Spelen met kunst – PLAY in Kortrijk

Onze Zuiderburen hebben weer wat tofs! PLAY is een interactieve kunstroute in Kortrijk met meer dan 40 binnen- en buiteninstallaties van (inter)nationale kunstenaars. De installaties zijn niet alleen om naar te kijken, je kunt erop klimmen, springen, er vanaf rollen of jezelf er zelfs in opsluiten. Wij selecteerden vijf must-do’s voor kunstfanaatjes!


Alle kunstinstallaties liggen redelijk op wandelafstand van elkaar, maar met kleintjes is het wel slim om van te voren een selectie te maken. Dit kun je doen via de website van PLAY of ter plekke bij een van de drie informatiepunten in de stad: Muziekcentrum Track, Kortrijk 1302 en Museum Texture. Deze zijn geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur. 

Bij het informatiepunt krijg je een boekje mee, met opdrachten erin. Voor iedereen is er een unieke route tijdens PLAY: van wilde rakkers tot muzikale partners en kleine helden tot creatieve geesten. Voor de allerkleinste kunstfanaatjes is de kidsroute voor kleine helden (3+) het meest geschikt. Maar je kunt natuurlijk je favoriete kunstwerken uitkiezen of onze selectie hieronder volgen. Onderweg ontdekken jullie al spelend vele leuke weetjes over hedendaagse kunst. De opdrachten laten je voortdurend anders horen, kijken, ervaren of voelen. Een nieuwe kijk op de dingen! Speel het spel online via deze link.

#1. I am prepared for you 
Spelen met bergen confetti, wowwww can’t wait! Voor I am prepared for you verspreidt Markus Sixay 150 kilogram confetti over de vloer: zoveel woog de artiest namelijk precies toen hij de installatie in 2003 voor het eerst creëerde. Het lichaam van de artiest wordt zo omgetoverd tot een kleurrijk landschap van papiersnippers. Gooi ermee, schop ze in het rond en SPEEL mee! De confetti vind je de volgende dag  nog wel terug in huis. 

Locatie: Academie Kortrijk, Houtmarkt.
Di-zo 13u-17u (ma gesloten)

 #2 When all the world is a hopeless jumble 
When all the world is a hopeless jumble, de titel van het werk van Heidi Voet is een verwijzing naar de openingszin van de bekende balad uit de film The Wizard of Oz. Deze periode in de geschiedenis wordt wel eens vergeleken met de huidige politieke toestand. Het lied gaat over het verlangen om aan de andere kant van de regenboog te komen, waar een wereld zonder problemen zou liggen. 

Locatie: Diksmuidekaai
Altijd geopend

#3. De Kamer van Pipilotti Rist
Als kijker word je uitgenodigd om de kamer binnen te komen, tussen het veel te grote meubilair plaats te nemen en de enorme afstandsbediening te gebruiken om te zappen tussen Pipilotti’s videowerken. 

Locatie: Budafabriek, Dam 
Di-zo 13u-17u (ma gesloten)

#4. Ballonnenfeest van Martin Creed
Work No. 262: Half the air in a given space is deel van een reeks ballonwerken en creëert een zee van felgroene ballonnen waar de toeschouwers door moeten navigeren. Deze fysieke ervaring brengt vaak een kinderlijke vreugde teweeg bij de toeschouwer, samen met een onderliggend gevoel van claustrofobie.
Let op: Niet rolstoel/buggy toegankelijk 

Locatie: Broeltoren Noord, Broelkaai
Di-zo 13u-17u (ma gesloten)

#5. Springen op een reuzegroot luchtkussen in de vorm van een bed
Bed van Jennifer Rubell, is geïnspireerd op het plezier van een kind dat op het bed van zijn ouders op en neer springt, en verwijst tegelijk ook naar de textielgeschiedenis van Kortrijk. Daarmee maakt het van een huiselijk beeld een participatief monument. Trek je schoenen uit en spring naar hartenlust mee (ook de papa’s en mama’s!) Let op: Niet rolstoeltoegankelijk, wel (deels) te bezichtigen.

Bed is open van dinsdag tot zondag, telkens van 10u tot 17u.

Meer informatie over PLAY
PLAY vertrekt vanuit de Homo Ludens, Latijns voor ‘Spelende Mens’, een in 1938 gepubliceerd cultuurwetenschappelijk werk neergepend door Nederlandse historicus Johan Huizinga. Daarin heeft hij het over het belang van het spe(e)lelement in onze samenleving: de spelende mens is namelijk ouder dan maatschappij en cultuur, en vooral een voorwaarde voor persoonlijke groei, evolutie en maatschappelijke ontwikkeling. Daarnaast had New Babylon -een visionair beeldend kunstproject van Constant Nieuwenhuys- ook een hand in de totstandkoming van PLAY. Het stadsfestival putte ook inspiratie uit het zogenaamde Peter Pan-syndroom, waarbij zorgeloosheid en de pure vrijheid van ‘kind zijn’ centraal staan.

  • een tentoonstelling voor actuele kunst in de publieke ruimte in Kortrijk 
  • verbindt diverse locaties in de stad met elkaar 
  • brengt nationale & internationale kunstenaars naar Kortrijk
  • wekt kunst tot leven door interactie met het publiek 
  • is gericht op alle leeftijden en generaties 
  • is gratis toegankelijk voor iedereen 

Enthousiast geworden na dit artikel? Je hebt nog de kans om PLAY te bezoeken tot 11 november 2018! 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST