Museumcheck: Drents Museum

Hoe kunstfanaatjes-proof zijn de musea eigenlijk? In onze nieuwe rubriek ‘Museumcheck‘ testen families met jonge kinderen musea uit in Nederland, België of nog veel verder weg. Wat sprak hun kleine kunstfanaatje aan of wat juist niet? En hoe is het gesteld met de faciliteiten? Deze keer bezocht Patricia het Drents Museum in Assen met haar vierjarige dochter. Ook oma ging gezellig mee. 

Waarom bezoek je specifiek dit museum?
“Het Drents Museum timmert hard aan de weg en wint internationale prijzen. Eerlijk gezegd komen we ook wel wat vaker: de tentoonstellingen zijn afwisselend en vaak mooi opgezet. Op de dag van ons bezoek staken de scholen en heeft het museum een actie met gratis toegang. Kijken of ze ook iets speciaal voor (jonge) kinderen doen!”

Welke kunstwerken spraken het meest aan?
“Eerlijk gezegd spreekt de Nubië-tentoonstelling van het moment Jasmijn niet zo aan. Ze loopt even een rondje, kijkt wat rond, maar ze wordt er niet door gegrepen (ook al doe ik mijn best!). Ik verwacht dat nog kleinere kunstfanaatjes dat ook niet zullen zijn. Ik heb gehoord dat er bij andere tentoonstellingen zelfs weleens een speelhoekje is geweest, dus het is niet altijd zo. Het is wel ruim opgezet, dus ze hebben wel ruimte om rond te lopen.

De vaste collectie van het museum biedt meer. Het verhaal van het meisje van Yde spreekt haar aan en het is ook leuk om in deze donkere ruimtes “grotten” in en uit te gaan, zoals Jasmijn de doorgangen noemt. Ook trekken de filmpjes bij de archeologische materialen de aandacht van kinderen. Maar het leukst vindt ze het levensgrote ‘Poppenhuis’. Ze bekijkt alles gedetailleerd, laatjes kunnen worden opengetrokken, de fantasie wordt gestimuleerd en in de kinderkamer mag je met het speelgoed spelen. “

Voelde je je welkom als gezin in dit museum?
“Het personeel is ontspannen en vriendelijk. Ik denk dat het museum voor kinderen nog wel veel kan winnen. Als je materiaal of informatie wilt voor kinderen, moet je daarvoor speciaal langs de informatiebalie (dat doen ze niet al bij binnenkomst). Zelfs op deze stakingsdag met extra veel kinderen staat niemand het materiaal actief uit te delen en blijft het personeel op afstand. Ik zie (daardoor waarschijnlijk) opvallend weinig kinderen met het materiaal voor kinderen lopen. Ook begint al het materiaal bij 8 jaar. Voor hen is er ook nog meer te doen. Jasmijn vindt het ook echt jammer dat ze niet veel kan met de kinderfolder voor de tentoonstelling.” 

Heb je nog tips voor andere (groot)ouders die het museum willen bezoeken?
“Hebben jouw kunstfanaatjes een lange zit gehad? Begin dan bij het Poppenhuis: dat vinden ze gegarandeerd leuk. Laatjes kunnen worden opengetrokken, er kan worden gespeeld en de fantasie heeft de vrije loop! Het museum is buggyproof, alleen het Poppenhuis kan dat niet zijn vanwege het monumentale karakter van het Ontvangershuis. Parkeer je kinderwagen of buggy onderaan de trap; dan is het goed te overzien.” 

Heb je nog tips voor het museum om nóg familievriendelijker te zijn?
“Het museum organiseert een paar keer per jaar een Familiezondag vol met kijk-, spel-, doe- en denkopdrachten (staat op de website). Ik ben daar heel benieuwd naar! Misschien kunnen ze ook zulke opdrachten tussendoor aanbieden. En denk dan ook aan de kinderen onder de 8 jaar! In het museumrestaurant staat voor er voor kinderen alleen patat op de kaart, een (wat gezonder) alternatief zou op prijs worden gesteld!”

Wat is je eindoordeel. Kunstfanaatjes-proof?
“Zelfs met al een ‘grote meid’ van 4 jaar heb ik dit keer het gevoel dat het nog niet goed aansluit. Mijn zoontje van bijna 2 had hier zeker niet veel mee gekund. Dat ligt ook aan de aard van de tentoonstelling en een groot deel van de vaste collectie: op deze leeftijd is geschiedenis nog wel erg ver weg. De facilteiten zijn wel prima in orde, zo is er op elke verdieping een toilet met verschoonplek en heeft de museumwinkel een leuk kinderassortiment!” 

Meer informatie
Drents Museum
Brink 1
9401 HS Assen

Het museum is dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur geopend. 
Er is een parkeerplaats in de buurt. Het station van Assen ligt op een paar minuten lopen. En voor de Randstedelingen: dat ligt op de lijn naar Zwolle-Groningen. Supermakkelijk en minder ver dan je denkt! 

Wil jij ook met jouw kids als testteam op pad voor Kunstfanaatjes? Meld je dan aan via bestuur@kunstfanaatjes.nl onder vermelding van ‘Museumcheck. 

 


Patricia (33) woont in Groningen samen met haar man, dochter van 4 en zoon van bijna 2. In de afgelopen tien jaar heeft ze ervaring opgedaan als docent Grieks en Latijn, waarbij ze ook zoveel mogelijk uitjes naar musea en theaters organiseerde voor haar leerlingen. Nu probeert ze de liefde voor kunst en cultuur aan de kinderen over te brengen.

COMMENTS ARE OFF THIS POST