READING

SAY CHEESE – Nieuwe tentoonstelling in Museu...

SAY CHEESE – Nieuwe tentoonstelling in Museum Voorlinden

Een museumzaal vol ballonnen, stapels wc-rollen en 1000 broccoli schilderijen. Als dat niet baby- en peuterproof klinkt – wat dan wel? We hebben het over Martin Creed – SAY CHEESE!, de tweede tijdelijke tentoonstelling in Museum Voorlinden. SAY CHEESE! is te zien vanaf vandaag tot en met 7 mei 2017.

SAY CHEESE! toont 40 kunstwerken en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de kunstenaar zelf. Je ziet installaties met cactussen, ballen & gloeilampen, stapels wc-rollen, opgestapelde stoelen en tafels en een wand helemaal vol met broccoli schilderijen. En te midden van al die kleurrijke kunstwerken hoor je pianospel, live gespeeld volgens de instructies van de kunstenaar. Even later rent er ook nog een hardloper door het museum. Je bent beland in de wonderlijke wereld van Mr. Creed: een belevingswereld vol humor en zelfspot, maar ook met een kritische blik op de maatschappij.

De allerkleinsten
De tentoonstelling is heel interessant voor jonge kinderen volgens Jorien de Vries, persvoorlichter van Museum Voorlinden “De kunstenaar werkt met veel alledaagse objecten, felle kleuren en patronen. Het is een andere manier van kunst maken, heel herkenbaar. Je hoeft niet goed te kunnen schilderen om toch iets moois te creëren, kinderen kunnen dit bij wijze van spreken zelf thuis ook!”. De Vries vertelt ook dat de kunstwerken op een andere manier opgehangen zijn. “Anders dan gebruikelijk hangt het werk van Martin Creed niet op oog- maar op ‘harthoogte’ (1,39 meter)”. Voor volwassenen is dit misschien onhandig kijken – maar dat geldt waarschijnlijk niet voor kinderen!

In het eerdere blog over ons bezoek aan Museum Voorlinden schreven we het volgende: “De hedendaagse kunst in Voorlinden is  humoristisch, luchtig en interactief. Het museum noemt ze zelf ‘belevingskunstwerken’. En echt overal is het dé perfecte plek voor een selfie of fotoshoot. Hans den Hartog Jager omschreef de kunst in Voorlinden in de Volkskrant als volgt: “Klap-voor-je-kop-kunst, kunst die verbaast, die je wilt aanraken of waarom je kunt lachen en die je vooral niet dwingt tot het lezen van lappen tekst of je te verdiepen in een context”. Kun je soms weleens ‘vol’ uit een museum lopen, omdat je kunst zag dat confronteerde – in Voorlinden vertrek je vol energie en vrolijk. En dat is ook weleens fijn. Kunst mag ook wel een keer gewoon alleen leuk zijn”. En dat lijkt ook het geval bij Martin Creed – SAY CHEESE!  

Omdat we de tentoonstelling nog niet hebben bezocht, is niet mogelijk om te melden of het wel of niet geschikt is voor de allerkleinsten, en welke kunstwerken er het meest uitspringen. Wel horen we graag wat jullie ervaringen zijn!

Wij zijn zelf in elk geval heel benieuwd naar de volgende kunstwerken:

Martin Creed, Work No. 2599 (2015) [Courtesy the artist and Hauser & Wirth, London]

Martin Creed, Work No. 1000 1000 broccoli prints (2009-2010) detail [Rennie Collection, Vancouver]

En natuurlijk de ballonnenkamer. Deze afgesloten ruimte is precies voor de helft gevuld met blauwe ballonnen, waar je als bezoeker doorheen mag lopen. Een gezellige ballenbak. Het oogt ook een beetje claustrofobisch, dus we zijn benieuwd of je er ook met de allerkleinsten in kan.

Zodra ze kunnen lopen, lijkt het me wél beter om in deze ruimte met cactussen heel goed de handjes vast te houden:

   Martin Creed, Work No 960 Cactus Plants, fotografie Antoine Van Kaam

Martin Creed
SAY CHEESE! is de eerst Nederlandse solotentoonstelling van de spraakmakende Engelse kunstenaar Martin Creed (1968) Hij is kunstenaar en muzikant, woont en werkt in Londen en is een van de meest toonaangevende kunstenaars van zijn generatie. In 2001 won Creed de Turner Prize. Museum Voorlinden verzamelt al vanaf het eerste uur werk van Creed. Met ‘SAY CHEESE!’ zet Voorlinden een tentoonstellingsprogramma voort waarbij kunstenaars aan bod komen die een sterke band met de collectie hebben. Een glimlach, een frons, een moment van inspiratie: het staat de bezoeker vrij te interpreteren en te associëren.

De tentoonstelling ‘Martin Creed – SAY CHEESE!’ is te zien in Museum Voorlinden van 21 januari tot en met 11 juni 2017.

Heb jij de tentoonstelling bezocht? Deel je ervaringen met ons hieronder!


COMMENTS ARE OFF THIS POST