READING

Kidsproof museumweekend in Den Haag

Kidsproof museumweekend in Den Haag

O o Den Haag, mooie stad achter de duinen. Omdat ik de stad zo mis, ga ik er elk jaar een weekendje naartoe met mijn zoontje. We slapen dan heel luxe in een hotel, gaan naar het strand en bezoeken een museum. Heerlijk! 

INTERACTIEVE DOE-EXPO 
Ons weekend start in het Mauritshuis. In de nieuwe familie doe-expo Hallo Vermeer! stappen we direct een andere wereld binnen: Delft in de zeventiende eeuw. Hoe rook Delft in de tijd van Vermeer? Waar werd verf in de zeventiende eeuw van gemaakt? En waarom vindt bijna iedereen het Meisje met de parel zo’n mooi schilderij?
Spelenderwijs ontdekken we meer over de beroemde schilder Johannes Vermeer. Verkleden, puzzelen, filmpjes kijken, er is van alles te doen. Met een blacklight ontdekken we waar Vermeer het licht schilderde. In de apotheek van het nagebouwde, zeventiende-eeuwse Delftse straatje zien we waarvan verf vroeger gemaakt werd en waar de ingrediënten vandaan kwamen. In de Kunstwerkplaats kunnen kinderen zelf aan de slag met een stadsgezicht in de stijl van Vermeer. We eindigen met een lekker ijsje bij de ijscoman voor het museum. Yum!

SLAPEN ALS EEN ROOS 
Vannacht slapen we in het Novotel City Centre, op loopafstand van het museum en tegenover het Binnenhof.
Dit is een familyproof hotel waar kids écht welkom zijn en waarvan je als ouder ook reuzeblij wordt. Het diner in het hotelrestaurant Gallery61 is lekker, er is een speelhoek en een uitgebreid kidsmenu. En hoe toepasselijk voor ons kunstfanaatjes: het placemat is een lijst van een schilderij waar kinderen zelf een kunstwerk op mogen tekenen. 

Onze kamer is groot, heeft een koffie-apparaat, een bad én een douche en naast een tweepersoonsbed ook een sofa die uitgeklapt is tot tweepersoonsbed. We slapen er heerlijk en de volgende dag na een lekker bad, staat er een uitgebreid ontbijtbuffet klaar. Max kan zijn ogen niet geloven, zoveel lekkere dingen om uit te kiezen! We eten onze buikjes (veel te) vol. Na het uitchecken, krijgt Max nog een knuffeltje cadeau. “Hier wil ik altijd wel naartoe, dit is mijn lievelingshotel”, is zijn review! 

ONE PLANET 
Onze eerste stop vandaag is One Planet, voorheen Museon en Omniversum. We bekijken de prachtige film Serengeti: een safaritocht langs olifanten, leeuwen, luipaarden en vogels. En dat allemaal op een enorm scherm rondom je zo groot als een voetbalveld. Indrukwekkend! 

Dan gaan we naar de interactieve One Planet Expo waar we alles leren over de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen. De VN willen deze doelen vóór 2030 bereiken om van de aarde een betere plek te maken. Denk aan een betere verdeling van voedsel, water en energie. En hoe we samen op deze planeet kunnen leven. De vijf tijdelijke expo’s in One Planet NOW! gaan over dagelijkse thema’s zoals Eten & Drinken, Mode & Kleding, Bouwen & Wonen, Sport & Bewegen en Mens & Natuur. Er is hier zoveel te doen en te bekijken! We bouwen een huis met blokken van paddenstoelen, klimmen op het Beweegplein en maken een televisie-uitzending. 

Dan is het tijd om de trein te pakken. Wat een fijn weekend was dit! 

Heb jij nog een Den Haag tip of misshien tips voor een volgend uitje? Deel het met ons!


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST