Vakantietip: 5x toffe beeldenparken

Wie zit er nu niet graag met mooi weer in een park? Picknickkleedje erbij en genieten maar. En hoe bijzonder is het dan als dit midden tussen de kunstwerken is! Het fijne is dat je ook met heel beweeglijke kleintjes niet op eieren hoeft te lopen. Wij delen 5 toffe beeldenparken die het bezoeken waard zijn.

1. Middelheim Museum – Antwerpen, België 

Ben je met kind in Antwerpen? Het is zeker de moeite waard om de tram, fiets of auto te pakken naar Middelheim. Dit vrij toegankelijke beeldenpark heeft werken van internationaal bekende kunstenaars als Rodin en Moore, en ook veel werken met humor. Extra leuk: het museumpark grenst aan een enorme speeltuin met terras en Belgisch bier. Bij de entree van het museum kun je koffertjes lenen met een avontuurlijk museumspel. Deze zijn er voor verschillende leeftijden.  

2. Insel Hombroich – Holzheim, Duitsland

Al eerder schreef ik een blog over Museum Insel Hombroich, dat ongeveer een uurtje over de Duitse grens ligt. Tentoonstellingsgebouwen en kunstateliers liggen hier ongedwongen verspreid over het weidse landschap. De kunst die je er vindt is divers: van archeologische vondsten en Aziatische Boeddhabeelden tot etsen van Rembrandt en moderne kunst. In een top 5 van beeldenparken mag dit museumpark zeker niet ontbreken! 

3. Kröller Müller Museum & Beeldentuin – Hoge Veluwe, Nederland 

Nederlands’ bekendste beeldentuin. Absolute favoriet is de Jardin d’Emaille van Jean Dubuffet. Let wel op: Bij een spatje regen is dit kunstwerk niet toegankelijk. De beeldentuin is groot, maar met het omliggende nationaal park de Hoge Veluwe erbij kun je je al helemaal een volle dag vermaken. Je verplaatst je door het park met witte fietsen, die allemaal een kinderzitje hebben. Wil je blijven logeren? Dat kan, vlakbij het museum is een super kindvriendelijk hotel: het Grand Café Hotel Kruller.  Lees ook het blog van Danielle over haar ervaringen in het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum

4. Verbeke Foundation – Kemzeke, België

De Verbeke Foundation, in de Vlaamse Middle of Nowehere, is een bijzondere plaats. Een museum mag je het van de oprichter niet noemen. Een loods biedt plek aan de enorme verzameling kunst van transportondernemer Verbeke. Je kunt er overnachten in een dikke darmcontainer van Ted van Lieshout, er zijn ateliers voor kunstenaars en er staan monumentale sculpturen in de buitenlucht. Ook wonen hier de kippen van de bekende Vlaamse kunstenaar Koen Vanmechelen en de strandbeesten van Theo Jansen. Bekijk hier de aflevering van Kunstuur over de Verbeke Foundation. 

5. De Beeldentuin van Museum Arnhem – Nederland 

Klein maar fijn, de beeldentuin naast Museum Arnhem. Daarnaast ben ik ook wel voor een beetje Èrnems chauvisme, want niet alles gebeurt in de Randstad. Favoriet bij kinderen zijn het Kauwgommeisje (waar je dus echt kauwgom op mag plakken) van Ineke Kaagman en de schommel van Ineke Hans. Binnen in het museum zijn twee ruimtes waar kinderen en volwassenen zelf werk kunnen maken dat aansluit bij de lopende tentoonstellingen. Na de verbouwing en uitbereiding van het museum die dit jaar start, krijgen de beelden een andere plek.

Foto VVV Arnhem

Lola haar favoriete beeld van het moment De Filosloof van Maja van Hall. Bijgenaamd ‘zuigje’

Zelf kleding ontwerpen in het museum.

Heb jij nog een beeldentuin bezocht die eigenlijk niet aan deze lijst mag ontbreken? Deel het met ons in een reactie hieronder!

 


Jeanine (28) is kunstdocent en moeder van Lola (2), die gaat vanaf een week of 4 mee naar musea. Eerst vooral slapend in een draagzak maar tegenwoordig wijst ze zelf wel aan wat ze interessant vindt. Nu zijn dat dus vooral werken met veel felle kleuren, dieren, bewegende kunst en alles waar eten op te herkennen is. Lola’s vader gaat ook vaak wel mee, maar blijft als het te abstract wordt ook weleens buiten op de museumtrappen zitten. Hem maak je blijer met een gezonde dosis gouden eeuw.

COMMENTS ARE OFF THIS POST