READING

Schilderen in het Kindermuseum van het Joods Histo...

Schilderen in het Kindermuseum van het Joods Historisch Museum

Als er één museum tot de favorieten behoort van mijn dochter Loua (6), dan is dat het Joods Historisch Museum wel. Vooral het speciale kindermuseum binnenin het JHM. Tien jaar geleden was dit een van de eerste kindermusea van Amsterdam. En nog steeds zijn kinderen hier van harte welkom om kennis te maken met andere culturen. Vanwege het 10-jarig bestaan van het kindermuseum worden er dit jaar diverse creative workshops georganiseerd.

JHM Kindermuseum
Het JHM Kindermuseum is een museum speciaal voor kinderen dat zich bevindt in het Joods Historisch Museum. Het maakt onderdeel uit van het Joods Cultureel Kwartier. Op speelse wijze maken kinderen hier kennis met het joodse leven en de joodse tradities. Het museum is ingericht als een huis van een joodse familie met zes kamers. Kids kunnen dagelijks broodjes bakken in de koosjere keuken, Hebreeuws leren in de studeerkamer of samen muziek maken in de muziekkamer.

Het kindermuseum heeft vrij weinig te maken met kunst, maar in het “grote mensen” museum ernaast tonen ze wisselende kunst exposities. Dit keer het thema Joodse avant-garde kunstenaars uit Hongarije met als titel Van fauvisme tot surrealisme.

Beveiliging
Wanneer je de eerste entreedeur passeert moet je ter beveiliging eerst wachten tot deze weer sluit alvorens de volgende deur opengaat en je bij de ontvangstbalie en garderobe aankomt. Het kindermuseum kan je ook niet zomaar in. Een medewerker van het museum doet deze op afstand voor je open. Zo word je toch weer met je neus op de bedroefde feiten gedrukt dat we niet in een samenleving leven waar iedereen elkaars religie respecteert.

Workshops voor kinderen
Tien jaar geleden was het JHM Kindermuseum een van de eerste kindermusea van Amsterdam. En nog steeds zijn kids hier van harte welkom om kennis te maken met andere culturenVanwege het 10-jarig bestaan van het kindermuseum worden er gedurende het jaar diverse workshops georganiseerd.

De workshops vinden plaats in het atelier op de begane grond van het kindermuseum. Vandaag volgen we de workshop Schilderatelier

Omdat we een tikkeltje aan de vroege kant zijn, gaan we tot mijn dochters vreugde, eerst maar eens een challe broodje vlechten in de kosjere keuken op de 1e verdieping.  De vorige keer dat we hier waren, was Loua hier niet weg te krijgen. Ze wilde er wel wonen zo geweldig vond ze het! Je kunt er ook zoveel leuke dingen doen. Het poppenhuis met Max de matze en Bennie de bagel blijft favoriet. Maar ook bij het tijdelijke Fiep theater is ze niet weg te slaan.

Fieperdepiep hoera!
Fiep Westendorp zou op 17 december 2016, 100 jaar zijn geworden. Vandaar dat ze ter ere van deze tekenares op zolder de Fiep show tonen. In dit minitheater komen Westendorps figuren tot leven door een combinatie van animatie, film en muziek. Tijdens een doorlopende Fiepshow laten zij zien dat iedereen (gelukkig) anders is. Geschikt voor alle leeftijden!

Schilderatelier deel 1
De workshop werd begeleid door historicus en kunstschilder Ieke Spiekman, die dit erg leuk doet. Er zijn zeven kinderen aanwezig van uiteenlopende leeftijden. Voor ieder kind ligt het volgende klaar; een schildersezel, een palet, een spiegeltje, houtskool, krijtjes en kwasten in diverse formaten.

De kinderen gaan eerst een zelfportret maken. Met houtskool en/of krijt op papier. Daarbij kunnen ze gebruik maken van de spiegel. Het moet niet zomaar een zelfportret worden, maar een zelfportret waarbij ze naar de zee kijken. De kinderen moeten zich inbeelden dat ze iets in de zee zien. Alle kinderen noemen een dier; een krab, een haai, een zeepaardje en een enge grote octopus! Dit proberen ze te vertalen naar hun zelfportret. Best lastig.. Iedereen begint met een groot ei wat het hoofd moet worden. Daarna mag je het zelf invullen.

Inspiratie vanuit de tentoonstelling 
Na de workshop volgt een rondleiding van Ieke met de kinderen door het “grote mensen” museum. De expositie Van fauvisme tot surrealisme laat werk zien van negentien Joodse avant-gardekunstenaars uit Hongarije, gemaakt in de eerste helft van de twintigste eeuw. De kinderen vinden het super interessant!

