De Museumtas van Nienke

Als je met jonge kinderen naar het museum gaat, is het belangrijk om voorbereid op pad te gaan. Maar wat moet je dan allemaal in die tas proppen? In deze serie delen ouders de inhoud van hun ‘museumtas’. Dit keer de beurt aan Nienke Homans, de mama van Eline (4) en Mees (5). Ze werkt in het Erasmus MC en heeft een passie voor fotografie en reizen.

Wat neem ik mee als ik met mijn kleuters een museum bezoek? Naast mijn camera, meestal niets. We hebben het geluk dat de musea in Rotterdam op 5 tot 10 minuten fietsafstand van ons huis vandaan staan en we zijn dus zo heen en weer. En aangezien ik met twee kleuters op pad ga, hebben we geen luiers, droge kleren etcetera meer nodig om even naar een museum te gaan. Maar toen was het meivakantie, we hebben alle tijd en trekken we er dus op uit. Ik pak de tas voor een echt ‘middagje weg’ naar Museum Boijmans Van Beuningen. Wat zit er allemaal in?

#1. Camera
Voor mijzelf is het heel fijn om mijn camera (sony alpha68) mee te nemen. Dit zorgt ervoor dat ik beter kijk naar details en dat ik meer geduld heb als mijn kinderen willen spelen of ergens langer blijven hangen. Daarbij vind ik kunst misschien wel gewoon nog net een beetje mooier als mijn kinderen erbij staan… Ik heb al jarenlang dezelfde, relatief kleine, cameratas van Lowepro waarin ik ook meteen alle spullen in passen als we op pad gaan naar bijvoorbeeld een museum. Er passen verschillende lenzen in maar ik werk vaak met 1 lens. Door de hoeveelheid vakjes is alles in de tas goed te organiseren en doordat het een klein model is, kan hij nooit te zwaar worden.

#2. Snacks
Er is altijd een moment waarop er iets gegeten moet worden. Tomaatjes, een banaan of een stukje ontbijtkoek en de kunstfanaatjes kunnen er weer tegen. Uiteraard eten we dit niet in het museum zelf en zelf test ik altijd graag de koffie in het museumrestaurant… Omdat de kinderen al wat ouder zijn (4 en 5) kunnen we met enkele gezonde snacks achter de hand gemakkelijk een (halve) dag op pad gaan. In Rotterdam is altijd wel wat te beleven.

#3. Water
Enkele jaren geleden kochten we op de Parade voor elk kind een waterfles van ‘Join the pipe’ die met de verkoop van de waterflessen schoon drinkwater projecten in ontwikkelingslanden financieren. Deze flessen zijn super handig gebleken en gaan mee bij elk museumbezoek. 

#4. Boekje met viltstiften
Mijn dochtertje is dol op tekenen en kleuren. Ik heb een handzaam boekje (Keith Haring) dat we vaak meenemen met daarin witte blaadjes die ze langzaamaan allemaal versiert met mooie tekeningen. Omdat het in het boekje blijft, is het ook leuk om te bladeren en raak je de tekeningen niet kwijt. Mijn dochter ziet zo zelf bijvoorbeeld dat ze enkele maanden nog geen mooi hartje kon tekenen en nu wel. Ook mag haar broer er soms in tekenen maar hij heeft ook zijn eigen boekje. Deze viltstiften van Stabilo zijn ideaal omdat je de doppen niet kan kwijtraken. Alles zit netjes aan een koordje.

#5. Kleingeld
Ik moet toegeven, ik heb vaak alsnog nét het verkeerde bij me maar ik heb altijd kleingeld in mijn cameratas. In de lockers van bijvoorbeeld de Kunsthal en Boijmans moet je een muntje doen en normaal gesproken heb ik geen kleingeld bij me. Gelukkig kun je in nood, vaak wel een muntje lenen bij de balie.

#6. Ballonnen
Dé tip voor als je op pad gaat met kinderen! Ze nemen nauwelijks ruimte in, passen altijd in je tas en kunnen een helse autorit naar ’t museum, een pauze op een terras of een rondje in het park enorm veraangenamen. Ballonnen zitten altijd in mijn tas en op de raarste momenten komen ze van pas. Neem evt een touwtje mee zodat je kind hem niet meteen kwijt is! Uiteraard niet geschikt voor de echte kleintjes.

#7. Niet op de foto maar onmisbaar voor ons Rotterdammers: de Rotterdampas
De Rotterdampas is een jaar geldig en te koop voor iedereen in heel Nederland maar natuurlijk vooral aantrekkelijk voor mensen die in (de buurt van) Rotterdam wonen. Hij kost €60 voor een volwassene en als je in Rotterdam woont, is hij voor kinderen 12,50. Met de pas kan je, naast nog heel veel andere super leuke activiteiten, een jaar lang alle musea in Rotterdam (en Delft) gratis bezoeken. Ga je naar binnen en gilt je peuter na vijf minuten alles bij elkaar dan vertrek je weer zonder dat je tientallen euro’s aan entreegeld kwijt bent. Aanrader voor alle Rotterdammers! Woon je niet in Rotterdam, dan is de Museumkaart een goede tip!

Voor we het museum in gaan, wordt er eindeloos getekend en gevoetbald in de ‘voetbalkooi’, genaamd Apollo, van de Duitse kunstenaar Olaf Nicolai. Als het energielevel van de kinderen acceptabel is voor het museum, gaan we naar binnen.We slenteren door de gangen zonder plan. We bezoeken voor het eerst de indrukwekkende spiegelkamer van Yayoi Kusama. 

De kinderen bouwen hoge torens bij de tentoonstelling Babel (nog te zien t/m 21 mei). 

En we verbazen ons over kunst de we heel mooi, indrukwekkend of juist lelijk vinden. 

Soms zijn we het eens, soms helemaal niet maar er is in ieder geval genoeg om te bespreken.

Een presentatie van de recent overleden keramist Geert Lap (1951-2017). Zijn oeuvre straalt een ongekende sereniteit, eenvoud en harmonie uit. 

De werken van Tomas Rajlich zijn de verassing van dit bezoek aan Boijmans. De tentoonstelling biedt een ongekende ervaring van licht, ruimte en kleur en er is niemand in de zaal! De kinderen vinden het prachtig. De kleuren, de eenvoud, de rust, we hebben ervan genoten. De schilderijen hangen er t/m 27 mei.

Wil je weten welke kunstwerken nog meer kidsproof zijn? Lees dan het verslag van Brigitte met haar peuter Max of het artikel 10 x kidsproof in Boijmans. 

Wat zit er in jouw museumtas? Deel het met ons in een reactie. Wil je meedoen met deze rubriek en de inhoud van jouw tas delen? Stuur dan een e-mail naar info@kunstfanaatjes.nl! 


Nienke werkt in het Erasmus MC op de afdeling Keel- Neus en Oorheelkunde en heeft een passie voor fotografie en reizen (dichtbij of ver weg). Ze woont samen met de vader van haar kinderen Mees (4) en Eline (3) in Rotterdam en probeert zoveel mogelijk leuke dingen te ondernemen. Motto: collect memories, not things. Volgen? www.instagram.com/traveling_with_our_kids

COMMENTS ARE OFF THIS POST