Spelen in Museum van Bommel van Dam

In het groene en levendige Venlo ligt het Museum van Bommel van Dam. Nog net op de valreep, een paar dagen voordat de tentoonstelling afgelopen is, bezoekt Jayson (15 maanden) met ons de tentoonstelling Playhouse ‘71-‘17 met veel speelplezier. Ook ontdekken we dat donkere fotografie heel interessant kan zijn.

Museum van Bommel van Dam ligt midden in het centrum van Venlo. In het Julianapark naast het Limburgs Museum. Wij parkeren in een dichtbijgelegen parkeergarage, maar door de ligging vlakbij het station is het openbaar vervoer ook een uitstekende keuze als je het museum wilt bezoeken. Bij de receptie worden we zeer vriendelijk ontvangen en krijgen we te horen dat het geen probleem is wanneer ons kunstfanaatje vrij rondloopt.

Speel arena
Ik kan de expositie Playhouse het beste omschrijven als een speelveld vol interessante voorstellingen. Door de vrije opzet en het interactieve karakter is het een paradijsje voor onze zoon waar hij dan ook graag naar binnen wandelt.

We lezen dat “het moet aanvoelen als een comfortabele woonkamer waarin iedereen zich thuis voelt” en door het gele tapijt op de grond en de vele kleuren doet het dat misschien wel ook. Met de titel verwijst de gastcurator die de tentoonstelling heeft gemaakt naar de functie die het museum volgens hem moet hebben: een veilige speelplek waar iedereen zijn ding kan doen, kan experimenteren en ontdekken.

Jayson geniet van de ruimte die hij heeft en alle kleuren om hem heen. Hij vermaakt zich kostelijk met in het rond kijken en wandelen. Hoewel bij de receptie werd gezegd dat ons kunstfanaatje vrij mocht rondlopen, zorgen we er maar wel voor dat hij niks verlegd waar dat eventueel niet de bedoeling zou zijn. Gelukkig is er genoeg interessants voor hem om zich niet te hoeven vervelen.

De tenten in de zaal worden aandachtig bestudeerd en hij gaat er graag in. Na een rondje door de zaal komt zijn nieuwe fascinatie voor dieren tot uiting wanneer hij de Perfume bomb pigeon ontdekt. Hij wijst graag naar de ietwat gek uitgedoste duif welke een stuk hoger hangt dan zijn handen gelukkig kunnen reiken. Telkens weer wanneer hij er bij in de buurt komt, kijkt en wijst hij er naar.

Daarna krijgt de kunst van het motoronderhoud toch zeker net zo veel aandacht met de glimmende verchroomde knalpotten.

Donkere interesses
Nadat de zaal meerdere malen kris kras doorkruist is, proberen we tegen beter weten in ons kunstfanaatje nog in een Playhouse te krijgen voor een foto. Maar we merken dat hij toe is aan wat anders en laten we de foto voor wat het is: op naar de andere voorstelling die het van Bommel van Dam te bieden heeft. Niet geheel voorbereid stappen we een ruimte in waar vooral donkere werken te zien zijn, van klein tot heel groot. Terwijl mijn vrouw en ikzelf het nog proberen te bevatten, ziet onze zoon al vormen en een paard op de donkere doeken.

De donkere fotografie van Perry Schrijvers (1966) spreekt tot de verbeelding. Hij maakte vanaf 2013 in opdracht van de Provincie Limburg foto’s in Noord-Limburg. Zijn werk deed hij tussen zonsondergang en zonsopgang. Door mijn interesse in fotografie vraag ik me de keuze af om juist zo donker af te drukken met alle tegenwoordige mogelijkheden voor nachtfotografie.

Jayson wandelt fijn door de zaal. Voor ons ook even fijn, omdat hij nergens snel bij kan. Het grootste wat tentoongesteld is tijdens Void, Desire & Undefined Darkness beslaat bijna een complete wand van de zaal en met enige waarschijnlijkheid omdat het net laag genoeg hangt om voor onze dreumes erbij te kunnen, gaat hij er graag op af. 

Tot slot
Van Bommel van Dam is een leuk museum waar het fijn vertoeven is voor ons kunstfanaatje. Hij heeft zich er goed vermaakt en hij kon vrij zijn gang gaan, zover dat wij dat toelieten. Voor een hapje en een drankje werden we doorverwezen naar het naast gelegen Limburgs Museum, tevens was er geen verschoonplek. Waarschijnlijk door de kleine opzet van het museum. Ons werd wel een oplossing geboden op het invalide toilet waar wij geen gebruik van hebben gemaakt, maar het was fijn dat het werd aangeboden.

Wij hebben ons in ieder geval goed vermaakt door de vrije opzet, de goede exposities en het was fijn rustig. Ik hoop dat de geluidjes wat Jayson maakte de andere bezoekers niet heeft gestoord, maar dat geloof ik niet. Ik ben zelfs van mening dat de meeste mede bezoekers het wel guitig vonden zo’n klein hummeltje door de zalen te zien struinen. Het museum van Bommel van Dam gaan we zeker vaker bezoeken!

De tentoonstelling Playhouse ‘71-‘17 was tot en met 22 september te zien. Void, Desire & Undefined Darkness is nog t/m zaterdag 4 november 2017 geopend. 

Over het museum
De historie van Museum van Bommel van Dam gaat terug tot 1967, het jaar waarin Maarten en Reina van Bommel-van Dam hun omvangrijke kunstverzameling aan de gemeente Venlo schenken. Inmiddels omvat de collectie duizenden schilderijen, tekeningen en grafische werken, alsmede een aantal sculpturen. De meeste zijn vervaardigd door Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw. Daarnaast bezit het museum een uitgebreide verzameling etnografische kunst.

Adres
Museum van Bommel van Dam
Deken van Oppensingel 6
5911 AD   Venlo
077-3513457
info@vanbommelvandam.nl 

Openingstijden
dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Gesloten op maandag (met uitzondering van 2e Paasdag en 2e Pinksterdag), 1 januari, carnaval (za t/m di), Koningsdag 27 april, Bevrijdingsdag 5 mei en Kerstmis.

Toegang
Kinderen t/m 3 jaar – gratis 
Kinderen 4 t/m 12 jaar – € 2,00 (incl. consumptie*) 
Jeugd 13 t/m 17 jaar – € 4,00 (incl. consumptie*) 
Volwassenen 18+ – € 8,00 (incl. consumptie*) 
Met de Museumkaart krijg je gratis entree en een consumptie. Keuze uit koffie/thee/ranja in het Museumcafé, gevestigd in het aangrenzende Limburgs Museum (of € 1,00 korting op overige drankjes). 

Heb jij dit museum wel eens met jou kleine kunstfanaatjes bezocht? Deel jouw evaringen met ons in een reactie hieronder! 


Raymond (34) woont samen met Diana en zoon Jayson (1) in Roermond. Hij beleeft veel avonturen als kapitein in de dredging en offshore industrie. In zijn vrije tijd bezoekt hij graag musea met Jayson die op dit moment vooral veel bezig is met ondeugend zijn en daar dan uitermate schattig bij kijkt.

COMMENTS ARE OFF THIS POST