Het land was gedurende deze periode een ontmoetingsplaats voor kunstenaars uit Oost- en West-Europa en talloze kunststromingen kwamen hier samen. Kunstenaars experimenteerden met het fauvisme en kubisme uit Frankrijk, het futurisme uit Italië, het expressionisme uit Duitsland en het constructivisme en de cinema uit de Sovjet-Unie. 

Veel kunstenaars hadden een joodse achtergrond en kregen vanaf begin jaren twintig te maken met een groeiend antisemitisme. Ze werden gedreven door een geloof in vooruitgang en een verlangen naar een rechtvaardige wereld. De tentoonstelling toont ongeveer negentig schilderijen waarin de experimenteerdrang en de verschillende stijlen samenkomen.

Ik zie een aantal bezoekers wel wat overrompeld kijken naar de groep kleine kinderen, door wie het looppad enigszins word versperd. Gelukkig is het rustig in het museum en lijkt niemand echt last van ze te hebben. De kids krijgen sterk sprekende zelfportretten te zien met uiteenlopend kleurgebruik en soms overdreven details. Vooral mannen met indringende blikken. Ieke legt een en ander uit aan de kinderen en stelt ze vragen. Iedereen doet aandachtig mee. Na een zevental schilderijen keren we terug naar het atelier.

Schilderatelier deel 2
Aangekomen in het atelier krijgen de kinderen een glaasje limonade en een brownie aangeboden. Daarna wordt ieder kind voorzien van een aantal kleuren verf en mogen ze als heuse kunstenaars de kleuren mengen op hun palet. Op een echt doek mogen ze zich vervolgens uitleven met een thema naar keuze. Mijn kleine kunstfanaat vindt het duidelijk een beetje spannend. Ze gaat heel subtiel te werk met het fijnste penseel dat er te vinden is, terwijl anderen juist grove stroken maken met het grootste penseel.

Bij de eerste houtskoolopdracht is het heel duidelijk dat je een zelfportret moest maken. Bij de tweede opdracht is het heel vrij. Bij mijn dochter werkt dat niet zo goed. Thuis doet Loua niets liever, maar ergens waar ze zich nog niet helemaal op haar gemak voelt, wil ze graag precies weten wat er van haar verwacht wordt. Ze neemt een terughoudende houding aan en keek angstvallig naar wat de kinderen naast haar gingen maken. Ik had het persoonlijk leuker gevonden als ze zouden voortborduren op het zelfportret, want de tijd vloog voorbij. Maar desalniettemin hebben alle kinderen heel mooie kunstwerken gemaakt waar ze trots op mogen zijn! 

Omdat de workshop voor kinderen vanaf 6 jaar bedoeld was, kon Loua’s driejarige broertje jammergenoeg niet mee. Na afloop van de workshop wil mijn dochter nog graag het museum in, maar daar hebben we helaas geen tijd meer voor. Ze oppert dan ook gelijk dat we gauw weer een keer moeten gaan, maar dan mét Ilan! “Zijn naam is toch Hebreeuws mama?”

Kunstfanaatjesproof
Loua zou het museum denk ik een 10 geven! Het kindermuseum is geen kunstzinnig museum, maar de workshops in het kinderatelier zijn zeker kunstfanaatjesproof. En je naam naar het Hebreeuws vertalen is ook een kunst op zich.Daarnaast kan je kind opdrachtjes maken met stickers in een leuk werkboekje. Deze kun je gratis meenemen aan het begin van het kindermuseum onder de trap. Het JHM Kindermuseum heeft ook een vriendenclub: de  Max Club. Als lid mag je gratis naar het JHM Kindermuseum én krijg je tijdens het feestjaar 2017 allemaal leuke extra’s. Voorafgaand aan je bezoek kan je ook nog samen met je kind de interactieve website bekijken. 

Informatie
Workshops JHM Kindermuseum atelier

8 oktober             14:00-15:30 Griezelige bezoekers in de loofhut

25 oktober          14:00-15:30 Schilderen als Charlotte Salomon

6-12 jaar / Reserveren is aan te raden / Gratis deelname

Joods Historisch Museum

Tentoonstelling Van fauvisme tot surrealisme

29 mei t/m 24 september 2017

Dagelijks geopend van 11:00 – 17:00


Eleonore (36) is geboren en getogen in Amsterdam. Sinds een paar jaar woont ze samen met haar man en 2 kinderen in Amstelveen. Opgeleid als modeontwerpster, heeft ze 10 jaar lang haar eigen modelabel gehad onder haar eigen naam; Eleonore de Ruuk. Ze is moeder van Loua (6) en Ilan (3). Zelf opgevoed met een overdosis kunst, wil ze die nu ook graag aan haar eigen kinderen doorgeven.

COMMENTS ARE OFF THIS POST