hot topic’ is in de kunstwereld moest het natuurlijk prinses Arabella worden. Ik heb het boek opgedragen aan mijn moeder omdat ze mij altijd meenam naar het museum. Opgegroeid in Den Haag was dit natuurlijk het Gemeentemuseum, maar ook veel andere musea door het hele land. Hier ben ik haar nog steeds dankbaar voor!”

“Museumbezoek voor kinderen legt een basis voor creativiteit, kritisch denken en vormt een connectie met de wereld om hen heen.Het bekijken en praten over kunstwerken geeft de mogelijkheid tot een unieke ervaring. Een manier om te ontdekken, verbinden en inspiratie op te doen!”, aldus Freeman.

Mylo Freeman
Mylo Freeman (1959) woont en werkt in Amsterdam. Na de kunstacademie verhuist ze naar New York om haar Amerikaanse ‘roots’ te ontdekken. Terug in Nederland start ze een muzikale carrière, die als dochter van een jazzmuzikant niet uit kon blijven. Tochverlangt Freeman toch terug naar haar eerste liefde, het illustreren. Het begint met illustraties voor tijdschriften. Maar na de geboorte van haar zoon krijgt ze inspiratie voor kinderboeken. Freeman constateert dat er binnen het huidige kinderboekenaanbod weinig hoofdpersonen en rolmodellen zijn met een donkere huidskleur: de prentenboeken-serie Prinses Arabella is geboren!

“Een aantal jaren geleden vertelde iemand mij over een klein Surinaams meisje. Zij kreeg de rol van prinses toebedeeld in een schooltoneelstuk, maar zij weigert pertinent. ‘Er bestaan toch helemaal geen zwarte prinsesjes?’, was haar antwoord.”

Heb jij ‘Prinsesje Arabella in het museum’ al gelezen met jouw kleine kunstfanaatje? Laat ons weten wat je ervan vond!


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST