READING

Voorlinden met kids: altijd een goed idee

Voorlinden met kids: altijd een goed idee

I went to Museum Voorlinden and all I got was 623 foto’s van mijzelf in een zwembad… én blije kinderen.” Dat is – op de laatste toevoeging na – een quote uit een tekening van Rogier Roeters, een van de drie kunstenaars die nog de hele zomer te zien is in Museum Voorlinden. Ik nam hier samen met mijn man, Hannah (8) en Ruben (4) ruim vier jaar na ons laatste bezoek opnieuw een kijkje. Vooral vanwege de net geopende tentoonstelling van Roeters.

Kinderroute
Voorlinden met kinderen is natuurlijk altijd een goed idee. De omgeving en natuurlijk de vaste installaties in het museum spreken bij onze kinderen enorm tot de verbeelding: ‘Mama, hoe kan ik in het zwembad onder water ademen?’

Deze zomer doen de tentoonstellingen van Alex Katz, Maarten Baas en Rogier Roeters daar nog een schepje bovenop. Als we het museum binnenlopen, krijgen Hannah en Ruben ook nog eens een set kaarten met vragen erop. Dat is leuk, een kinderroute!
We gaan gelijk op zoek naar het eerste schilderij om de vragen te beantwoorden.

Tijdelijke tentoonstellingen 
De tentoonstelling van Alex Katz is indrukwekkend door de grootte van zijn werken en mate van gedetailleerdheid. Vooral de platte sculpturen (cut-outs) doen het goed bij de kinderen.

En door, naar Maarten Baas. Op Schiphol hebben Hannah en Ruben al eens gebiologeerd naar zijn klok gekeken ‘Zit er echt iemand in die klok?!’ Vandaag roept vooral zijn digitale waterval veel vragen op. We zochten samen naar de vissen in het water en vragen ons af uit hoeveel verschillende watervallen deze digitale versie zou bestaan.

We wisselen Katz en Baas af met de vaste installaties en een bezoek aan de safaritent, waar je deze zomer in de weekenden terecht kunt voor een taartje, drankje of borreltje. 

Rogier Roeters
De echte reden dat we Voorlinden juist nu nog een keer bezoeken, is omdat we Rogier Roeters al een tijd volgen op z’n Instagram account. Zijn werk is grappig, treffend en soms rauw en ongefilterd. Niet alles is perse geschikt voor alle kinderen. Dat blijkt ook uit het feit dat deze tentoonstelling niet in de kinderroute is opgenomen, er een (grappige) waarschuwing gegeven wordt en er permanent een museummedewerker bij de ingang staat.

In de expo hoor je continu mensen giechelen, de kinderen kijken met verrekijkers naar de muren vol tekeningen en we genieten!

De laatste ronde
Na een laatste rondje (of vier) door ‘doolhof’ Open Ended van Richard Serra sluit het museum en is het tijd voor vertrek. Het was een heel geslaagde middag. Ruben gaat in het museum wonen.

Meer lezen
Benieuwd naar onze andere verhalen over dit museum? Lees dan 9 x kidsproof in Voorlinden of Een ontspannen bezoek aan Voorlinden met kids.

Ben jij weleens in Museum Voorlinden geweest? Deel je ervaringen met ons in een reactie!


Marjolein (41) woont samen met haar man en kinderen - Hannah (4) en Ruben (1) - in Breda. Ze vindt het belangrijk dat haar kinderen van jongs af aan kennis kunnen maken met creativiteit, cultuur en kunst. Zo is zij namelijk zelf ook opgevoed. Dus bezoeken ze regelmatig een museum en knutselen en lezen wat af met elkaar. Door haar bijdrage aan Kunstfanaatjes hoopt ze andere ouders te laten zien dat de drempel voor een museumbezoek met jonge kinderen of baby’s heel laag is. En dat zowel ouders als kinderen ook echt van zo’n bezoekje kunnen genieten.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.