READING

Voor kunst in de wieg gelegd – de onbekende ...

Voor kunst in de wieg gelegd – de onbekende babytijd van 4 beroemde schilders

Keith Haring werd na een zware bevalling geboren met zijn gezichtje naar boven. ‘Sunny side up’, zoals zijn moeder zei. Ook de geboorte van Picasso verliep moeizaam. De vroedvrouw dacht dat hij dood was geboren. De kleine Pablo kreeg door zijn oom sigarenrook in zijn neus geblazen om zijn ademhaling op gang te brengen. Niet élke creatieve baby wordt natuurlijk een wereldberoemde schilder. Maar elke kunstenaar was wél ooit een klein kind. Met snottebellen, poepluiers en driftbuien. Maar daar hoor je nooit iets over! We doen een (baby-)boekje open over vier bekende kunstenaars. Goed onthouden, dan heb je je kind iets leuks te vertellen in een museum.

#1. Pablo Picasso

Picasso (1881-1973) kreeg het schilderen met de paplepel ingegoten. Zijn vader was schilder en tekenleraar. Picasso kon tekenen, voordat hij kon lopen. Volgens zijn moeder waren zijn eerste woorden ‘piz, piz’, een afkorting van het Spaanse woord voor potlood. Hij tekende vooral veel spiralen, net als de churros (de traditionele Spaanse gefrituurde deegstengels), waar hij gek op was. Pablo leerde, naar eigen zeggen, niets op school. Hij tekende vooral in zijn schoolboeken. Hij kreeg een keer straf, omdat hij de lucht rood had gekleurd in plaats van blauw. Maar hij vond het niet erg om lange tijd opgesloten te zitten, want daar kon hij in ieder geval lekker rustig tekenen. Picasso bezocht op latere leeftijd een expositie van kindertekeningen en zei: ‘Toen ík zo oud was, kon ik tekenen als de beroemde Rafaël, maar het kostte me mijn hele leven om te leren tekenen als zij.’

#2. Jackson Pollock

Jackson Pollock (1912-1956) streefde er zijn volwassen leven lang naar Picasso te overtreffen. Pollock, meer dan dertig jaar jonger dan Picasso, toonde in zijn kinderjaren echter geen enkele interesse in schilderen. Hij heeft in zijn jeugd nooit een tekenles gevolgd of een museum van binnen gezien. Als kind was hij een verlegen bang jongetje, dat het liefst bij zijn moeder in de buurt bleef. Hij was ook een echte pechvogel. Toen Jackson drie jaar was werd zijn vinger per ongeluk afgehakt door een oudere jongen, die hout hakte. Het vingertopje viel op de grond en werd onmiddellijk opgepikt door een haan. Jaren later signeerde Pollock zijn werk altijd met een handafdruk. En als je goed kijkt, kun je zien dat zijn rechterwijsvinger een stuk korter is.

#3. Claude Monet

Kleine Claude Monet (1840-1926) spijbelde vaak. Hij was het liefst buiten in de natuur. Claude was eigenwijs en luisterde nooit. Ook niet naar zijn eigen vader, die van hem verwachtte dat hij bij hem in de groentehandel ging werken. Claude wilde kunstenaar worden. En net als Picasso zat hij de hele dag in de kantlijn van zijn schoolboeken te tekenen. Het liefst tekende hij grappige portretten van zijn leerkrachten. Hij werd in de buurt bekend om zijn rake schetsen. De plaatselijke verfwinkel hing zijn tekeningen op in de etalage. In een gouden lijst. Wat was Monet trots! Hij kreeg steeds meer klanten en verdiende 10 franc per stuk. Jaren later zei Monet: Als ik niet was gaan schilderen, maar was doorgegaan met die karikaturen was ik nu miljonair geweest!”. In 2016 werd voor een schilderij van de Franse schilder een recordbedrag van 81 miljoen euro betaald.

#4. Keith Haring

Jonge kinderen houden van de vrolijke kunst van Keith Haring (1958-1990). De eenvoudige vormen, dikke contouren en felle kleuren spreken ze aan. Als klein kind tekende Keith veel. En niet alleen op papier, maar ook op de muren en tafels. Zijn latere kunst heeft nog steeds die opvallende ‘kinderlijke’ stijl. En hij bleef tekenen op plekken, waar het eigenlijk niet mocht. Het maakte hem wereldberoemd. Zijn eerste bekendheid kreeg hij met zijn krijttekeningen in de metrostations van New York. Zijn handelsmerk, ‘de stralende baby’ stamt nog uit die tijd. Hij koos voor deze baby, omdat er niets negatiefs is aan een baby. Het is volgens hem, de mens in zijn meest pure en positieve vorm. “Kid” Haring bleef de wereld het liefst zien door de ogen van een kind.

Nóg meer leuke verhalen lezen over bijvoorbeeld Frida Kahlo, Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh of Georgia O’Keeffe? Lees dan het boek Kids Artiststrue tales of childhood from creative legends. Meer informatie, ook over legendarische sporters, schrijvers of presidenten bekijk deze website

 


Danielle (42) is de moeder van de driejarige Boaz. Opgeleid als leerkracht basisonderwijs en werkzaam als remedial teacher bij een schoolbegeleidingsdienst. Danielle is altijd op zoek naar bijzondere activiteiten voor jonge kinderen op het gebied van cultuur en natuur. Ze is de auteur van het boek ‘Babyspel’ (maart 2016, Uitgeverij SNOR) met 59 originele spellen voor baby's van 0-2 jaar.

COMMENTS ARE OFF THIS POST