READING

Voeden met doek in het museum – uitproberen?

Voeden met doek in het museum – uitproberen?

Musea zijn voor iedereen. Dus ook voor moeders die borstvoeding geven. Maar veel vrouwen voelen zich niet op hun gemak wanneer zij hun kindje in het museum borstvoeding geven. En helaas is er in de meeste musea geen aparte ruimte beschikbaar waar je even wat privacy hebt. Toen viel onze oog op het fenomeen voedingsschort. Naast de privacy is een bijkomend voordeel van deze doek dat je baby rustig kan drinken en niet afgeleid wordt door de omgeving. Zou dit iets zijn voor in musea?

Wij schreven al eerder een artikel over het borstvoedingsbeleid in de Nederlandse musea en over een borstvoedende moeder die aangesproken werd in het Victoria and Albert Museum in Londen. Borstvoeding geven is heel natuurlijk, maar lang niet alle vrouwen voelen zich er prettig bij om in het openbaar hun kind te voeden. Dat blijkt ook uit onderzoek van het Voedingscentrum. De vrouwen geven als redenen dat ze het gevoel hebben dat anderen het aanstootgevend vinden, angst dat anderen de borst kunnen zien en een oncomfortabele voedhouding. 

Voedingschort
Wij hadden er nog nooit van gehoord, maar in Amerika schijnen veel moeders een voedingsschort te gebruiken. Een handige doek die je over je baby legt als je wilt voeden, zodat de omgeving geen zicht heeft op jouw drinkende baby en ontblote borst. Maar begrijp ons niet verkeerd, baby’s moeten gewoon worden gevoed en daarvoor hoef je je niet te schamen. Maar als je zelf behoefte hebt aan wat privacy, of je wilt je kindje beschermen tegen prikkels uit de omgeving dan kan het heel handig zijn. Ook kan het handig zijn voor moeders die kolven en ook voor kindjes die flesvoeding krijgen, kan het prettig zijn even afgezonderd dicht tegen mama of papa aan rustig te drinken. 

De eerste voedingsdoek die wij in Nederland zagen was die van Minimonkey. Deze is heel handig klein op te vouwen en daardoor gemakkelijk mee te nemen. Handig detail: in de twee hoeken van de doek zijn spuugdoekjes genaaid, zodat je deze altijd binnen handbereik hebt. Aan de voorzijde van het voedingsschort zit een zak waar je tijdens het voeden spulletjes als een speentje of zoogkompressen in kunt doen. 

Ook van andere merken zijn er voedingsschorten te vinden, zoals van Simply Good en Udder Covers


UITPROBEREN? 
We zijn op zoek naar een moeder die het Voedingsschort van Minimonkey voor ons in het museum zou willen uittesten, met een korte review en foto. Heb je hier interesse in? Laat dan een berichtje achter onder dit bericht & vertel in welk museum jij dit wel eens zou willen uitproberen. Onder de geïnteresseerden wordt een schort verloot. Je kunt t/m zaterdag 26 augustus reageren.

Dit artikel is geen sponsoring voor de voedingsschorten van Minimonkey, Simply Good of Udder Cover. Ons oog viel op de producten en we zijn benieuwd of dit een oplossing is voor musea die geen extra ruimte beschikbaar voor wat privacy hebben. Als je het product koopt via de bol.com link uit dit artikel, ontvangen we hier wel een klein percentage over om weer te investeren in deze website. 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST