WIELS Baby Weekends

Meer baby’s en peuters in musea, dat is onze leus. Gelukkig vinden ze dat in WIELS, centrum voor hedendaagse kunst ook. Dit jaar organiseren ze namelijk alweer voor de zesde keer (wat een voorlopers!) Baby Weekends. Onze nieuwe lievelingsplek! Wel een beetje ver weg helaas, helemaal in Brussel.  Op het programma staan multidisciplinaire workshops en installaties van kunstenaars speciaal bedacht voor kunstfanaatjes van 6 maanden tot 2 jaar.

Ben je op zoek naar een leuke en leerzame activiteit samen met je kleintje? Dan zijn de Baby Weekends (in de weekenden van 5/6 en 19/20 mei) in Brussel echt iets voor jou. Samen ontdekken, genieten van het spelen of simpelweg vol liefde kijken hoe je kindje de wereld verkent. WIELS wil aantonen dat je met doodgewone objecten een wereld kan creëren waarin kinderen volop op ontdekking gaan.

WIELS ligt niet in het centrum van Brussel. Vanaf Station Brussel Zuid/Midi pakken we bus 49, de bushalte stopt naast het kunstencentrum. Gelegen in de voormalige brouwerij  Wielemans is het modernistische gebouw op zichzelf al een bezoekje waard!

In de grote foyer is vandaag genoeg leven in de brouwerij. Het is duidelijk dat de doelgroep baby’s betreft. In de hoek bij de kassa is met twee banken, een grasmat en wat speelgoed een fijne speelhoek gecreëerd waar ouders met hun baby’s kunnen wachten tot ze naar binnen mogen. Het is er nu nog rustig, maar binnen een half uur staat het er vol met kinderwagens en buggy’s en kruipen er overal baby’s rond.

Enkele deelnemers van vandaag
Jacky (1 jaar) hierboven op de foto bezoekt het Baby Weekend samen met haar papa. Ze gaat vaker naar musea, haar moeder is kunstenares, dus kunst krijgt ze met de paplepel ingegoten. WIELS is hun lievelingsplek, maar ook het SMAK (het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in Gent bezoeken ze graag. 

De papa en mama van Magnus (15 maanden) hebben een beetje vals gespeeld, hij is namelijk nog maar 5 maanden oud. De activiteit is voor baby’s vanaf 6 maanden, maar ze vonden het zo leuk dat ze niet tot volgend jaar wilden wachten. Voor het eerste museumbezoek van Magnus hadden ze vandaag zelfs een lange treinreis vanuit hun woonplaats aan de kust over.  De ouders van tweeling Esmee en Mabel (6 maanden) hebben sinds de geboorte van de meisjes geen museum meer bezocht, maar het WIELS Babyweekend stond al sinds de zwangerschap op het lijstje. Hierna willen ze weer vaker musea gaan bezoeken. Lily (1 jaar) bezocht al eerder een museum met haar ouders, maar kreeg daar niets van mee omdat ze in de draagzak sliep. Dit keer is het haar beurt om actief van kunst te genieten! 

Er zijn vandaag vier verschillende installaties. Je mag zelf door de verschillende ruimtes lopen en bepalen hoelang je ergens blijft (totaal duurt het zo’n 60-90 minuten).

Mammoet
Mammoet is een interactieve installatie met concert die uitnodigt om te voelen, te rusten, te kijken en te spelen in een omgeving vol geluid en textiel. In de levensgrote mobile worden de baby’s en hun ouders meegenomen in een belevingsparcours vol prikkels, fantasie en spel. De geborgen sfeer van Mammoet laat je wegdromen … soms is er beweging, soms geluid, soms stilte en dan weer prikkels. Jeroen Van Der Fraenen, Evelien Verhegge en Liesbeth Bodyn van Klankennest ontwikkelden deze zintuiglijke installatie speciaal voor WIELS . 

Capucine van 2,5 jaar is het oudste kindje van de groep. Ze bezoekt vaak theatervoorstellingen voor kinderen, maar het museum durfden haar ouders nog niet aan. Het meisje is duidelijk al een ondernemende peuter die de installaties uitvoerig onderzoekt.

Wol
Als we binnenkomen, liggen de lange tule kussens met wol netjes gerangschikt naast de felgekleurde stukken vilt. Maar daar gaat verandering in komen. De interactieve installatie vol verwarde puzzelstukjes komt tot leven, zodra kinderen er nieuwe betekenis aan geven. De wormenkussens worden door de peuters en ouders gedraaid, gestapeld en opgerold. De baby’s worden vooral heel rustig. Ze pakken de lapjes aandachtig beet, voelen eraan, knuffelen ermee. Kunstenaar en beeldhouwer Nathalie Strickaert creëert installaties met pure materialen zoals wol, karton, zand en papier. 

