17 x Sinterklaas in het museum

Hij komt, hij komt: die lieve goede Sint. Leer alle sinterklaasliedjes maar vast uit je hoofd! Dat wordt veel pepernoten eten en de schoentjes mogen weer gezet worden. Ben je op zoek naar leuk dagje uit met jouw kleine kunstfanaatjes? De leukste sinterklaasactiviteiten in het museum zetten wij voor je op een rijtje! 

#1. Rijksmuseum Amsterdam
In het Rijksmuseum zijn geen speciale activiteiten gepland, wél zijn er in de collectie verschillende werken te vinden die over het Sinterklaasfeest gaan, zoals dit werk van Jan Steen in de Eregalerij. Leuk om te gaan bekijken met jouw kleine kunstfanaatjes! 

Jan Havicksz. Steen, Het Sint-Nicolaasfeest, 1665-1668
Sinterklaas vieren gebeurt al eeuwen op dezelfde manier. Kinderen die braaf zijn, krijgen cadeautjes van de Sint. Het meisje vooraan heeft een emmer vol. Stoute kinderen, zoals de huilende jongen links, krijgen een roe (een takkenbos) in hun schoen. Jan Steen was een geboren verteller. Hij bracht hier alle elementen van het bekende volksfeest in beeld.

#2. Museum van Loon 
Op woensdag 25 november doet Sinterklaas een dutje in Museum Van Loon, om even bij te komen van alle drukte in de stad. De familie Van Loon nodigt alle kinderen uit om dan samen met hun ouders het museum te bezoeken. Je kunt een speurtocht doen en ook de Sint even begroeten!  Woensdag 25 november van 13:00 tot 16:00 uur, toegang gratis. 

#3. Vestingmuseum 
Op 25 november komt Sinterklaas aan in Naarden Vesting. Vanaf dat moment slaapt hij overdag in het Vestingsmuseum. Schoolklassen, peuterspeelzalen en voor/na schoolse opvang kan de Sint daar bezoeken op afspraak. Voor kinderen die graag hun (groot) ouders meenemen is Sinterklaas wakker op 26 november, woensdagmiddag 29 november en in het weekend van 2 en 3 december.  

 

#4. Singer Laren
Op zondag 26 november mogen kinderen surprises maken tijdens het Open Atelier in Singer Laren. Er zijn genoeg materialen om mee aan de slag te gaan. Deelname is gratis, op vertoon van entreebewijs museum.

#5. Museum het Valkhof 
Kom dit najaar naar de familietentoonstelling ‘Nicolaas en de prinses uit het Oosten’ in Museum het Valkhof en ontdek het bijzondere verhaal van prinses Theophanu en hoe zij de heilige Nicolaas meebracht naar Nederland. Ga mee op avontuur en wandel door het sprookjesachtige decor met kijkkasten! 

#6. Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Op vrijdag 21 november wordt het Zuiderzeemuseum ​omgetoverd tot het Nationale Pietendorp. Meer dan 150 Pieten nemen bezit van de 140 huisjes en slaan er hun kamp op. Alle kinderen die Hulppiet willen worden, zijn welkom om te helpen bij de voorbereidingen van de verjaardag van Sinterklaas. Kinderen t/m 2 jaar en Museumkaarthouders gratis, Kinderen van 3 t/m 12 jaar betalen €10,00, volwassenen €12,50. 

#7. Nederlands Openluchtmuseum Arnhem (3+) 
Kinderen van 3 t/m 7 jaar gaan samen met historisch figuur Kaatje (bekend van het schilderij van Jan Steen) op zoek naar Sinterklaas. Tijdens de tocht (1,5 uur) door het museumpark vinden zij allerlei sporen en doen ze verschillende activiteiten. Voor de rondes van 10.30 en 11.00 uur kan je je inschrijven via dit formulier. Wil je je inschrijven voor de tijdrondes na 11:00 uur? Dan kun je dat doen op het Kindererf. Data: 18/11, 19/11, 22/11, 25/11, 26/11, 29/11, 2/12, 3/12.

#8. Museum Kasteel Wijchen
Tot en met zondag 3 december kunnen kinderen een superleuk letterspel doen in Museum Kasteel Wijchen.
Het letterspel kan gedaan worden tijdens de openingstijden van het museum, woensdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. De prijs van het letterspel is slechts € 1,00 per kind. Dit is exclusief de museumentree, die voor kinderen t/m 6 jaar gratis is en voor kinderen vanaf 7 jaar Euro 3,00 bedraagt.

 

#9. Slaapkamer van Sinterklaas in Museum Catharijneconvent (tot 8 jaar)
Sinterklaas logeert dit jaar weer in Museum Catharijneconvent. Alle kinderen tot 8 jaar, én hun ouders, opa’s en oma’s, én de juffen en meesters zijn van harte uitgenodigd om op bezoek te komen in het Huis van Sinterklaas. Hier is van alles te zien en te doen. Een bezoek aan het huis van Sinterklaas kost voor volwassenen én kinderen vanaf 3 jaar € 6,- p.p. de Museumkaart is niet geldig. Openingstijden 09.30 tot 17.30 uur. Reserveren is verplicht. Een bezoek aan het Huis van Sinterklaas duurt ongeveer een uur. 

#10. Sinterklaasverhalen in Museum Soest (3+)
Op 26 november kunnen kinderen zien en beleven hoe de Sint en zijn Pieten in Museum Soest verblijven. Sinterklaas vertelt, samen met zijn pakjespieten, verhalen om 11.15 uur en in de middag om 13.15 uur en 14.30 uur. Er is geen vrije inloop. Per groep kan Sinterklaas en zijn pieten 60 kinderen ontvangen. De toegangskaartjes kosten € 1,00 per kind en zijn vanaf 1 november 2017 af te halen bij het museum Soest bij de receptie.  Tijdens het voorlezen van de verhalen door Sinterklaas kunnen hun begeleiders het museum Soest bezichtigen. Dit is gratis.

#11. Museum Speelklok
In het weekend van 3 en 4 december krijgt de Muzikale Rondleiding, die ieder uur in Museum Speelklok wordt gegeven, een echt Sinterklaas tintje! Zing mee met de meest vrolijke Sinterklaas liedjes en kom helemaal in de sferen voor Sinterklaas avond! Een van de speelklokken, het Harfenuhr uit het Zwarte Woud, speelt O kom er eens kijken en de Porter platenspeeldoos speelt Daar wordt aan de deur geklopt. Daarnaast spelen de meest grote orgels uit het museum, zoals de Arabier, de Drie Pruiken en de Schuyt ook verschillende Sinterklaas liedjes.

#12. Kinderprogramma in het Stedelijk Museum Schiedam
Wie kent ‘m nog, het spikkelaasvarken? De zoete lekkernij is een oude Schiedamse traditie die in ere hersteldwordt, samen met suikervrije pepernoten. Kom met je (klein)kinderen Sinterklaas een hand schudden in het Stedelijk Museum Schiedam en volg het kinderprogramma. Gratis toegang, aanmelden niet nodig. Zondag 19 november tot en met 3 december 2017: elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 – 16.30 uur

#13. Professor Plons helpt Sinterklaas (4+) 
In het Maritiem Museum klinkt ‘Zie ginds komt de stoomboot’ van de kades en de schepen liggen vol cadeaus die uitgeladen moeten worden. Er is alleen een groot probleem… De inpakpieten zijn vier chocoladeletters kwijt die in één van de containers in de haven zitten. Maar welke? De professor kan de hulp van de kinderen goed gebruiken.  
18 november t/m 3 december. Gratis (exclusief entree). 

#14. Sinterklaas op bezoek in het Museon
Op zondag 2 december tussen 13.00 en 14.00 uur wordt het Haagse Museon vereerd met een bezoek van Sinterklaas. 

#15. Kasteel Helmond
Van 21 november t/m 3 december is Kasteel Helmond het huis van Sinterklaas! De grootste  waterburcht van Nederland is in deze periode omgetoverd tot Kasteel van Sinterklaas. 

Fotografie Fred Ernst

#16. Limburgs Museum
Vanaf zaterdag 18 november 2017 is het weer zover: Sinterklaas en zijn pieten zijn met heel veel cadeautjes aanwezig in het Pakhuis van Sinterklaas in het Limburgs Museum. Kom je ook meehelpen?! De Pakhuis Pieten kunnen je hulp goed gebruiken. Wie helpt er om speelgoed te zoeken in de grote rekken, speelgoed te rangschikken van vroeger naar nu, cadeautjes in te pakken en tenslotte pakjes in de schoorsteen te werpen? Natuurlijk kun je ook het daklopen oefenen en de voetjes van de vloer te tillen tijdens de Pietengym.

#17. Bonnefantenmuseum
In de museumcollectie van het Bonnefantenmuseum in Maastricht bevinden zich veel Sinterklaas-items. Zo is er een schilderij van een jonge Sinterklaas, een van een verre neef van Sinterklaas en is er ook nog een portret van zijn vader. Daarnaast is er een schatkist, een zilverbeslag van het grote boek en zelfs een antieke staf. 

Welke Sinterklaasactiviteit spreekt jou aan? Mis je nog iets, geef het gerust aan ons door! 

 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST