READING

5 x kidsproof bij Rodney Graham in Museum Voorlind...

5 x kidsproof bij Rodney Graham in Museum Voorlinden

“Wat zou ik zijn geworden, als ik geen kunstenaar was geweest?” Als hij mocht kiezen, dan zou de Canadese kunstenaar Rodney Graham het liefst een antiquair zijn met een winkel vol spullen, van schilderijen tot opgezette dieren. Voor zijn kunstwerken kruipt hij bijna letterlijk in de huid van degenen die hij zou willen zijn. Het resultaat van zijn glasheldere metamorfoses levert een kleurrijk beeld op, waarnaar je blijft kijken. Er is zoveel te ontdekken! Recent opende Grahams eerste grote Nederlandse solo-expositie in Museum Voorlinden

Fantaseren over wat je later wilt worden, het begint al vroeg. Ik herinner me goed dat mijn dochter als dreumes dokter wilde worden. Haar dokterskoffertje ging overal mee naartoe. Regelmatig wilde ze met haar stethoscoop naar mijn hart luisteren en werden armen en benen van haar jongere broertjes ingepakt in snelverband. Mijn jongste zoon was ervan overtuigd dat hij autocoureur zou worden (iets waar hij stiekem nog steeds van overtuigd is), mijn andere zoon muzikant op een groot podium.

De multidisciplinaire kunstenaar Rodney Graham (1949) schildert, maakt muziek, fotografeert, photoshopt en speelt hoogstpersoonlijk de hoofdrol in zijn levensgrote kunstwerken: fotocomposities in lichtboxen aangevuld met objecten. De kunstwerken zijn een soort hypermoderne kijkdozen waarin je je kunt onderdompelen. En als je heel goed kijkt, herken je misschien zelfs elementen van kunstenaars die Graham bewondert zoals Picasso en Duchamps. Ingeprente momentopnames die hij tijdens zijn carrière, maar ook tijdens wandelingen in zijn stad tegenkwam – en in zijn fantasie ontbrandden.

Zeshonderd foto’s
Tijdens het creëren van zijn kunstwerken, vroeg Graham telkens aan zichzelf: stel dat ik … zou zijn. Het antwoord vormde een uitgangspunt voor een nieuw werk. De resultaten zijn beelden waarmee je je kunt identificeren. Dat begint al direct bij het betreden van de expositie met de foto´s waar hij als een kok die zo uit de keuken van een groot restaurant is gelopen, een pauze neemt in een stukje weelderige natuur met net iets te groen gras. Of de man die vanachter zijn krant ons, de bezoeker, begluurt met voor de geoutilleerde kijker een impliciete verwijzing naar een kunstwerk van Duchamps. Elke voorstelling vertelt een compleet verhaal. Een plezier om naar te kijken en te bewonderen. Want er is zoveel te zien!

De Canadese kunstenaar is een perfectionist en laat niets aan het toeval over. Ruim drie maanden werkt hij tot in de kleinste details aan de vormgeving en set-dressing van een kunstwerk. Sommige werken zijn opgebouwd uit meer dan zeshonderd verschillende foto´s. De basis vormen vaak leegstaande gebouwen die worden omgetoverd tot een met kranten beplakte etalage, atelier van een amateurkunstenaar, vuurtorenwachterhuis of antiquariaat. Naast de foto´s in lichtboxen, maakte Graham voor de tentoonstelling That’s not Me een enorme schilderijenwand, een installatie en objecten. 

Een bezoek aan deze expositie in Museum Voorlinden is zeker weten een feest met je kids. Het is ruim van opzet en de foto’s spreken stuk voor stuk tot de verbeelding. Je kunt er heerlijk samen bij fantaseren hoe het zou zijn als je vuurtorenwachter bent, muzikant, winterschilder of toch kok van een groot restaurant. Wat misschien het allermooiste is van deze fototentoonstelling is dat ieder beeld in meer of mindere mate een glimlach uitlokt. Rodney Graham heeft passie én plezier in wat hij doet en maakt.

Hier een keuze uit vijf van zijn kunstwerken speciaal voor kleine kunstfanaatjes: 

#1. Antiquair in je eigen antiekwinkel
In het antiekwinkeltje van Rodney Graham stap je zo naar binnen. Op zoek naar curiosa en relikwieën uit een andere eeuw of een ver verleden. Let vooral op de paddenstoelen links in beeld.

