Schilderen met stip op 1!

Grote cirkels of kleine stippen…veel kunstenaars hebben een fascinatie voor ronde vormen. Yayoi Kusama, bekend van haar schilderijen met oneindige stippenpatronen, omschrijft haar leven als een stip. Maar denk ook aan de Spot Paintings van Damian Hirst en het pointillisme van Seurat. Wassily Kandinsky, schilder van de Concentrische cirkels zei het al: “Alles begint met één stip”.

Een jong kind ontdekt bij toeval dat zijn bewegingen in bijvoorbeeld de yoghurt of tomatensaus een streep achterlaten. Geef je hem verf of krijt , dan krast hij eerst horizontaal, daarna verticaal en vervolgens in het rond. Weet jij nog het moment dat jouw peuter voor het eerst iets herkende in wat hij net zelf had getekend? Een gezicht of een zon?

Cirkels zoeken in huis
Vandaag gaat Boaz (3) een écht schilderij op canvas maken. En net als bij de bekende kunstwerken, die we samen bekeken, met alleen maar rondjes. Mijn eerste speur-opdracht voor hem is om zoveel mogelijk cirkels te vinden in huis. Deksels, een damsteen, een autoband, een tamboerijn, een armband… alles haalt hij tevoorschijn. Hij vindt het een geweldig spel!

Zelf verf maken
Ik voeg zelf nog wattenstaafjes, wc-rollen en cilinderblokken toe. Daarna gaan we stempelen. Maar we pakken daarvoor niet zomaar een tube verf uit de kast. We máken eerst onze verf met de verfkit van Natural Earth Paint. Deze kit bestaat uit zes zakjes gekleurd poeder: rood, groen, geel, blauw, oranje en bruin. Je mengt het poeder met water en bepaalt zo of je een dikke (1:1 voor vingerverf) of dunnere verf (voor aquarel) wilt.

Natural Earth Paint gebruikt puur natuurlijke aarde, minerale pigmenten en organische ingrediënten om veilige, duurzame verf te maken. Zelfs Rembrandt maakte zo zijn verf. Ideaal voor kleine kunstfanaatjes! Je wilt niet dat zij spelen met verf waarin zware metalen, toxische oplosmiddelen of andere giftige stoffen zijn verwerkt. De verf is eenvoudig afwasbaar (altijd handig met kinderen!). Je kunt de verf zelfs gebruiken op hout, textiel en glas. Boaz vindt het geweldig om de pigmenten te mengen en te verdunnen met water. Maar uiteraard kun je de verf ook van tevoren zelf klaarmaken.

Kliederen op een laken
Hij onderzoekt welke afdrukken de verschillende dingen maken. Een kleine stip. Een iets grotere. Een cirkel. Een stip in een cirkel. Na een tijdje geef ik hem een paar kwastjes. De milieuvriendelijke kwast van Natural Earth Paint is 15 cm lang en past dus goed in een kinderhandje. Ik vraag Boaz of hij nu ook zelf een rondje kan verven. Nog leuker is een rondje om een ander rondje maken. Of de wc-rollen verven. Hij kliedert en experimenteert nog een tijd door op het grote laken in de tuin.


Na afloop lees ik het boek De stip (Reynolds, 2003) voor. Over Floor, die vindt dat ze niet kan tekenen. Haar juf spoort haar aan te beginnen met een stip op het papier. Dat doet ze en het lukt! Die ene stip is het begin van een reeks prachtige stippenschilderijen.

Wat vind jij van dit zelfmaakidee voor thuis? Heb je zelf een leuke creatieve activiteit – deel het met ons!

 


Danielle (42) is de moeder van de driejarige Boaz. Opgeleid als leerkracht basisonderwijs en werkzaam als remedial teacher bij een schoolbegeleidingsdienst. Danielle is altijd op zoek naar bijzondere activiteiten voor jonge kinderen op het gebied van cultuur en natuur. Ze is de auteur van het boek ‘Babyspel’ (maart 2016, Uitgeverij SNOR) met 59 originele spellen voor baby's van 0-2 jaar.

COMMENTS ARE OFF THIS POST