READING

Vakantieuitje: kinetische kunst in de Kunsthal

Vakantieuitje: kinetische kunst in de Kunsthal

De tentoonstelling ‘Actie <-> Reactie, 100 jaar kinetische kunst’ staat al een tijdje op mijn lijstje. Nu beide kinderen op school zitten, ze zijn 4 en 6 jaar, mis ik de momenten om samen naar het museum te gaan.
De weekenden zijn druk en de woensdagen zijn vol… je zult wel begrijpen dat ik de eerste zondag van de kerstvakantie sta te trappelen voor de deur als de Kunsthal opengaat!

Eindelijk vakantie
Met het gehele gezin gaan we snel naar binnen, iedereen heeft er zin in. We hebben al even op de site gekeken: Voel, kijk, ruik, hoor en onderga de ritmes, flikkering, trillingen, instabiliteit en krachtvelden tot aan de kosmos toe! Het is een reprise van de succesvolle tentoonstelling ‘Dynamo’ in Parijs (2013), en komt tot stand in nauwe samenwerking met Grand Palais in Parijs. De kinderen weten na het bekijken van de website een beetje wat de tentoonstelling inhoudt en ook hun verwachtingen zijn hoog gespannen. 

De kunstmatige lichtruimtes in het werk ‘Chromosaturation’ uit 1965 van Carlos Cruz-­Diez dompelen je onder in een omgeving die uit slechts drie kleuren bestaat. 

Tentoonstelling
Kinetische kunst wat is dat nou weer zul je misschien denken? Dat is kunst waarin licht en beweging centraal staat, en waarbij de nadruk ligt op de beleving met alle zintuigen: voelen, kijken, horen en ruiken. Ongeveer tachtig werken van de beroemdste kunstenaars, die aan de ontwikkeling van deze kunststroming hebben bijgedragen, zijn te bewonderen in de Kunsthal. Van Marcel Duchamp, Alexander Calder en Victor Vasarely tot Julio Le Parc, Bridget Riley, Yayoi Kusama en Dan Flavin. 

Leuk voor thuis
De kinderen zijn meteen geïnteresseerd in de werken die we zien als we de zaal binnen stappen. Alles beweegt, draait, heeft kleur of contrast. Er zijn knopjes om op te drukken, er is genoeg ruimte om te bewegen en er zijn kunstwerken bij die de kinderen blijven boeien. 

Je mag zelfs een kunstwerk aanraken: de installatie van kunstenaar JesĂșs Rafael Soto. Dit speelse werk bestaat uit een dicht gordijn van duizenden plastic draadjes – spaghetti slierten –  waarvan de vorm voortdurend verandert doordat mensen er doorheen lopen. Wat een ervaring!

Foto: Fred Ernst

Het kunstwerk van Pe Lang is één van onze favorieten. Simpel gezegd (mag dat met kunst?) zijn het draadjes die trillen waardoor er kleine ringetjes op en neer bewegen. Je kan ernaar blijven kijken en dat doen we dus ook. We fantaseren er zelfs over dat we het thuis mogen ophangen. 

De grote werken met lampen vallen uiteraard ook in de smaak. Ze zijn leuk om voor te dansen en omdat ze steeds veranderen, houdt het de aandacht vast. De ruimte vol spiegels, vindt mijn dochter Eline even heel spannend omdat het lijkt alsof je heel diep naar beneden kan vallen als ‘het glas’ zou breken.

Laat de kunstenaar in jezelf los
Na de tentoonstelling is er in de aangrenzende hal de mogelijkheid om je eigen kinetische kunst te maken. De kinderen gaan er meteen voor zitten en knippen, nieten en draaien van alles in elkaar. We zijn zeker een uurtje in de weer met alle verschillende materialen en de kinderen zijn trots dat ze hun kunstwerk in het museum mogen plaatsen.

Tijd over?
Beneden in de kunsthal is trouwens de tentoonstelling ‘Surf Tribe’ te zien. De meest prachtige foto’s die je, als je kunstfanaatjes het nog even volhouden, zeker niet moet overslaan. Of
 laat de kinderen (met begeleiding) knutselen en loop zelf een rondje langs deze geweldige foto’s. Te zien tot 13 januari 2019. 

Heb jij de tentoonstelling Actie <-> Reactie, 100 jaar kinetische kunst al bezocht? Zo niet, ga dan snel kijken want de tentoonstelling is nog maar tot 20 januari 2019 te zien.


Nienke werkt in het Erasmus MC op de afdeling Keel- Neus en Oorheelkunde en heeft een passie voor fotografie en reizen (dichtbij of ver weg). Ze woont samen met de vader van haar kinderen Mees (4) en Eline (3) in Rotterdam en probeert zoveel mogelijk leuke dingen te ondernemen. Motto: collect memories, not things. Volgen? www.instagram.com/traveling_with_our_kids

COMMENTS ARE OFF THIS POST