Lucas (11 maanden) was twee weken geleden ook al in WIELS. Het afgelopen Babyweekend beviel hem en zijn ouders zo goed, dat ze er dit weekend wéér bij zijn. “Er zijn niet zoveel educatieve activiteiten voor de allerkleinsten. We vinden het belangrijk dat Lucas al van jongs af aan kennismaakt met nieuwe dingen zoals musea. Niet alleen voor nu, maar ook later zal hij hier de vruchten van plukken.” De kleine man heeft het ondanks het gemis van zijn middagslaapje zichtbaar naar zijn zin. 

Giulio (16 maanden) moet soms een beetje geactiveerd worden door zijn ouders. Maar uiteindelijk is hij dolenthousiast. Toen hij iets jonger was, namen zijn ouders hem weleens mee naar grote mensen musea. Sinds hij kan lopen, durven ze dat niet zo goed meer aan. Maar als er speciaal iets voor de allerkleinsten wordt georganiseerd, zijn ze er graag bij.

Voor de enthousiaste tweeling Alban & Adriën van 16 maanden is het de tweede keer dat zij een museum bezoeken, en aangezien mama werkt als kunstdocent zal het hier niet bij blijven. 

Lieveheersbeestje
Een groot rood kussen en overal zwarte sponsen gedrenkt in rode verf. Een ontdekkingswereld voor kleintjes tussen de zachte knisperende materialen die lekker ruiken. Zachtjes op de achtergrond horen we vogelgeluidjes. De kindjes zijn in het begin wat aarzelend, maar durven dan de sponsen op te pakken en over de zachte grond te rollen. De installatie is gemaakt door Nathalie Arnold.

Touw
Een enorm blauw touw van 65 meter lang met een gewicht van 196 kilo. De installatie is met de hand gevlochten door een team van 5 personen in 38 dagen. Wat kun je allemaal met zo’n enorm touw doen? Je kunt er iets van bouwen, maar je kan er ook gewoon lekker op zitten en uitrusten. De kleintjes zitten, liggen en kruipen tussen en onder het touw door. De begeleider doet voor wat er allemaal voor mogelijkheden zijn, dat maakt de kinderen nieuwsgierig. Ze voelen aan de structuur, slaan er ritmisch op en geven er nieuwe functies aan. Ouders zitten vooral in relaxte modus onderuitgezakt tussen het enorme touw.
De installatie is gemaakt door Ief Spincemaille



Dan nog een laatste klim naar het panoramische dakterras waar je een prachtig uitzicht over Brussel hebt. En (gelukkig is er een lift!) weer helemaal naar beneden naar het museumcafé. Het buffet oogt uitnodigend, je kunt kleine porties bestellen (handig met kids) en kiezen uit heerlijke gerechten zoals: pasta, couscous, gegrilde groenten, broodjes en allerlei salades.  Op zondag kun je een thematische brunch bestellen, zowel voor volwassenen  (18 euro), als voor kids (10 euro).

Praktische zaken
Er is een verschoningsplek in de invalide toilet beneden. Hier kun je met een steile trap naartoe maar gelukkig ook met de lift. Er is hier echt gedacht aan de allerkleinsten, zo staan er potjes, wc-bril verkleiners en zelfs een opstapje om de handen te wassen. De enige plek waar niet aan de kleintjes is gedacht is de museumwinkel. Een gemiste kans zou ik zeggen, aangezien de meeste ouders toch wel een gat in hun hand hebben als het gaat om spulletjes voor hun kroost. 

Informatie
WIELS, Centrum voor Hedendaagse Kunst
Van Volxemlaan 354
1190 Brussel
tel +32 (0)2 340 00 53

WIELS is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De parkeerplaats is beschikbaar aan de achterkant van het gebouw, hier is ook een fietsenstalling.

Tram : 82 – 97, halte Wiels
Bus : 49 – 50, halte Wiels
Trein : Zuidstation (15 minuten te voet van WIELS)
Auto : Afrit 17 “Anderlecht Industrie”, volg vervolgens “Centrum – Albert”

Zondag 20 mei is de laatste dag van Baby Weekends. Kijk hier voor het programma. 

Heb jij WIELS weleens bezocht met jouw kunstfanaatjes? Deel je ervaringen met ons in een reactie! 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST