READING

Met twee kleintjes naar Qiu Zhijie in het Van Abbe...

Met twee kleintjes naar Qiu Zhijie in het Van Abbemuseum

Het is een super zonnige zondagmorgen als we bij het Van Abbemuseum in Eindhoven aankomen. Ook al ligt het museum midden in de stad, het is er (nog) heerlijk rustig. Samen met mijn man en twee dochters (3,5 en 1,5 jaar) maken we ons op voor ons eerste museumbezoek samen. We hebben er allemaal zin in. Althans, de kinderen hebben volgens mij geen enkel idee wat een museum is, maar bij het zien van al die trappen en gangen zijn ze al blij!

Dobbelspel in het museum
Een vriendelijke vrouw wacht ons op aan de balie. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen en ze begint meteen enthousiast te vertellen wat ze zoal voor kinderen hebben. Helaas zijn we een dag te laat voor de kinderkunstclub, die iedere zaterdagmiddag plaatsvindt.

De informatrice geeft me wel een spel, dat ze in samenwerking met het Kröller-Möller Museum gebruiken. Dit is speciaal voor een museumbezoek met kinderen gemaakt. Binnenin zit een dobbelsteen en staan een heleboel vragen. Door met de dobbelsteen te gooien, weet je uit welke categorie je een vraag moet beantwoorden. Zo wordt er als het ware een speurtocht door het museum gecreëerd, met categorieën als ‘Wat vind jij?’, ‘Speur je mee?’ en ‘Zie je dat?’. Voor onze kinderen is het spel helaas nog wat te moeilijk, maar het is zeker een leuke activiteit! Daarnaast zijn ze een app aan het ontwikkelen voor de volgende tentoonstelling, speciaal voor kinderen. Dat klinkt goed!

Grote manden in de vorm van voeten
Maar nu eerst de tentoonstellingen. We besteden de meeste tijd bij de tentoonstelling Qiu Zhijie: Journeys without Arrivals. De Chinese kunstenaar Qiu Zhije laat traditionele Chinese beeldtradities zien, zoals kalligrafie, maar vertaalt die naar het heden. Hij laat de impact zien die de Westerse wereld heeft gehad op de Chinese cultuur. Zo vraagt hij met veel kleuren en materialen begrip voor de culturele verschillen. De kinderen zien vooral grote manden in de vorm van voeten die vol zitten met verschillende soorten groenten en fruit. En een grote koe in de ruimte met schoenen en een bal en…heel veel aantrekkingskracht op kinderhandjes. De suppoost komt even polshoogte nemen als die handjes wel heel dicht bij het schilderij komen: “Overal afblijven hè kinderen?” Waarna ze enthousiast verder gaat over de kunstwerken die we om ons heen zien.


Televisie kijken in een op zijn kop hangende auto
We lopen verder naar boven waar de suppoost de kinderen uitnodigt om in een op zijn kop hangende auto televisie te kijken. Dat laten ze zich geen twee keer zeggen! Schoentjes uit en lekker comfortabel op de kussens liggen. De koptelefoons laten we maar even voor wat het is, de kinderen vinden het zo al leuk genoeg want hij schommelt ook nog een beetje! Ondertussen kunnen wij even, heel snel, rondkijken bij de schilderijen en foto’s over de globalisering, van 1983 tot nu.

De kinderen beginnen honger te krijgen dus we sluiten af in het Karel 1 museumcafé met een heerlijk stuk taart. De kinderen spelen nog even in het speelhoekje terwijl wij de kunstwerken op ons na laten werken. “Gaan we snel weer een keer naar het museum mama?” Ja hoor! Het museumbezoek was geslaagd!

Kunstfanaatjes-proof?
Ja. Het museum doet haar uiterste best het ook voor de kinderen leuk te maken. Het is vooral afhankelijk van de tentoonstellingen die er op dat moment zijn of de kunstwerken kinderen wel of niet aanspreken. Ik denk wel dat het voor oudere kinderen over het algemeen interessanter is om rond te kijken, zeker met de toekomstige app. Er zijn in ieder geval meerdere verschoonplekken op de uniseks toiletten én een kleine speelhoek in het museumcafé. Dus dat is goed geregeld!

De tentoonstelling Qiu Zhijie: Journeys without Arrivals is nog t/m 27 september te zien.

Wat zijn jullie ervaringen in het Van Abbemuseum? Deel het met ons hieronder!


Marieke (32) woont samen met haar man en twee dochtertjes (3 en 1) in het gezellige Noord-Brabant. Ze werkt als freelance tekstschrijver onder de naam Fabrique Lexique en heeft een eigen webshop, Melon Day, waar ze al haar creativiteit in kwijt kan. Die creativiteit probeert ze haar kinderen ook bij te brengen. Samen knutselen ze heel wat af. Maar wat vinden ze eigenlijk van echte kunstenaars? Marieke vertelt je graag meer over haar ervaringen.

COMMENTS ARE OFF THIS POST