READING

Sticky Business in het Stedelijk Museum Schiedam

Sticky Business in het Stedelijk Museum Schiedam

Dwaal door een metersgroot snoeplandschap, bekijk stalagmieten van bijenwas of lik aan kunst. Horen we daar al enthousiaste kleine kunstfanaatjes? De tentoonstelling ‘Sticky Business’ is vanaf 16 september te zien in Stedelijk Museum Schiedam. Zo’n twintig (internationale) kunstenaars laten werken zien die zijn gemaakt van suiker of gaan over suiker. Je kunt de kunstwerken bewonderen, ruiken en zelfs proeven! 

Hemels of hels, suiker roept bij vrijwel iedereen iets op. De een gebruikt de zoetmaker om belangrijke gebeurtenissen te vieren. Anderen zien suiker als het witte gif, dé grote vijand voor de gezondheid. De kunstwerken tonen de verwoestende effecten van suiker, maar ook de weldaad, de schoonheid, de zoete herinneringen, tradities en rituelen.

Studio Lernert & Sander, Chocolaate Bunny (2017) still

 

 
Verlustig je aan een bijna 30 m2 groot snoeplandschap van Pip & Pop, laat je aan het denken zetten door de colamachine van Helmut Smits of lik aan de vrouwenbeelden van Joseph Marr. Sommige kunstwerken zijn luchtig, andere staan stil bij grote onderwerpen die aan suiker kleven: corruptie, slavernij en eetverslaving. Op verschillende plekken ruikt het ook, naar snoep, chocolade en bijenwas. En naar cola, fanta, drop en framboos. 
 
                                 Joseph Marr, Vanitas – Cola, 2016
 
ACTIVITEITEN 

Brandersfeesten 

Neem je (klein)kinderen tijdens de Brandersfeesten mee naar het museum. Op het plein vóór de entree kunnen kinderen prachtige suikerkunstwerkjes of vlaggen maken.
Gratis, doet je kind mee aan een workshop dan krijgt één volwassene één vrijkaartje voor het museum.
Zaterdag 22 september 2017, workshop suikerkunstwerkjes, 11.00 – 16.30 uur 
Zondag 23 september 2017, workshop vlaggen maken, 11.00 – 16.30 uur 
Inloop kinderworkshop lampionnen maken
Maak een lampion van suikerbiet, en loop er mee tijdens de sprookjesoptocht door het Beatrixpark (3 november) of Sint-Maarten (11 november).
Woensdag 1, vrijdag 3 en zaterdag 11 november 2017, 11.00 – 17.00 uur

Sinterklaaspaleis
Wie kent ‘m nog, het spikkelaasvarken? De zoete lekkernij is een oude Schiedamse traditie die wij in ere herstellen, samen met suikervrije pepernoten. Kom met je (klein)kinderen Sinterklaas een hand schudden en volg het kinderprogramma.

Gratis, aanmelden niet nodig.
Zaterdag 18 november tot en met 3 december 2017: elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 – 16.30 uur

Kindermiddag met bakwedstrijd
Op de laatste dag van de kerstvakantie organiseren we allerlei feestelijke activiteiten, met minder suiker. Gratis voor kinderen, aanmelden via info@stedelijkmuseumschiedam.nl.
Zondag 7 januari 2018, 11.00-15.00 uur

Wil je meer weten over het Stedelijk Museum Schiedam? Lees dan de volgende artikelen: 

Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST