READING

Workshop Kunstendag voor Kinderen uitgetest!

Workshop Kunstendag voor Kinderen uitgetest!

Elk jaar op de derde zondag van november staat België in het teken van de Kunstendag voor Kinderen. Een feestelijke dag waarop kunstfanaten tot en met 12 jaar samen met hun familie kunnen kennismaken met allerlei kunstactiviteiten. Muziek en dans, theater en beeldende kunst, film en architectuur: het komt allemaal aan bod. In Gemeenschapscentrum ’t Blikveld in Bonheiden konden kinderen zich uitleven in verschillende doorloopworkshops rondom het thema ‘recycle’.

Een knotsgekke, creatieve namiddag
Vandaag gaan wij de knutselworkshops in het Gemeenschapscentrum ’t Blikveld in Bonheiden uitproberen. Reeds voor de 6de keer verwelkomen ze hier kinderen op een knotsgekke, creatieve namiddag in het kader van de Kunstendag voor Kinderen. Dit jaar maken ze er een spel van om zo weinig mogelijk afval te produceren en experimenteren ze erop los met recyclagemateriaal. Er is hier van alles te doen: een superheld maken, een kunstwerk met afgedankte spullen creëren, met klei bouwen aan de ‘rode aarde’, een katoenen draagtas personaliseren of een eigen muziekinstrument maken. En daarna poseren voor de camera in een decor dat volledig bestaat uit recyclagemateriaal, want samen hebben we één grote rode aarde uit klei gemaakt! 

Kunst verovert de wereld!
Er zijn meer dan vijf workshop waaruit de kinderen kunnen kiezen, elke workshop was doorlopend, de kinderen vlinderen dus heerlijk van de ene naar de andere. Wij zijn er met onze 4-jarige wervelwind die alles wel eens wil proberen. Als eerste de klei, wat hij een beetje kent van bij Opi (die is keramist). 

Wat mogen ze hier maken? Alles wat ze maar bedenken en als het klaar is, mogen ze het werk op de grote wereldbol bevestigen. Een reusachtig grote bol met daarop een grote lap klei, waar alle kunstwerkjes hun plekje vinden. Kunst verovert de wereld! Na het kleien, wat onze kleine man uitzonderlijk lang boeit, is er een kleine pauze waarbij de kinderen biologisch fruitsap en gebak krijgen. Dolle pret!

Wat nu? Een katoenen zak versieren met textielstiften, een hele uitdaging voor onze uk. Zeker een half uur tong-tekent-mee concentratie tot het uiterst handige kunstwerk klaar is. Kunnen we daarin ook al onze knutsels mee naar huis nemen. Slim!

Workshop drie; knutsel een superheld in elkaar. Ogen zo groot als schoteltjes van al het materiaal dat voor deze workshop verzameld is: potjes, dekseltjes, halve radio’s, poppen, ijzerdraad in alle kleuren, dopjes, stopjes, pompons in alle maten en vormen, deurklinken, sleutels, mousse, gekleurd papier, … je kan het niet zo gek bedenken of het ligt er wel tussen. Wat geweldig om daar een superheld mee te maken!


Er is ook een lijmpistool ter beschikking (alleen met een mama of papa te gebruiken) en een heleboel andere hechtingsmaterialen die de kinderen zelfstandig kunnen gebruiken. Een dik uur puzzelen met gerecycleerde spullen en voila, Poïnkje was geboren. De superheld van onze kleine man. Na dik 2,5 knutselen is onze spruit voldaan en zeggen we het CC vaarwel. Onze kleispulletjes hebben we op de aarde gelaten, ze staan daar zo mooi. Een heel leuke namiddag, onze kleine man wil graag nog een keertje terugkomen, doen we dus volgend jaar.

Hebben we niet gedaan:
– schilderen op groot doek, er stonden 3 ezels klaar met een groot doek. De kinderen mochten een leeg plekje zoeken en samen één groot kunstwerk maken.
– verkleden met gerecycleerde spullen. Er lagen bergen verkleedmateriaal en een medewerker nam foto’s van de geweldige poses in het decor van nog meer gerecycleerd materiaal.
– muziekinstrument maken met recyclagemateriaal.

→ Waar? Gemeenschapscentrum ’t Blikveld, Bonheiden
→ Tijdstip? 14 – 17u
→ Kostprijs? €0 !
→ Wat? Doorloopworkshops Creativiteit (4 tot 12 jaar)

We hebben nu al zin in de volgende Kunstendag-editie! Heb jij deze dag weleens met jouw kleine kunstfanaten bezocht?


Eef (40) is mama van een vierjarige wervelwind. Samen met zijn papa wonen ze in Mechelen. Ze ontdekken graag nieuwe dingen in de wijde wereld om zich heen of in de achtertuin. Eef houdt van de natuur, creatief bezig zijn en weetjes verzamelen. Nuttig voor een kleutermama die zich aan het omscholen is tot kleuterjuf!

COMMENTS ARE OFF THIS POST