Rodney Graham | Antiquarian Sleeping in His Shop | 2017Courtesy the artist and Hauser & Wirth


#2. Drummer in een jazzband
Deze jaren ´60 jazzdrummer zit achter zijn drumstel klaar om een roffel te spelen, alleen heeft hij in zijn handen een vork en een mes. Op zijn trommel staat een flinke bierpul en een maaltijd. Het is de Salisbury Steak, een van de eerste ‘televisiemaaltijden’. Beter bekend als de kant-en-klare eenpersoonsmaaltijd in een aluminiumbakje die je zo in de oven kan schuiven, om vervolgens voor de televisie te verorberen bij je favoriete serie. De indertijd immens populaire maaltijd bestaande uit een hamburger in de vorm van een biefstuk, aardappelpuree, doperwten, worteltjes, een rijke jus met champignons en een toefje peterselie, zou nu weleens favoriet van heel veel kinderen kunnen worden. Misschien nog een schaaltje appelmoes erbij en het feest is compleet.

Rodney Graham | Dinner Break (Salisbury Steak) | 2017

#3. De winterschilder
Inspiratie voor dit kunstwerk doet Graham op tijdens een van zijn vele wandelingen. In de stad ziet hij de schilders/stukadoren aan het werk. Hij verplaatst de setting naar binnen voor een gipsen wand. De witte streken doen denken aan sneeuw en ijskou. Het is een van de kunstwerken die onderdeel uitmaakt van de serie ‘Four Seasons’.  Voor het kunstwerk op de foto staat Rodney Graham zelf die uitleg geeft over wat er allemaal gebeurt op de foto’s.

Rodney Graham | Smoke Break 2 (Drywaller) | 2011

#4. Vuurtorenwachter in kabeltrui
Hoog in de vuurtoren zit je goed. Ergens ver beneden hoor je het ruisen van de zee. Het is er rustig en knus. Je kunt er een boek lezen. De ketel voor een kop koffie of thee staat op het fornuis en je warmt je voeten aan de openstaande oven.  Het vuurtorenmodel uit 1955 is ook als object te bewonderen, net als het uniform van de vuurtorenwachter – leuk om te zien voor jonge kinderen! 

Rodney Graham | Lighthouse Keeper with Lighthouse Model, 1955 | 2011

#5. Een mens met twee verschillende handen
Dit is waarschijnlijk een van de spannendste werken op de expositie. Het ziet er ogenschijnlijk vertrouwd uit. Gezellig ook, door het bloemetjesbehang en een pastelkleurig sprei. De persoon die in zijn bed zit, leest een kleurrijke krant. Bij nadere bestudering van het werk, blijkt dat de krant, de Sunday Sun, wordt vastgehouden door twee verschillende handen. Waarschijnlijk nog iets te lastig voor kleintjes om te zien.. 

Rodney Graham | Sunday Sun, 1937 | 2012

Over de kunstenaar
Rodney Graham (1949) is kunstenaar en muzikant, woont en werkt in Vancouver, Canada. De kunstenaar wordt geassocieerd met de Vancouver School van ‘post-conceptual photography’ die in de jaren ‘80 ontstond, waar onder andere Jeff Wall en Stan Douglas ook toe worden gerekend. In 1997 representeerde hij Canada op de 47ste Biënnale van Venetië. Het werk van Graham zit in belangrijke museale collecties zoals Tate Londen, MoMA New York, Centre Pompidou Parijs en wordt internationaal tentoongesteld. Recent bracht The Rodney Graham Band het nieuwe album Gondoliers uit. 

De tentoonstelling That’s not Me van Rodney Graham is nog te zien t/m 17 september 2017. Voor deze show werkt Museum Voorlinden nauw samen met de kunstenaar en BALTIC Centre for Contemporary Art Gateshead. Een deel van de tentoonstelling zal doorreizen naar het Irish Museum of Modern Art (IMMA) in Dublin. 

Heb jij Museum Voorlinden als eens bezocht met jonge kinderen? Hoe was dat? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Deel ze met ons in een reactie hieronder. 


Geraldina Metselaar is schrijver, dichter en communicatiespecialist. Mensen verbinden met woord en beeld, dat is wat zij doet. Door haar enorme netwerk in zowel het publieke domein als het bedrijfsleven, lukt het goed om mensen met elkaar in contact te brengen die wat voor elkaar betekenen. Geraldina werkt voor diverse magazines en heeft een column Liefde voor het leven. Daarin vertelt zij over de worstelingen van het moederschap anno nu, vrouw zijn en haar drie kinderen.

COMMENTS ARE OFF THIS POST